Τι μας ωθεί να καλούμε κόσμο στο σπίτι; Γιατί μπαίνουμε στη διαδικασία να μαγειρεύουμε για έξι, οκτώ, δέκα ή και για περισσότερα άτομα; Γιατί κάποια τραπέζια και κάποια καλέσματα εντυπώνονται στη μνήμη μας και τα θυμόμαστε για καιρό; Είναι κάποιο ταλέντο ή μια επίκτητη γνώση η τέχνη της οικοδέσποινας;
Αυτόν τον μήνα ο «Γαστρονόμος» αναζητά τα ίχνη της αστικής μας κουζίνας μέσα στις κατσαρόλες επτά γυναικών που φημίζονται για τα τραπέζια τους και οι οποίες έχουν ανάγει τα καλέσματα σε αληθινή τέχνη. Τι μαγειρεύουν; Ποιους καλούν; Πώς σκηνοθετούν την τέλεια βραδιά;
Τρυπώνουμε σε επτά αληθινά dinner parties, καθόμαστε στο τραπέζι ανάμεσα στους καλεσμένους, ρίχνουμε κλεφτές ματιές στην κουζίνα όπου συντελείται η μαγική προετοιμασία και ξεσηκώνουμε όλα τα μυστικά της φιλοξενίας, της παράθεσης δείπνου και της κατάστρωσης ενός σωστού μενού. Και μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία συγκεντρώνουμε συνταγές-έκπληξη βγαλμένες από παλιά τετράδια συνταγών, συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά και που ιχνογραφούν μια αστική ελληνική κουζίνα η οποία συνδυάζει τις αγροτικές καταβολές της χωρίς να αρνείται τις κοσμοπολίτικες επιρροές. 7 δείπνα, 7 μοναδικές εμπειρίες…
Στον Γαστρονόμο που κυκλοφορεί την Κυριακή 8 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή»