Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts», «Γαστρονόμος», «ΕΚΕ 2023», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts», «Γαστρονόμος», «ΕΚΕ 2023», «Κ»

5' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιο σκυλί αντί να φέρνει την εφημερίδα τη διαβάζει και πότε δεκαπέντε φορές το επτά κάνει πράσινο; Ο Σνούπυ και η παρέα των Peanuts επέστρεψαν, ενώ ο Γαστρονόμος Ιουλίου, κάνει ένα συναρπαστικό road trip στα καφενεία της Κρήτης. Ακόμα μη χάσετε την ειδική έκδοση «Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη 2023» με τις υποσχέσεις, τις προκλήσεις αλλά και το μεγάλο στοίχημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και στο «Κ» αυτής της Κυριακής, 10 χρόνια Zeus+ Δione και μεγάλο αφιέρωμα με το τι να διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Ο Σνούπυ και η συντροφιά των «Peanuts» στην «Καθημερινή της Κυριακής»

Peanuts «Κάθε Κυριακή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts», «Γαστρονόμος», «ΕΚΕ 2023», «Κ»-1

Στις 2 Οκτωβρίου 1950, δημοσιεύτηκε το πρώτο επεισόδιο μιας σειράς κόμικς που θα γινόταν το εισιτήριο σε έναν μοναδικό κόσμο για ένα αναγνωστικό κοινό εκατομμυρίων. Το όνομά της, Peanuts. Το παράξενο είναι ότι ο δημιουργός της, Τσαρλς Σουλτς, απεχθανόταν τον τίτλο -τον οποίο διάλεξε το πρακτορείο United Feature Syndicate. Η αγάπη του κόσμου ήταν όμως τέτοια, που αγκάλιασε τα «Φιστίκια» από εκείνη την πρώτη έκδοση ως και σήμερα.

Αυτή την εβδομάδα, συναντάμε τον καλύτερο φίλο της… ενημέρωσης, ανακαλύπτουμε νέες μαθηματικές προσεγγίσεις, καθώς και σουρεαλιστικά μαθήματα Γεωπονίας ανακαλύπτοντας τα χαρταετοφάγα δέντρα.

Αυτά, και πολλά πολλά ακόμα, στον 12ο τόμο, την Κυριακή 9 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Ένα συναρπαστικό road trip στα καφενεία της Κρήτης – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts», «Γαστρονόμος», «ΕΚΕ 2023», «Κ»-2

Ο Γαστρονόμος Ιουλίου αφηγείται το συναρπαστικό road trip μας στους θρυλικούς καφενέδες της Κρήτης και καταγράφει στο χαρτί τις συγκλονιστικές εμπειρίες μας από τους ανθρώπους που γνωρίσαμε και τα φαγητά που δοκιμάσαμε. Οργανώσαμε μία μεγάλη αποστολή με δύο δημοσιογράφους και δύο φωτογράφους και μέσα σε τρεις εβδομάδες διασχίσαμε όλο το νησί, από τα παράλια μέχρι τα ορεινά, ψάχνοντας, δοκιμάζοντας και μαγειρεύοντας στα παλιά καφενεία των χωριών και των πόλεων, σε αυτά τα αλουστράριστα στέκια των ντόπιων, που είναι θύλακες της αληθινής ζωής και μικρόκοσμοι που χωρούν αιώνες παραδόσεων. Εκεί, στα ταπεινά αυτά μαγαζιά, μέσα από τη ρουτίνα της επανάληψης και μαγειρεύοντας κατά παράδοση με τα εποχικά και τα βρισκούμενα, συντηρείται μια μαγειρική κληρονομιά αιώνων και ανασύρεται ζωντανός ο μύθος της κρητικής κουζίνας.

20 καφενεία της Κρήτης μας άνοιξαν τις πόρτες τους και μας έβαλαν στα κουζινάκια τους για να μας δείξουν τι εστί κρητικός μεζές: Καγιαμπής, Μπολάνης, Κωτσόβολος, Σαρανταυγάς, Αλέξανδρος Παπαδάκης, Νεκτάριος Τσιτσιρίδης, Τζιτζιφές, Αλευράς, Γύπας, Καραμπουτζές, Αμαδόλακκος, Νύβριτος, Πρόβαρμα, Ράφτης, Κώστας του Σίβα, Παναγιώτα του Πραισού, Μπουλταδάκης, Λαμπογιώργης, Ρομαντική Γωνιά, Μανόλης του Ατσιπόπουλου. Καφενεία που υμνούν τον τόπο και τα αγαθά του.

Μπήκαμε σε καφενέδες εκατόχρονους και σε καφενέδες που κλείνουν μόλις λίγους μήνες ζωής. Σε καφενέδες πάνω στα κρητικά οροπέδια και σε καφενέδες δίπλα στο κύμα. Σε καφενεία στέκια των γερόντων και σε καφενεία με θαμώνες παρέες φοιτητών. Σε καφενεία φημισμένα και σε λιγότερο γνωστά, όλα όμως με κοινό παρονομαστή τον τοπικό, θαυμαστό μεζέ που υμνεί την κρητική εποχικότητα και τοπικότητα.

Καταγράψαμε συγκλονιστικής νοστιμιάς φαγητά: χοχλιούς στις πιο απίθανες εκδοχές, σφουγγάτα και ομελέτες με τα κηπευτικά της εποχής, λαδερά-αποκάλυψη, οφτές πατάτες σε χειροποίητους φούρνους και τηγανητές πατάτες από τα κρητικά οροπέδια, σφακιανές πίτες και καλιτσούνια με κάθε λογής γέμιση, ντάκους και κουκουβάγιες, ντολμαδάκια, σαλάτες με φασολάκια, με βλίτα με σταμναγκάθια ή και ντομάτες.

Μάθαμε γιατί ο κρητικός μεζές είναι πρώτα απ’ όλα το κρέας σε καταπληκτικές μαγειρικές: από τσιγαριαστό σε ό,τι παραλλαγή βάλει ο νους, μέχρι ξιδάτο λουκάνικο και απάκι, και από παϊδάκια και κουνέλι με μπάμιες, μέχρι μαγειρευτό χοιρινό που δεν το ξεχωρίζεις από ψητό.

Γνωρίσαμε τους καφετζήδες που μας υποδέχτηκαν σαν να μπαίνουμε στα σπίτια τους και μας έδειξαν τα μποστάνια, τους οπωρώνες και τα κοπάδια τους, από όπου έρχονται οι συγκλονιστικές πρώτες ύλες για τους μεζέδες τους. Μας σέρβιραν ολόφρεσκα τυριά ημέρας από τα ζώα τους αλλά και παλαιωμένες γραβιέρες από τα ορεινά μιτάτα τους.

Μας κέρασαν άφθονη ρακή και μας έδειξαν μέσα από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια τους πόση σημασία έχει να ακολουθείς την εποχή της πρώτης ύλης και να τη φέρεις στο τραπέζι σου στην εποχή της δόξας της, για να γευτείς την κορυφαία στιγμή της.

Ακόμα, η οινολόγος Μερόπη Παπαδοπούλου μας μυεί στο σύμπαν της κρητικής ρακής και μας προτείνει έξι εμφιαλωμένα δείγματα τσικουδιάς που αξίζει να δοκιμάσουμε και να εκτιμήσουμε, ενώ ο σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης μάς προτείνει 10 κρασιά που εκπροσωπούν επάξια τον κρητικό αμπελώνα.

Αυτή τη συναρπαστική γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες μας στον «Γαστρονόμο» Ιουλίου

Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 9 Ιουλίου, με την «Καθημερινή».

«Κλειδί» για τις επιχειρήσεις τα κριτήρια ESG – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts», «Γαστρονόμος», «ΕΚΕ 2023», «Κ»-3

Τα τελευταία χρόνια, το επιχειρηματικό περιβάλλον βρίσκεται ενώπιον νέων δεδομένων. Τα δεδομένα αυτά σχετίζονται με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την αποτελεσματική Εταιρική Διακυβέρνηση, δηλαδή τα κριτήρια ESG τα οποία, στο παρελθόν, βρίσκονταν στη σφαίρα της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά για τις επιχειρήσεις με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό έχουν, πια, καθιερωθεί ως στρατηγικές προτεραιότητες. 

Η αναβάθμιση της σημασίας των προτεραιοτήτων ESG αντανακλά την αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές δεν ωφελούν μόνο την κοινωνία και τον πλανήτη, αλλά δημιουργούν και μακροπρόθεσμη αξία για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Οι δεσμεύσεις υπευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία, το περιβάλλον και τις νέες γενιές αποτελούν «κλειδί» για ένα πιο βιώσιμο μέλλον και συμβάλλουν, σχεδόν πάντα, στην ενίσχυση των οικονομικών επιδόσεων των επιχειρήσεων. 

«Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη» κυκλοφορεί την Κυριακή 9 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Εξωστρέφεια, επιτυχία, συνέχεια – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «Peanuts», «Γαστρονόμος», «ΕΚΕ 2023», «Κ»-4

Δέκα χρόνια Zeus+Δione: Η «ανατομία» ενός ελληνικού success story που γράφεται στην παγκόσμια γλώσσα της μόδας. Το σόου των γενεθλίων, τα σχόλια, οι πρωταγωνιστές.

Ο Άντριου Ρίτζλεϊ έμεινε στη σκιά του Τζορτζ Μάικλ μετά τη διάλυση των Wham!, αποτραβήχτηκε σε μια φάρμα της Κορνουάλης, αδιαφόρησε για τις κακίες των μίντια, όμως τώρα, στην επέτειο των 40 ετών από την εμφάνιση του θρυλικού ντουέτου, επιστρέφει με μια νέα δισκογραφική κυκλοφορία και ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix.

Ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης εγκαταστάθηκε πριν από δώδεκα χρόνια στο Παρίσι ως ερευνητής εγκληματολογίας και εξελίχθηκε τελικά σε έναν από τους αγαπημένους συγγραφείς αστυνομικών μυθιστορημάτων των Γάλλων. Ο Νίκος Αλιάγας τον συνάντησε και μας τον συστήνει.   

Ένας έφηβος ετών 85, γεμάτος από τη ζωντάνια που μόνο η θάλασσα δίνει τόσο απλόχερα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ομίλου Ανοιχτής Θαλάσσης Γιάννης Μαραγκουδάκης, μας μίλησε λίγο πριν σηκώσει πανιά για το 43ο Ράλλυ Αιγαίου της ζωής του.

Ο 24χρονος Μάριο Μπανούσι, που γοήτευσε φέτος τη θεατρόφιλη Αθήνα, μας αφηγείται τη ζωή του και μιλάει για τον ρατσισμό και την απουσία, λίγο πριν από την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου.

Βρεθήκαμε στη Μασαχουσέτη και στο ολοκαίνουργιο εστιατόριο Bar Vlaha, το τελευταίο από μια σειρά καταστημάτων εστίασης που έχει ανοίξει ο Ελληνοαμερικανός Δημήτρης Τσολάκης, διαφημίζοντας τη γαστρονομία, την παράδοση και την κουλτούρα της χώρας μας.

Τι να διαβάσετε φέτος το καλοκαίρι: το μεγάλο αφιέρωμα του «Κ» με προτάσεις για κάθε αναγνώστη.

Κυκλοφορούν την Κυριακή 9 Ιουλίου με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT