Μικρός Ήρως, 70 ετών – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Μικρός Ήρως, 70 ετών – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι νύχτα. Μια ξάστερη, γλυκειά ανοιξιάτικη νύχτα. […] Μα οι κάτοικοι της Αθήνας δεν βγαίνουν από τα σπίτια τους. Ξέρουν ότι μέσα στη γλυκειά νύχτα παραμονεύει ο θανάτος. Δεν είναι ελεύθεροι! Είναι σκλάβοι που στενάζουν κάτω από την μπόττα του σκληρού Γερμανού και το μαστίγιο του νικημένου Ιταλού». Τέτοιες μέρες του 1953 εμφανίζεται στα πρακτορεία Τύπου και στα περίπτερα της χώρας το πρώτο τεύχος του «Μικρού Ήρωα» με μια ιστορία που έχει τον τίτλο «Ελεύθερος Σκλάβος». Είναι η αρχή μιας πορείας 15 ετών για ένα παιδικό και εφηβικό ανάγνωσμα που αποτελεί μέρος της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έχουν περάσει εβδομήντα χρόνια από την έκδοση του Μικρού Ήρωα και οι ομώνυμες εκδόσεις διοργανώνουν μια έκθεση στο «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης», τιμώντας την κληρονομιά του Στέλιου Ανεμοδουρά, την ψυχή και την ενέργεια πίσω από αυτό το θρυλικό ανάγνωσμα που έχει αφήσει το αποτύπωμά του σε διαφορετικές γενιές. Ακαδημαϊκοί, τραγουδοποιοί και καλλιτέχνες θυμούνται την παιδική τους ηλικία και τα ερεθίσματα του «Μικρού Ήρωα» στις ζωές τους. Παράλληλα, σαρανταπέντε νέοι και διακεκριμένοι εικονογράφοι αντλούν έμπνευση από τις περιπέτειες του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του Σπίθα και σχεδιάζουν έργα που θα φιλοξενηθούν στην έκθεση, αποδεικνύοντας πως ο «Μικρός Ήρως» παραμένει αγέραστος στα εβδομήντα του χρόνια και σίγουρα, θα παραμείνει στα εκατό του.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT