Η ζωή στο έξυπνο σπίτι – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Η ζωή στο έξυπνο σπίτι – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα είναι 7 το πρωί. Το ξυπνητήρι αντηχεί στο υπνοδωμάτιο και η Καρίνα ανοίγει τα μάτια της. Mαζί της αρχίζει να ξυπνά και το σπίτι. Με έναν ανεπαίσθητο θόρυβο οι τέντες στο μπαλκόνι ανεβαίνουν την προγραμματισμένη ώρα, ώστε το φως του ήλιου να γεμίσει το δωμάτιο. Ταυτόχρονα ο κλιματισμός ενεργοποιείται για να δροσίσει τους χώρους και από την κουζίνα ακούγεται το γουργούρισμα της καφετιέρας. Η Καρίνα βρίσκεται ακόμη στο κρεβάτι, ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στις πρωινές ειδήσεις. Πριν σηκωθεί, από την οθόνη του κινητού ανάβει τα φώτα του διπλανού δωματίου που χρησιμοποιεί ως γυμναστήριο. Μπαίνοντας, και πριν αρχίσει τις ασκήσεις, ενεργοποιεί με φωνητικές εντολές το Google Nest και ενώ γυμνάζεται ενημερώνεται για τον καιρό, την κίνηση και ακούει μουσική. Όταν της χτυπάω το κουδούνι, ανοίγει την εξώπορτα δίνοντας επίσης εντολή από το κινητό. Ο καφές είναι έτοιμος και στο σαλόνι οι έξυπνες κουρτίνες ανοίγουν με ένα άγγιγμα στην οθόνη αφής του smartphone, αφήνοντας το φως να μπει. Καθόμαστε στο μπροστινό μπαλκόνι. Βλέπει ότι μερικές ηλιαχτίδες με τυφλώνουν και, πάλι από το κινητό, κατεβάζει λίγο την τέντα. «Είναι λίγο σαν μαγεία, έτσι;» μου λέει. Ναι, και η ίδια, έτσι που κάθεται απέναντί μου κρατώντας το smartphone-μαγικό ραβδί, μοιάζει με μια μάγισσα του 21ου αιώνα ή με μια μαριονετίστα που κινεί τα αόρατα νήματα που διασυνδέουν τα χέρια της με κάθε συσκευή που λειτουργεί στο έξυπνο σπίτι της.

Ένα έξυπνο σπίτι είναι αυτό που διαθέτει συσκευές συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, τις οποίες μπορεί κανείς να ελέγξει και να παρακολουθήσει απομακρυσμένα μέσω μιας κεντρικής εφαρμογής που εγκαθιστά στο κινητό, στο τάμπλετ ή σε κάποια άλλη διασυνδεδεμένη συσκευή, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να ρυθμίσει, να προγραμματίσει, να λειτουργήσει τον φωτισμό, τη θέρμανση, το σύστημα ασφαλείας κ.ά. Η εμφάνιση των τεχνολογιών smart home μετρά ήδη αρκετές δεκαετίες, αλλά είναι τα τελευταία χρόνια που παρατηρείται μια εντυπωσιακή αύξηση των έξυπνων συσκευών αλλά και της δημοφιλίας τους. Λάμπες, πρίζες, θερμοσίφωνες, συστήματα θέρμανσης/ψύξης, ήχου και εικόνας, πλυντήρια, συσκευές μαγειρέματος, κουρτίνες, πόρτες, παράθυρα, σκούπες μπορούν πλέον να λειτουργήσουν με ένα άγγιγμα στην οθόνη αφής ή με μια φωνητική εντολή, αλλά και να ρυθμιστεί η λειτουργία τους με βάση τις ανάγκες και τις συνήθειες των χρηστών.

Πόσο κοντά είμαστε πραγματικά να ζήσουμε σε ένα έξυπνο σπίτι;

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT