Διαβάστε στην Καθημερινή της Κυριακής

Διαβάστε στην Καθημερινή της Κυριακής

Το μαύρο κουτί της κλιματικής κρίσης. Ειδικό αφιέρωμα 12 σελίδων - Ένας πλανήτης παγιδευμένος σε σπιράλ υπερθέρμανσης με πρώτα θύματα τις πόλεις με καχεξία πρασίνου και τους απανταχού φτωχότερους πληθυσμούς

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαβάστε στην Καθημερινή της Κυριακής-1

Το μαύρο κουτί της κλιματικής κρίσης – Ειδικό αφιέρωμα 12 σελίδων

Ένας πλανήτης παγιδευμένος σε σπιράλ υπερθέρμανσης με πρώτα θύματα τις πόλεις με καχεξία πρασίνου και τους απανταχού φτωχότερους πληθυσμούς. Είναι οι ειδικοί επιστήμονες που μιλούν για μία άνευ προηγουμένου και ραγδαία αλλαγή στο καθεστώς των καυσώνων -«κλιματικός φούρνος»- για ντόμινο πυρκαγιών παγκοσμίως και ειδικότερα στην Ευρώπη, όπου από το 2017 χάθηκε από τις φλόγες «ένα Βέλγιο». Πώς εξηγείται ότι η τήξη των παγετώνων στην Αρκτική «ανάβει φωτιές» χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά; Τι είναι το «παράδοξο της φωτιάς» που έφερε πάλι στα όρια του τον ενισχυμένο σε έδαφος και αέρα μηχανισμό καταστολής πυρκαγιών στην Ελλάδα; 

Το Βίλνιους, η Χάγη και ο TAP

Στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί μέσω της συνάντησης κορυφής στο Βίλνιους και την προοπτική της Χάγης η Άγκυρα φέρεται να έχει μεταφέρει στην ελληνική πλευρά την επιθυμία για μεταφορά Τουρκικού φυσικού αερίου από την Μαύρη Θάλασσα στην Ευρώπη μέσω του αγωγού ΤΑΡ. Πάντως, στην Αθήνα προκάλεσε προβληματισμό η πρόσφατη δημόσια αναφορά Ερντογάν στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Διαβάστε στην Καθημερινή της Κυριακής-2

Δάνεια σε κόκκινους οφειλέτες

Τράπεζες και funds προωθούν μοντέλα χρηματοδότησης δανειοληπτών που έχουν κόκκινα δάνεια σε servicers, προκειμένου να αρχίσουν και πάλι να τα εξυπηρετούν. Η αρχική οφειλή, που βρίσκεται στα χέρια των servicers, θα «κουρεύεται» και θα εξαγοράζεται με νέο δάνειο. 

Έρχεται νέο μπλόκο σε Κασιδιάρη

Στην προώθηση νέας ρύθμισης που δεν θα επιτρέπει στον Ηλία Κασιδιάρη να είναι υποψήφιος δήμαρχος, περιφερειάρχης, δημοτικός ή περιφερειακός σύμβουλος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση

Στοπ ΓΕΕΘΑ στα μισά υπεράκτια

Γεωπολιτικοί περιορισμοί και επιχειρησιακά σχέδια του ΓΕΕΘΑ έκοψαν τις μισές από τις περιοχές που περιελάμβανε το σχέδιο ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Αποτέλεσμα: κατακερματισμός των έργων και υψηλότερο κόστος εγκατάστασης.

Τα παραρτήματα κορυφαίων ΑΕΙ ανά τον κόσμο

Σε ποιες χώρες ιδρύουν παραρτήματα κορυφαία Πανεπιστήμια και τα ισχυρά πλεονεκτήματα της Ελλάδας για να αναδειχθεί ακαδημαϊκός κόμβος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.Πώς λειτουργεί το Χάρβαρντ. 

Διαβάστε στην Καθημερινή της Κυριακής-3

Από την εξουσία στην…αγορά εργασίας

Τι κάνουν οι ηγέτες όταν δύσει ο πολιτικός τους ήλιος; Συγγραφή βιβλίων, μέλη Δ.Σ. εταιρειών, σύμβουλοι αδρά αμειβόμενοι, ακτιβιστική δράση υπέρ αδυνάτων, χρυσοπληρωμένες ομιλίες, ενώ κάποιοι επιλέγουν να «εξαφανιστούν» από τη δημόσια σφαίρα.

Διαβάστε στην Καθημερινή της Κυριακής-4

Το ρομπότ πρέπει να είναι ικανό να πάρει σωστές αποφάσεις

Ο Γιώργος Νικολακόπουλος, εκ των κορυφαίων επιστημόνων διεθνώς σε θέματα ρομποτικής, μιλάει στην «Κ» για τις προκλήσεις σε Γη και Διάστημα και για τη σκηνή από τον «Πόλεμο των ‘Αστρων» που τον ενέπνευσε σε ηλικία μόλις 8 ετών.

Ευρώπη σημαίνει ανοιχτή σκέψη

«Ευεργετήθηκα από τους γονείς μου και τη σκληρή δουλειά, τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν. Στην Αμερική κάθε γενιά πατάει στους ώμους της προηγούμενης». Στο Γεύμα με την «Κ» η Ελέιν Παπούλιας εκτελεστική διευθύντρια στο Minda de Gunzburg Center for European Studies (CES), του Χάρβαρντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT