Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Συνθήκη Λωζάνης, α’ τόμος», «Οι τόποι μας, Γιάννενα», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Συνθήκη Λωζάνης, α’ τόμος», «Οι τόποι μας, Γιάννενα», «Κ»

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Συνθήκη Λωζάννης και ελληνοτουρκικές σχέσεις», ο Α’ τόμος με την υπογραφή των Άγγελου Συρίγου και Αντώνη Κλάψη, σημείο αναφοράς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μαζί, «Οι τόποι μας», η νέα σειρά συλλεκτικών εκδόσεων αφιερωμένων με αγάπη στις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Στο πρώτο τεύχος ερωτευτήκαμε ξανά τα Γιάννενα. Και στο «Κ» αυτής της Κυριακής, ο δικός μας υπερήρωας. Ο «Μικρός Ήρως» γίνεται 70 και σκαλίζουμε τις θρυλικές εκδόσεις.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Συνθήκη Λωζάννης και Ελληνοτουρκικές Σχέσεις – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Συνθήκη Λωζάνης, α’ τόμος», «Οι τόποι μας, Γιάννενα», «Κ»-1

Η Συνθήκη της Λωζάννης, η πλέον ανθεκτική Συνθήκη Ειρήνης από όσες σφράγισαν συμβατικά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αναφερόταν σε ένα πλήθος θεμάτων –  όχι αποκλειστικώς ελληνοτουρκικών. Οπωσδήποτε, όμως, αποτέλεσε καμπή για την ιστορία τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, καθώς και για τη μετέπειτα πορεία των μεταξύ τους σχέσεων.

Παρά τη μεσολάβηση ενός αιώνα από τη σύναψή της (24 Ιουλίου 1923), η Συνθήκη της Λωζάννης εξακολουθεί να αποτελεί σημείο αναφοράς στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα την επικαλούνται διαρκώς. Πολλές φορές οι ερμηνείες που δίνονται είναι αντιφατικές. Ακόμα συχνότερα γίνεται επιλεκτική αναφορά στις διατάξεις των συμβατικών κειμένων που συνάφθηκαν στη Λωζάννη. Υπάρχουν ακόμα και προσπάθειες συνειδητής διαστρεβλώσεως των όρων που συμφωνήθηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν πολιτικές και διπλωματικές σκοπιμότητες. Ούτε, φυσικά, έχουν λείψει οι παραβιάσεις ή οι τροποποιήσεις διάφορων όρων της Συνθήκης.

Η έκδοση που υπογράφουν ο Άγγελος Συρίγος (υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και ο Αντώνης Κλάψης (επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστημίου Πελοποννήσου) επιχειρεί να δώσει, με τρόπο τεκμηριωμένο, απαντήσεις σε μια σειρά από καίρια ερωτήματα.

* Ποιο ήταν το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο συγκλήθηκε η Συνδιάσκεψη της Λωζάννης;

* Τι ενδιέφερε τις Μεγάλες Δυνάμεις;

* Ποια ήταν τα κύρια θέματα ελληνοτουρκικού ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν και ποιες αποφάσεις λήφθηκαν ;

* Πώς χρησιμοποίησαν οι Μεγάλες Δυνάμεις την ελληνοτουρκική αντιπαλότητα κατά τη διάρκεια των εργασιών;

* Τι ανταλλάγματα εις βάρος της Ελλάδας έδωσαν στην Τουρκία για να προωθήσουν δικές τους επιδιώξεις;

* Πώς εφαρμόστηκαν μέσα στο χρόνο τα συμφωνηθέντα στη Λωζάννη;

* Ποια είναι η κατάσταση σήμερα και πώς επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή».

«Γιάννενα», το πρώτο τεύχος της νέας σειράς «Οι τόποι μας» – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Συνθήκη Λωζάνης, α’ τόμος», «Οι τόποι μας, Γιάννενα», «Κ»-2

Οργώσαμε την πόλη, ζήσαμε για λίγο στο Nησί, εξερευνήσαμε το Κάστρο και εξορμήσαμε στα Τζουμέρκα, στο Μέτσοβο και το Ζαγόρι. Γνωρίσαμε τον Αώο, τον μεγαλύτερο σε μήκος ποταμό ελεύθερης ροής της Ευρώπης, μέσα από τους ανθρώπους που τον ζουν καθημερινά και θέλουν να τον προστατεύσουν.

Ακούσαμε μουσική και ιστορίες ντόπιων. Γευθήκαμε τοπικές νοστιμιές, ήπιαμε τσίπουρα, χορέψαμε με τους φοιτητές, παρακολουθήσαμε αργυροχόους να φτιάχνουν μικρά κομψοτεχνήματα, συναντήσαμε παραδοσιακούς μαστόρους αλλά και εκπροσώπους τεχνολογικών εταιρειών που δείχνουν τον δρόμο προς το μέλλον. 

Ταξιδέψαμε. Καταγράψαμε. Φωτογραφίσαμε. Και ερωτευθήκαμε ξανά τα Γιάννενα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου, με την πολυκύμαντη ιστορία, τον πολιτιστικό πλούτο, τις παραδόσεις και τους νέους δημιουργικούς ανθρώπους.

Κι όλα αυτά, τα βάλαμε στο χαρτί.

«Οι τόποι μας», ένα περιοδικό νέου τύπου για τη βιβλιοθήκη σας. Μια συλλεκτική έκδοση που γεφυρώνει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των ιδιαίτερων πατρίδων μας.

Το πρώτο τεύχος, «Γιάννενα», κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή».

Μικρός Ήρως, μεγάλη ιστορία – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Συνθήκη Λωζάνης, α’ τόμος», «Οι τόποι μας, Γιάννενα», «Κ»-3

Με αφορμή την έκθεση για τη συμπλήρωση 70 ετών από την πρώτη περιπέτεια του Μικρού Ήρωα του Στέλιου Ανεμοδουρά, το «Κ» σκαλίζει την ιστορία των θρυλικών εκδόσεων και επιχειρεί να αναδείξει τη θέση του λαϊκού αναγνώσματος στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά.

Το «Κ» ταξίδεψε στο ευρωπαϊκό αρχηγείο της Google στο Παρίσι, κατέγραψε όσα καινούρια φέρνει η Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και τη μάχη των κολοσσών της τεχνολογίας στη νέα αρένα των bots διαλόγου.

Ο Μάρτιν Μακντόνα μας συστήνει μέσα από την ταινία του, «Τα πνεύματα του Ινισέριν», μια άγνωστη γωνιά της Ιρλανδίας, τα νησιά του Αράν, που αναπάντεχα απέκτησαν τουριστικό ενδιαφέρον. Η δημοσιογράφος Τζέιν Μάλκερινς μας ξεναγεί στον τόπο των προγόνων της και στην ιστορία της οικογένειάς της.

Μια συζήτηση μετά περιπάτου με τον Μάριο Ντεσιάτι, ένα από τα πρόσωπα της χρονιάς για την ιταλική λογοτεχνία, που κινήθηκε γύρω από τα βιβλία, την τέκνο, τον φεμινισμό και τις ελληνικές μπίρες.

Η Περιπατητική Ομάδα Υμηττού πεζοπορεί κάθε Σαββατοκύριακο στο βουνό και τη συνοδεύσαμε στο νέο μονοπάτι της Καισαριανής, που περιλαμβάνει πολλά σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, γεμίζει τα πνευμόνια και προσφέρει μια διαφορετική ματιά στην πόλη.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή»

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT