Ο κόσμος της Nelly’s. Μια συλλεκτική έκδοση για την κορυφαία φωτογράφο – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Ο κόσμος της Nelly’s. Μια συλλεκτική έκδοση για την κορυφαία φωτογράφο – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή την Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου, η «Καθημερινή» προσφέρει στους αναγνώστες της τη συλλεκτική έκδοση Ο κόσμος της Nelly’s. Σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, η «Καθημερινή» τιμά τη μεγάλη Ελληνίδα φωτογράφο, παρουσιάζοντας εμβληματικές της φωτογραφίες.

Από την εποχή της μαθητείας της στη Δρέσδη μέχρι τον καιρό της καταξίωσης στην Αθήνα, ο φακός της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη –όπως ήταν το πραγματικό της όνομα– απαθανάτισε την ελληνική κοινωνία του Μεσοπολέμου: τις Δελφικές Εορτές του ζεύγους Σικελιανού, τις χορεύτριες στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το πορτρέτο του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Κωστή Παλαμά. Αλλά και καθημερινές σκηνές από τη ζωή των προσφύγων και των αγροτών, τοπία της υπαίθρου από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, γυναίκες στον αργαλειό και άντρες στα εργοστάσια της Δραπετσώνας.

Μέσα από αυτή την έκδοση, ο αναγνώστης μπορεί να ακολουθήσει τη Nelly’s στην Αμερική. Εκεί, μέσα από το φωτογραφείο της στη Νέα Υόρκη, κατάφερε να συγκροτήσει ένα σημαντικό αρχείο της ελληνικής ομογένειας και όχι μόνο. Πορτρέτα της Κατίνας Παξινού και του Γεώργιου Παπανικολάου συνυπάρχουν με φωτογραφίες από τους ουρανοξύστες της αναπτυσσόμενης μεταπολεμικής Νέας Υόρκης. Ακόμη, οι πειραματισμοί της με τη διαφημιστική και έγχρωμη φωτογραφία συνοδεύουν τις πρώτες προσπάθειές της να κάνει φωτορεπορτάζ (όπως η σειρά φωτογραφιών «Easter Parade» του 1956).

Τέλος, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό συνοδεύουν διαφωτιστικά κείμενα που σκιαγραφούν τη ζωή και αποτιμούν το έργο μιας από τις σημαντικότερες φωτογράφους που έχει αναδείξει η χώρα μας, από τα πρώτα της βήματα μέχρι την οριστική επιστροφή της στην Ελλάδα.

Το βιβλίο «Ο κόσμος της Nellys» κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT