Αναλύοντας το φαινόμενο «Succession» – Στο περιοδικό «Κ» εκτάκτως το Σάββατο με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Αναλύοντας το φαινόμενο «Succession» – Στο περιοδικό «Κ» εκτάκτως το Σάββατο με την «Καθημερινή της Κυριακής»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O γρίφος της διαδοχής στην κεφαλή της οικογένειας Ρόι κέρδισε το τηλεοπτικό κοινό την τελευταία πενταετία, τοποθετώντας τη σειρά του ΗΒΟ στο πάνθεον της αμερικανικής τηλεόρασης. Η ιδέα πίσω από τη σειρά δεν είναι νέα: Η πάμπλουτη οικογένεια Ρόι, ιδιοκτήτες του επιχειρηματικού κολοσσού Waystar RoyCo που δραστηριοποιείται στα μίντια και στην ψυχαγωγία, με επικεφαλής τον πάτερ φαμίλια Λόγκαν Ρόι, που ξεκίνησε νέος και φτωχός από το Νταντί της Σκωτίας για να κατακτήσει τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και όλο τον κόσμο, σπαράσσεται από ενδοοικογενειακά παιχνίδια εξουσίας, καθώς τα παιδιά του, Κένταλ, Σιβ και Ρόμαν, διεκδικούν την ηγεσία της εταιρείας. Στο παιχνίδι της διαδοχής δεν υπάρχουν κανόνες, όλοι εναλλάσσονται στους ρόλους του θύματος και του θύτη, του επιτιθέμενου και του αμυνόμενου, όλοι είναι ταυτόχρονα νικητές και ηττημένοι.

Η πρεμιέρα της σειράς, στις 3 Ιουνίου 2018, προσέλκυσε περίπου 600.000 τηλεθεατές, ένα ελπιδοφόρο, αλλά όχι συναρπαστικό ξεκίνημα. Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, ωστόσο, τα παραδοσιακά μίντια και τα κοινωνικά δίκτυα παραδόθηκαν στη γοητεία των Ρόι. Τα καλά σχόλια έδωσαν τη θέση τους σε διθυραμβικές κριτικές, στα feeds των τηλεθεατών έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα ντιμπέιτ για τον καλύτερο ή τον χειρότερο διάδοχο.

Η μάχη μέχρις εσχάτων των Ρόι για την εξουσία συνεχίστηκε και στον δεύτερο κύκλο της σειράς, που προβλήθηκε το 2019 και επιβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για τηλεοπτικό πυροτέχνημα. Μέχρι την πρεμιέρα του τρίτου κύκλου, δύο χρόνια αργότερα (λόγω πανδημίας), η μετοχή του Succession έπαιζε ήδη στο χρηματιστήριο των καλύτερων σειρών – το 2022 το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το Succession στο νούμερο 11 της λίστας με τις 100 καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Η σειρά έχει προταθεί για 148 βραβεία και έχει λάβει 52, ανάμεσά τους 13 ΕΜΜΥ (καλύτερης σειράς, καλύτερου σεναρίου κ.ά.) και 9 Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης δραματικής σειράς, καλύτερου ηθοποιού ο Μπράιαν Κοξ και ο Τζέρεμι Στρονγκ κ.ά.). Σήμερα, ένα δεκαήμερο πριν από την πρεμιέρα του τέταρτου και τελευταίου κύκλου –θα προβληθεί στη Nova–, στο Rotten Tomatoes καταγράφει ποσοστό 94% και στο Metacritic σκορ 83.

Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Succession να ξεχωρίζει;

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 25 Μαρτίου με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT