Στα γυρίσματα των Πανθέων – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Στα γυρίσματα των Πανθέων – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα ξυπνά σε έναν από τους πρώτους καύσωνες του φετινού καλοκαιριού. Στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη, η ζέστη θολώνει τα περιγράμματα των παρκαρισμένων αυτοκινήτων, οι διαβάτες αναζητούν τη σκιά των δέντρων και οι οδηγοί μία από τις δυσεύρετες θέσεις πάρκινγκ των κάθετων οδών. Η πρωινή ζωηράδα της πόλης, μια σύνθεση από γρήγορα βήματα στις πλάκες του πεζοδρομίου, ανυπόμονα κορναρίσματα, χαρούμενα γαβγίσματα και σύντομους χαιρετισμούς των γειτόνων που διασταυρώνονται κάνοντας τα πρωινά ψώνια από τα μικρομάγαζα που απλώνονται τριγύρω. Η σκοτεινή είσοδος της παλιάς πολυκατοικίας μοιάζει με ένα πέρασμα σε μια άλλη εποχή. Είναι η απαρχή ενός ταξιδιού στον χωροχρόνο. Οι μαρμάρινες σκάλες με την ταλαιπωρημένη κουπαστή οδηγούν σε ένα διαμέρισμα που διατηρεί την αύρα και τη διακόσμηση της παλιάς αστικής Αθήνας. Στο καλαίσθητο καθιστικό, στη σκοτεινή τραπεζαρία, στο δροσερό αίθριο, στα δωμάτια με θέα στον πεζόδρομο αλλά και στους χώρους όπου παλιότερα εργαζόταν το βοηθητικό προσωπικό συναντιούνται και μπερδεύονται το παρελθόν με το παρόν. Ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, άλλοι με ρούχα εποχής και άλλοι με δροσερά μπλουζάκια και βερμούδες λόγω της ανυπόφορης ζέστης, συζητούν ζωηρά, απευθύνουν ή δέχονται οδηγίες, μπαινοβγαίνουν στο δωμάτιο που έχει οριστεί ως μαλλιά-μέικαπ και σε αυτό που φιλοξενεί την γκαρνταρόμπα.

Το ραντεβού για το γύρισμα του τρέιλερ της νέας σειράς του ΣΚΑΪ Οι Πανθέοι έχει συγκεντρώσει το σημερινό πρωινό σε αυτό το διαμέρισμα δεκάδες ηθοποιούς που συναποτελούν το βασικό καστ της νέας τηλεοπτικής μεταφοράς του βραβευμένου λογοτεχνικού αριστουργήματος του Τάσου Αθανασιάδη, για το οποίο ο ακαδημαϊκός τιμήθηκε με το βραβείο πεζογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών το 1959-1961. Η σειρά είναι βραβευμένη στα βιβλία, τo σενάριo όμως έχουν εμπλουτιστεί και με άλλες ιστορίες μυθοπλασίας. Ο Αθανασιάδης χρειάστηκε δεκαέξι χρόνια για να ολοκληρώσει το μυθιστόρημα, το οποίο κυκλοφόρησε αρχικά σε τρεις τόμους, μεταξύ 1948 και 1961, και σε δεύτερη έκδοση το 1967 σε τέσσερις τόμους. Η ζωή και οι περιπέτειες των τριών γενεών της οικογένειας των Πανθέων μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση, στην ΕΡΤ (σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη), όπου μεταξύ 1977 και 1979 προβλήθηκαν εκατό επεισόδια, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία και τηλεθέαση. Οι αφηγήσεις των παλαιότερων περιγράφουν εμφατικά πώς ερήμωναν οι δρόμοι την ώρα της προβολής της σειράς, από την οποία δυστυχώς σήμερα σώζεται μόλις ενάμισι επεισόδιο (η αρχή του πρώτου και το τελευταίο). Είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς την εξαιρετική δουλειά που είχε γίνει, αλλά και την αφετηρία του μύθου που δημιούργησε η εμφάνιση της Κάτιας Δανδουλάκη στον ρόλο της Μάρμως Πανθέου.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 30 Ιουλίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT