Ο μεγάλος γκουρού Ντιπάκ Τσόπρα, αποκλειστικά – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Ο μεγάλος γκουρού Ντιπάκ Τσόπρα, αποκλειστικά – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Έχει γράψει πάνω από ενενήντα βιβλία. Έχει ταξιδέψει στην Ινδία με τον Τζορτζ Χάρισον. Δίδαξε διαλογισμό στη Μαντόνα. Ο Ντιπάκ Τσόπρα, μια σημαντική προσωπικότητα στον κόσμο της αυτοβοήθειας και της πνευματικότητας, έχει επηρεάσει πλήθος ανθρώπων, σελέμπριτι και μη. Γεννήθηκε στο Νέο Δελχί το 1946, αργότερα μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες και ξεκίνησε την καριέρα του ως γιατρός με εξειδίκευση στην ενδοκρινολογία. Ωστόσο, η ζωή του πήρε μια απροσδόκητη τροπή όταν γνώρισε τον Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι, τον ιδρυτή του Υπερβατικού Διαλογισμού. Αυτή η συνάντηση πυροδότησε το ενδιαφέρον του Τσόπρα για τις εναλλακτικές θεραπευτικές πρακτικές και τον οδήγησε σε ένα ταξίδι που του άλλαξε τη ζωή.

Η φήμη του Τσόπρα απογειώθηκε όταν, προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, εμφανίστηκε στην εκπομπή της Όπρα Γουίνφρεϊ, γεγονός που σήμανε την αρχή μιας μακροχρόνιας επαγγελματικής σχέσης. Οι εμφανίσεις του στο The Oprah Winfrey Show εδραίωσαν τη θέση του ως αυθεντίας στον τομέα της ευεξίας του νου και του σώματος. Παράλληλα δημοσίευε τις ιδέες του περί πνευματικότητας και προσωπικής μεταμόρφωσης μέσα από τα βιβλία και τις διαλέξεις του, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να αγκαλιάσουν τη δύναμη του μυαλού τους, να δουλέψουν με τον εσωτερικό τους εαυτό και να καλλιεργήσουν μια αίσθηση αρμονίας με το σύμπαν.

Ανεξάρτητα από την κριτική που έχει δεχτεί, η οποία σίγουρα δεν είναι αμελητέα, η επιρροή του Τσόπρα στην παγκόσμια κουλτούρα δεν μπορεί να υποτιμηθεί, έχοντας ωθήσει αμέτρητους ανθρώπους να ξεκινήσουν ένα ταξίδι αυτογνωσίας και να αναζητήσουν μια βαθύτερη κατανόηση της δικής τους πνευματικότητας. «Σε αυτό το σημείο της ζωής μου, κάθε είδους έγκριση, επιβεβαίωση ή κριτική δεν με αφορά», λέει στο «Κ». «Για μένα δεν έχει καμία σημασία. Έχω δώσει ολοκληρωτικά τη ζωή μου στην εξερεύνηση της συνειδητότητας. Έχω δεχτεί κριτική. Έχω λάβει επιβεβαίωση. Με έχουν αποθεώσει. Με έχουν αποκαλέσει ψευδοεπιστήμονα. Είναι αργά να με απασχολεί τι πιστεύουν οι άλλοι για μένα. Συνεπώς δεν αισθάνομαι κάποια ευθύνη. Μοιράζομαι ό,τι έχω μάθει με τον κόσμο και απλώς τυχαίνει σε πολύ κόσμο αυτό το μοίρασμα να αρέσει».

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Ιουνίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT