Σελίδες Ιστορίας: Μια φρέσκια ματιά στην ιστορία – Εκτάκτως αυτό το Σάββατο με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Σελίδες Ιστορίας: Μια φρέσκια ματιά στην ιστορία – Εκτάκτως αυτό το Σάββατο με την «Καθημερινή της Κυριακής»

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα μοντέρνο περιοδικό ιστορίας θα συνοδεύει την τελευταία Κυριακή κάθε δεύτερου μήνα την «Καθημερινή» – αρχής γενομένης από το φύλλο της 25ης-26ης Μαρτίου.

Πολυθεματικό, με μοντέρνα αισθητική και πλούσια εικονογράφηση, περιλαμβάνει θέματα που αφορούν την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, και καλύπτουν έναν ευρύ χρονικό ορίζοντα (από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή). Κορυφαίες προσωπικότητες, μεγάλα κινήματα, σημαντικά γεγονότα, πολιτισμικά φαινόμενα παρουσιάζονται με τρόπο που προσφέρει μια μοναδική εμπειρία ανάγνωσης.

Φάκελος-αφιέρωμα ανά τεύχος, ειδικά θέματα, ντιμπέιτ, συνεντεύξεις, παρουσίαση θεμάτων με 10 ερωτήσεις-απαντήσεις και άλλες μόνιμες στήλες («Η πραγματικότητα πίσω από έναν μύθο», «Η ιστορία ενός έργου τέχνης», βιβλία κ.ά.) συνθέτουν την ύλη του περιοδικού.

Τα κείμενα υπογράφουν κορυφαίοι πανεπιστημιακοί, ιστορικοί και ερευνητές, αλλά και νέοι επιστήμονες, μελετητές και διδάκτορες, καθώς και επιμελητές μουσείων.

Στο πρώτο τεύχος γράφουν η Μαρία Ευθυμίου για την «Ώρα της δημόσιας ιστορίας» και ο Χριστόφορος Χαραλαμπάκης για το «Ευαγγέλιο που δίχασε αντί να ενώσει».

Στο αφιέρωμα που αφορά τις επαναστάσεις που κλόνισαν την Ιερά Συμμαχία (πρώτο τρίτο του 19ου αιώνα) συνεισφέρουν οι Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Αθανάσιος Λούπας, Στάθης Μπίρταχας, Λίλια Μπιλοούσοβα, Στράτος Δορδανάς και Στέφανος Καβαλλιεράκης.

Οι Μιχάλης Τιβέριος και Πέτρος Θέμελης απαντούν στο ερώτημα αν τα μέλη της Society of Dilettanti μπορούν να χαρακτηριστούν φιλέλληνες ή αρχαιοκάπηλοι.

Η Νικολέττα Γιαντσή προσεγγίζει τον ρόλο των γυναικών στον δυτικό Μεσαίωνα και ο Αντώνης Μαστραπάς διερευνά την αλήθεια πίσω από τον μύθο ότι η αρπαγή της Ωραίας Ελένης ήταν η αιτία του Τρωικού Πολέμου.

Ο Πιέρρος Τζανετάκος γράφει για το «χαστούκι» της Μπέτυς Αμπατιέλου στη βασίλισσα Φρειδερίκη, ο Νίκος Παπαδάτος για το σχέδιο της ανατίναξης του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» τον Δεκέμβριο του 1944 και ο Βαγγέλης Τζούκας για τις μυθολογίες του ναζισμού.

Ο Ιωάννης Μάζης παρουσιάζει τη συμβολή των Ελλήνων στα πρώτα χρόνια της Οδησσού και η Νατάσα Καστρίτη τη ζωή των Ελλήνων ναυτικών στα πλοία του Αγώνα του 1821.

O Μανώλης Ανδριωτάκης διερευνά την επανάσταση που έφερε το Model T της Ford και ο Γιάννης Χρυσάφης τη θεσμοθέτηση αλλά και την παραβίαση του Αβάτου στο Άγιον Όρος.

Ο Αθανάσιος Συροπλάκης με 10 ερωτήσεις και απαντήσεις παρουσιάζει τη Σύμβαση του 1923 για την ανταλλαγή των πληθυσμών και δύο μουσεία (Μπενάκη, Εθνικό Αρχαιολογικό) παρουσιάζουν κάποιους από τους θησαυρούς τους.

«Σελίδες ιστορίας»: Κυκλοφορούν εκτάκτως το Σάββατο 25 Μαρτίου με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT