Οι νέοι ανακαλύπτουν τον Πάνο Βαλσαμάκη – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Οι νέοι ανακαλύπτουν τον Πάνο Βαλσαμάκη – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Πάνος Βαλσαμάκης θεωρείται ως ο θεμελιωτής της έντεχνης κεραμικής στην Ελλάδα. Με σπουδές στη Μασσαλία και εργασιακή εμπειρία στο εργαστήριο του Κεραμεικού και στο εργοστάσιο ΑΚΕΛ στο Λαύριο, ο Βαλσαμάκης έφτιαχνε σε καινά δικά του σχέδια με πρωτότυπη θεματολογία, όπως η σειρά με τα ψάρια και αργότερα τα ζωόμορφα κανάτια. Το 1957, αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στη δική του τέχνη από το εργαστήριο-σπίτι του στο Μαρούσι, το οποίο σχεδιάστηκε το 1960 από τον αρχιτέκτονα Μιχάλη Όρρο.

Το «Κ» βρέθηκε στο εργαστήριο, όπου οι τοίχοι είναι γεμάτοι με τα κεραμικά του. Εκατέρωθεν της εστίας του τζακιού πρωταγωνιστεί μια εντυπωσιακή σύνθεση με την ιστορία της πόλης των Αθηνών. Σήμερα, το εργαστήριο υιοθετεί τη φιλοσοφία του open house: ενός χώρου ανοιχτού στο κοινό με ξεναγήσεις και εργαστήρια που γίνονται όλο τον χρόνο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως συγκεντρώνει η προσέλευση νεαρόκοσμου, ο οποίος δείχνει ζέση για τα μαθήματα κεραμικής που γίνονται στο εργαστήριο και για την έκθεση που φιλοξενείται στο Μαρούσι. «Μας εκπλήσσει ευχάριστα το ενδιαφέρον των νεαρών που έρχονται στο μάθημα ή στην έκθεση», λέει η Αφροδίτη Βαλσαμάκη, συνεργάτιδα και νύφη του κεραμίστα που συνέχισε το έργο του κεραμίστα μέχρι το 2009.

Το εργαστήριο του Αμαρουσίου έχει αποκτήσει μια νέα πνοή χάρη στους κληρονόμους και τους νέους που το επισκέπτονται και αποτέλεσε μια ευκαιρία για να επιστρέψουμε στο έργο του.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 2 Απριλίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT