Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «4 Τροχοί», «Τα βουνά μας – Πάρνηθα», «Κ»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «4 Τροχοί», «Τα βουνά μας – Πάρνηθα», «Κ»

5' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους 4 Τροχούς Οκτωβρίου, η θρυλική MG επιστρέφει. Οδηγούμε το νέο ηλεκτρικό της μοντέλο, αποκαλύπτουμε πώς η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία πρωτοπορεί στην ηλεκτροκίνηση και γνωρίζουμε τους  πρωταγωνιστές του 2024: όλα τα αυτοκίνητα που είδαμε στην έκθεση του Μονάχου.

Ακόμα «Τα βουνά μας», η νέα εκδοτική σειρά της Καθημερινής, που είναι αφιερωμένη στα βουνά της Ελλάδας, ξεκινά με την Πάρνηθα. Ποιοι την έκαναν καταφύγιο τον 19ο αιώνα, από πού βγήκε το όνομά της, πόσο είναι το μήκος των διαδρομών της και τι ζώα και φυτά φιλοξενεί;

Τέλος, στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής  μπαίνουμε στον κόσμο των ζώων με απρόσμενες ιστορίες. Σκύλος, γάτα ή μήπως γουρούνι; Ή γαϊδούρι; Μιλάνε τα ζώα μεταξύ τους;  Ακόμα, τι συνέβη στο Αγοραφοβικό Φεστιβάλ και γιατί ο αιρετικός Ιταλός ντιζάινερ και αρχιτέκτονας Πιέρο Λισόνι θέλει να καταστρέψει τις δημιουργίες του;

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Στους «4 Τροχούς» Οκτωβρίου, η ώρα της Κίνας – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «4 Τροχοί», «Τα βουνά μας – Πάρνηθα», «Κ»-1

Στους 4Τροχούς Οκτωβρίου διερευνούμε τον τρόπο που οι Κινέζοι σκοπεύουν να πατήσουν πόδι στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου. Η μεγάλη τους επίθεση θα βασιστεί στον ηλεκτρικό μετασχηματισμό της αυτοκίνησης. Οι κινεζικές εταιρείες αναμένεται να έχουν κατακτήσει στα τέλη του τρέχοντος έτους το 60% των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Και αυτό κάθε άλλο παρά τυχαία θα συμβεί. Στον ανηλεή αγώνα δρόμου όπου έχουν επιδοθεί οι ανά τον κόσμο κυβερνήσεις με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σχεδόν όλες οι χώρες, αλλά και ολόκληρες ήπειροι -από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έως την Κίνα και τη Ν. Ζηλανδία-, προσφέρουν σημαντικά κίνητρα στους καταναλωτές προκειμένου να τονώσουν τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων. Τακτική που υιοθέτησε πρώτη με μεγάλη επιτυχία και έκταση η Κίνα εδώ και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να καταστεί η μεγαλύτερη αγορά ανά την υφήλιο για τα αυτοκίνητα του συγκεκριμένου είδους.

Ένα τέτοιο και απόλυτα αντιπροσωπευτικό δείγμα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας αποτελεί το MG4 Electric. Εν προκειμένω, το γνώριμο όνομα της MG αποκτήθηκε το 2007 από τον κινεζικό κολοσσό, τη Saic, και αξιοποιήθηκε προκειμένου να συστηθεί στο αγοραστικό κοινό. Με αφορμή την επάνοδο της MG στη χώρα μας, οδηγούμε το MG4 Electric, το οποίο αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό δείγμα των δυνατοτήτων του συγκεκριμένου κατασκευαστή.

Οι Κινέζοι κατασκευαστές έκαναν αισθητή την παρουσία τους και στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου που διοργανώθηκε πρόσφατα στο Μόναχο. Η γερμανική έκθεση διοργανώθηκε για δεύτερη φορά στην πόλη του Μονάχου, σε καινούργιο φορμά, με έμφαση στον τομέα της κινητικότητας, υιοθετώντας μάλιστα μια νέα λογική αλληλεπίδρασης με το κοινό. Με μεγάλη περιέργεια, λοιπόν, αλλά και ανυπομονησία βρεθήκαμε στη βαυαρική πρωτεύουσα, η οποία από το 2021 πήρε τη σκυτάλη από την πόλη της Φρανκφούρτης για τη διοργάνωση της μεγάλης διεθνούς έκθεσης αυτοκινήτου επί γερμανικού εδάφους. Να θυμίσουμε πως το ενδιαφέρον επισκεπτών και κατασκευαστών για ανάλογες διοργανώσεις έφθινε χρόνο με το χρόνο, και πάνω σε αυτή την εξέλιξη ενέσκηψε και η πανδημία.

Η φετινή έκθεση πάντως απέπνεε υγεία, με τους παραδοσιακούς κατασκευαστές, και δη τους Γερμανούς, να έχουν παραταχθεί απέναντι στους εξ Ανατολών εισβολείς με μια πληθώρα νέων μοντέλων. Τα περισσότερα θα τα δούμε στη χώρα μας την επόμενη χρονιά, εντούτοις μπορείτε ήδη να τα απολαύσετε στο τεύχος Οκτωβρίου των 4Τροχών.

Οι «4 Τροχοί» Οκτωβρίου κυκλοφορούν την Κυριακή 1 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

Τα βουνά μας: Πάρνηθα – Η νέα εκδοτική σειρά της «Καθημερινής»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «4 Τροχοί», «Τα βουνά μας – Πάρνηθα», «Κ»-2

Αυτή την Κυριακή, κάνει το πρώτο της βήμα η νέα εκδοτική σειρά της «Καθημερινής», που είναι αφιερωμένη στα βουνά της Ελλάδας. Το πρώτο τεύχος είναι αφιερωμένο στην Πάρνηθα. Ο ζωοδότης πνεύμονας του λεκανοπεδίου, που φέτος κάηκε και πάλι, στην τρίτη μεγάλη πυρκαγιά των τελευταίων 16 ετών, παραμένει ζωντανός σε πείσμα των απειλών. Τώρα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τον σεβασμό μας και την προστασία μας. 

Για να τη σεβαστούμε πρέπει να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Για να την προστατεύσουμε πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι συνεπάγεται τυχόν απώλειά της. Και για να συμβούν όλα αυτά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Πάρνηθα δεν είναι ένα περιαστικό πάρκο αναψυχής, αλλά ένα «αληθινό» βουνό. Παρότι έχει χάσει το 50% της δασοκάλυψής της, η πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνει το ένα έκτο όλων των φυτών της χώρας, με 1.100 είδη από τα οποία τα 92 είναι ενδημικά της Ελλάδας και δύο ενδημικά του βουνού. Η άγρια ζωή έχει πολύτιμους εκπροσώπους, μεταξύ των οποίων το διάσημο ελάφι, αλλά και ο λύκος που επανεμφανίστηκε πριν από 10 χρόνια αποκαθιστώντας την ισορροπία του οικοσυστήματος. Ειδικοί μάς εξηγούν πώς η Πάρνηθα επηρεάζει το κλίμα της Αθήνας και τον αέρα που αναπνέουμε και άνθρωποι που ζουν το βουνό καθημερινά –δασολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, διαχειριστές καταφυγίων, ορειβάτες, εθελοντές δασοπυροσβέστες– μας μιλούν για την επόμενη μέρα της Πάρνηθας, για τις συνεχείς απειλές και για τη σωστή συμπεριφορά που οφείλουμε να έχουμε ως επισκέπτες του.

Ακόμη, η παρούσα έκδοση «μιλά» για την πλούσια ιστορία που ξεκίνησε να γράφεται στις πλαγιές και τα σπήλαια της Πάρνηθας από τους αρχαίους χρόνους, για τα ισχυρά οχυρά, τις αρχαίες πόλεις στους πρόποδες και τις λατρείες που διαδέχονταν η μία την άλλη. «Κοιτά» μέσα από τα μάτια των περιηγητών και περιδιαβάζει το Τατόι με τον πολυτάραχο βίο. Εξερευνεί την γοητευτική ανθρωπογεωγραφία του βουνού, από τους περιβόητους ληστές του 19ου αιώνα, στους καρβουνιάρηδες και τους Σαρακατσάνους ποιμένες του 20ού και από τους παραθεριστές που ξεκαλοκαίριαζαν μέσα στα δάση δημιουργώντας μικρές κοινωνίες, στους φυματικούς του Σανατόριου, στους παίκτες του Μον Παρνές και στους σύγχρονους πεζοπόρους και αναρριχητές.   

Μη χάσετε τη νέα σειρά «Τα Βουνά μας», που κυκλοφορεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, με την «Καθημερινή».

Στον κόσμο των ζώων – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»: «4 Τροχοί», «Τα βουνά μας – Πάρνηθα», «Κ»-3

Σκύλος, γάτα ή μήπως γουρούνι; Ή γαϊδούρι; Πέντε διαφορετικές ζωοφιλικές ιστορίες για τα «άλλα» ζώα που ξέρουν να δίνουν αγάπη και θέλουν τη δική μας.

Μιλάνε τα ζώα μεταξύ τους; Οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τους κώδικες επικοινωνίας τους, κάτι που ίσως δώσει και κάποιες απαντήσεις στο ερώτημα για την προέλευση της ανθρώπινης ομιλίας.

Το Αγοραφοβικό Φεστιβάλ συγκέντρωσε την αφρόκρεμα της ελληνικής εναλλακτικής σκηνής στον χώρο του ΠΛΥΦΑ, ενώνοντας τη γενιά του Myspace με τη γενιά του TikTok. Το «Κ» ήταν εκεί.

Ο ευφυής και αιρετικός Ιταλός ντιζάινερ και αρχιτέκτονας Πιέρο Λισόνι εξηγεί στο «Κ» γιατί θέλει να καταστρέψει τις δημιουργίες του, μοιράζεται την άποψή του για τη σχέση ομορφιάς και λειτουργικότητας και εξομολογείται την ενόχλησή του για το ότι η λέξη «ντιζάιν» είναι πια κλισέ.

Ο σκηνοθέτης Πιερ Μπλάτνερ ετοίμαζε επί δέκα χρόνια ένα ντοκιμαντέρ για τα ελληνικά περίπτερα, έμαθε την ιστορία τους, κουβέντιασε με περιπτεράδες σε όλη τη χώρα και παρατήρησε πώς διαμορφώνουν τη φυσιογνωμία του τόπου μας. 

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT