«Ελληνική Φλόγα» – Η ιστορία της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση, του Νίκου Γκατζογιάννη – Ο δεύτερος τόμος αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

«Ελληνική Φλόγα» – Η ιστορία της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση, του Νίκου Γκατζογιάννη – Ο δεύτερος τόμος αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«“Κάθε βιογραφία”, συνήθιζε να λέει ένας καθηγητής μου στο κολέγιο, “είναι ένα είδος δολοφονίας”. Έως ότου ξεκινήσω την έρευνα γι’ αυτό το βιβλίο δεν είχα ιδέα πόσο αληθινός θα μπορούσε να είναι αυτός ο αφορισμός», γράφει ο Νίκος Γκατζογιάννης στον πρόλογο του βιβλίου του για τη σχέση Μαρίας Κάλλας και Αριστοτέλη Ωνάση.

Και συνεχίζει, αφού διευκρινίσει ότι είχε συναντήσει τον Ωνάση μόνο δύο φορές και καμία την Κάλλας: «Παρ’ όλα αυτά, ως Αμερικανός δημοσιογράφος που γεννήθηκα στην Ελλάδα και έχω γράψει αρκετά βιβλία με θέματα που αφορούν την Ελλάδα, αισθάνθηκα ότι για τη δεκαπεντάχρονη σχέση του Ωνάση με την Κάλλας υπήρχε κάτι που ακόμη δεν είχε ειπωθεί και που μόνο κάποιος που καταλάβαινε πραγματικά τον κόσμο τους θα μπορούσε να γράψει».

Πριν αρχίσει τη δική του έρευνα, ο Γκατζογιάννης διάβασε «οτιδήποτε είχε γραφτεί σχετικά με τον Ωνάση και την Κάλλας». Σημειώνει σε σχέση με αυτά: «Πολύ σύντομα κατάλαβα ότι σχεδόν όλα τα βιβλία που αφορούν τον Ωνάση και την Κάλλας είναι γεμάτα λάθη. Τα πάντα, από την ημερομηνία γέννησής τους μέχρι την αιτία θανάτου τους -και κυρίως οι λεπτομέρειες της σχέσης τους- χαρακτηρίζονται από ανακρίβειες οι οποίες κυμαίνονται από το φαιδρό μέχρι το τερατώδες. […] Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο αριθμός των ανυπόστατων πληροφοριών σχετικά με τη ζωή, τη σχέση και την καριέρα τους που γίνονται σήμερα δεκτές σαν αλήθειες».

Με την Ελληνική Φλόγα, ο Νίκος Γκατζογιάννης μάς προσφέρει την πρώτη και μοναδική πλήρη εξιστόρηση της ερωτικής σχέση της Κάλλας και του Ωνάση, φέρνοντας στην επιφάνεια μια σειρά από νέα στοιχεία. Κατάφερε να πείσει συνεργάτες, συγγενείς και στενούς φίλους του ζευγαριού -πολλοί από τους οποίους αρνούνταν μέχρι τότε να μιλήσουν- να μοιραστούν μαζί του τις πιο κρυφές τους αναμνήσεις. Εξασφάλισε, επίσης, πρόσβαση σε προσωπικά έγγραφα της Κάλλας, τα οποία τεκμηριώνουν μια εντελώς νέα άποψη για την προσωπική της ζωή.

Καρπός της ενδελεχούς έρευνάς του είναι η ακόλουθη καταληκτική διαπίστωση: «Όλες αυτές οι αντιλήψεις περί μεγιστάνα και ντίβας είναι φυσικά κλισέ βασισμένα στην παραπληροφόρηση και στις ανακρίβειες που επί δεκαετίες δημοσιεύονται γι’ αυτούς. Δημιουργούμε τους θεούς και τις θεές καθώς και τις πολιτισμικές εικόνες που μας χρειάζονται Και μολονότι σε κάθε κλισέ υπάρχει ένας σπόρος αλήθειας, οι δύο αυτοί άνθρωποι ήταν πολύ πιο περίπλοκοι και ευάλωτοι απ’ όσο τους θέλει ο θρύλος τους. Το να αναπαράγει κανείς την κοινή αντίληψη περί Κάλλας ως μίας τραγικής καλλιτέχνιδας κατεστραμμένης από έναν άστατο και σκληρό, άξεστο άνθρωπο, που μόνο κακό της έκανε, είναι σαν να στερεί την ανθρωπιά και από τα δύο αυτά χαρισματικά πλάσματα, μετατρέποντάς τα σε απλοϊκές φιγούρες μελοδράματος. Η ερωτική τους σχέση ήταν πολύ διαφορετική από τον θρύλο – την αποδεκτή αλλά ανακριβή ιστορία που “όλοι γνωρίζουν”. Αν και αναμφισβήτητα θυελλώδης, υπήρξε στην πραγματικότητα η πιο βαθιά και μακροχρόνια συναισθηματική δέσμευση της ζωής τους».

«Ελληνική Φλόγα». Ο δεύτερος τόμος την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

«Ελληνική Φλόγα» – Η ιστορία της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση, του Νίκου Γκατζογιάννη – Ο δεύτερος τόμος αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT