Η Mάργκαρετ Άτγουντ – Στο περιοδικό «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή»

Η Mάργκαρετ Άτγουντ – Στο περιοδικό «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή»

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι συμπεράσματα βγάζουμε για την εποχή μας όταν απαγορεύονται βιβλία; Τι σημαίνει για τον κόσμο που ζούμε όταν μυθιστορήματα του Ρόαλντ Νταλ ή της Αγκάθα Κρίστι λογοκρίνονται; Υπάρχει λόγος ανησυχίας στις μέρες μας λόγω του Chat GPT; Η Μάργκαρετ Άτγουντ σίγουρα δεν χρειάζεται συστάσεις.

Η 83χρονη Καναδή συγγραφέας, διάσημη για τα μυθιστορήματά της γύρω από δυστοπικές πραγματικότητες, με κυρίαρχο την Ιστορία της θεραπαίνιδας (Handmaid’s tale) βρέθηκε στην Αθήνα πριν από μερικές μέρες. Με χιούμορ αποδομεί τις ερωτήσεις του δημοσιογράφου, για παράδειγμα γύρω από την κρυογονική: «Σε εκείνους που νομίζουν ότι θα καταψυχθούν, τους έχω νέα. Κάτι τέτοιο δεν θα αρέσει καθόλου στους συγγενείς τους».

Ακόμη και πιο σοβαρά θέματα, καταφέρνει να τα αντιμετωπίσει με ελαφρότητα: «Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει απαγορευτεί η Ιστορία της Θεραπαίνιδας σε σχολικές και δημόσιες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ. Είναι δημοφιλές στα λύκεια. Φυσικά, περιέχει σεξ και βία. Όπως και η Βίβλος, που περιέχει πολύ σεξ και βία. Μια πραγματική δικτατορία συγκεντρώνει όσα αντίτυπα του βιβλίου μπορεί και τα καταστρέφει. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

Τεχνητή νοημοσύνη, κλιματική αλλαγή, αθανασία, σαλιγκάρια και Σαίξπηρ: η Μάργκαρετ Άτγουντ στο «Κ» εφ’όλης της ύλης.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT