Ηράκλειο: Ο πρεσβευτής του κρητικού αμπελώνα – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Ηράκλειο: Ο πρεσβευτής του κρητικού αμπελώνα – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από 20 χρόνια οι τοπικές ποικιλίες σταφυλιού ήταν μάλλον άγνωστες εκτός Κρήτης, ενώ ελάχιστοι ήταν και οι οινοπαραγωγοί της που εμφιάλωναν μονοποικιλιακά σταφύλια. Σήμερα η Κρήτη —από τα σημαντικότερα terroirs της Μεσογείου, με σπουδαία μορφολογία και υπέροχο κλίμα— έχει μπει στο μικροσκόπιο των εξπέρ του οίνου. Βηλάνα, Βιδιανό, Δαφνί, Θραψαθήρι, Κοτσιφάλι, Λιάτικο, Μαλβαζία, Μαντηλάρι, Μοσχάτο Σπίνας, Μελισσάκι, Ταχτάς, Πλυτό και Ρωμέικο αποτελούν γνώριμες λέξεις στο γλωσσάρι των απανταχού οινόφιλων. Γηγενείς ποικιλίες που βρίσκονταν χαμένες μέσα σε ρίζες αμπελιών ή κλήματα που πολλαπλασιάστηκαν από μια ρίζα η οποία μπορεί να είχε ξεμείνει φυτεμένη σε ένα χωράφι χέρσο για χρόνια, ανακαλύφθηκαν και αναδείχθηκαν από τους ντόπιους παραγωγούς, μέλη του -αναγνωρίσιμου πια- Δικτύου Οινοποιών Κρήτης (Wines of Crete). Το Ηράκλειο αποτέλεσε πρωτεργάτη της όλης προσπάθειας και ναυαρχίδα του κρητικού κρασιού, με 26 οινοποιεία-μέλη του Wines of Crete, 342 ετικέτες και 101 χωριά που συμπεριλαμβάνονται στις τέσσερις ζώνες ΠΟΠ του νομού. Δουλουφάκης, Λυραράκης, Ταμιωλάκης, Μηλιαράκης και άλλοι Ηρακλειώτες παραγωγοί δίνουν τον τόνο, φέρνοντας τη γεύση της Κρήτης στο ποτήρι μας.

Διαβάστε περισσότερα για την ανάδειξη του κρητικού αμπελώνα στο τεύχος «Οι Τόποι Μας – Ηράκλειο» που κυκλοφορεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT