Δύο οικογενειακά αυτοκίνητα με εξωφρενικές αποδόσεις, αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Δύο οικογενειακά αυτοκίνητα με εξωφρενικές αποδόσεις, αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αυγή αυτής της νέας εποχής, αποχαιρετάμε τα σπορ αυτοκίνητα της νιότης μας και υποδεχόμαστε τους νεόκοπους πυραύλους με την εξηλεκτρισμένη κουλτούρα, όπου η επετειακή υβριδική BMW XM των 680 ίππων συναντά το ηλεκτρικό τρικινητήριο(!) Tesla Model S Plaid των 1.020 ίππων.

Η Tesla κατάφερε να γίνει πρώτο όνομα σε ένα πολύ απαιτητικό περιβάλλον. Φυσικά τίποτε δεν της χαρίστηκε, αφού αυτά που κατάφερε ήρθαν μέσα από προγραμματισμό και τεχνολογικές υπερβάσεις. Προσπέρασε τη θερμική τεχνολογία, επενδύοντας από πολύ νωρίς στον ηλεκτρισμό και στις υποδομές (βλέπε εργοστάσια και δίκτυο φορτιστών), κάτι που της επέτρεψε αυτήν τη στιγμή να οδηγεί τις εξελίξεις και οι άλλοι να την ακολουθούν. Δεν είναι τυχαίο ότι το Model S είναι πλέον έντεκα ετών, ενώ το 2021, στο πλαίσιο μιας σημαντικής αναβάθμισης, απέκτησε την έκδοση Plaid. O Ίλον Μασκ έχει δείξει ότι δε φοβάται το ρίσκο (ακόμα και αν οι εξαγγελίες του δεν πραγματοποιούνται πάντα) αλλά και τον αυτοσαρκασμό, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα εδώ. Δε φοβήθηκε να παρουσιάσει ένα τόσο δυνατό αυτοκίνητο με ένα χιουμοριστικό όνομα, εμπνευσμένο από μια κινηματογραφική σάτιρα (την ταινία των ’80s «Space Balls», μια παρωδία του «Star Wars», όπου το διαστημόπλοιο που πρωταγωνιστούσε μπορούσε να ταξιδέψει με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, η οποία ονομαζόταν «Plaid»).

Όταν λέμε λοιπόν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα δυνατό αυτοκίνητο, ούτε οι λέξεις ούτε οι φωτογραφίες μπορούν να δώσουν το στίγμα μιας τόσο συνταρακτικής περίστασης. Με δεδομένη τη συνδυαστική ισχύ των 1.020 ίππων, το βάρος των 2,1 τόνων δεν μπορεί να αποτελεί εμπόδιο σε καμία περίπτωση, κάτι που ισχύει και για την αντίσταση του αέρα, μιας και το χαμηλό αμάξωμα επιτυγχάνει έναν μνημειώδη χαμηλό αεροδυναμικό συντελεστή (0,208). Το αποτέλεσμα σε αριθμούς είναι μια τελική ταχύτητα 322 χλμ./ώρα και μια επιτάχυνση που, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, μέχρι τα 100 χλμ./ώρα χρειάζεται μόλις 2,1 δλ.

Απέναντι στο εξωφρενικό Tesla Model S Plaid τοποθετήσαμε την ΧΜ, το θηριώδες SUV της BMW η ισχύς του οποίου αγγίζει τους 700 ίππους. Πρόκειται για το πρώτο «εξηλεκτρισμένο» μοντέλο της BMW M, που δημιουργήθηκε για να εορταστούν τα πενήντα χρόνια του τμήματος «Μ» της BMW. Η υβριδική ΧΜ διαθέτει έναν υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα V8 με κυβισμό 4,4 λίτρων. Η συνδυαστική απόδοση, μαζί με τον ηλεκτροκινητήρα μέσα στο αυτόματο 8άρι κιβώτιο, φτάνει τους 653 ίππους και τα 800 Nm ροπής.

Το αμάξωμα της ΧΜ εκτείνεται σε μια επιφάνεια 5×2 μέτρων, απέχει 220 χλστ. από το έδαφος και ζυγίζει πάνω από 2,7 τόνους!

*Διαβάστε περισσότερα για το Tesla Model S Plaid και την BMW XM στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT