«1940 – Ο άγνωστος πόλεμος»: Μια έκδοση για την αθέατη όψη της εποποιίας του ’40 – Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

«1940 – Ο άγνωστος πόλεμος»: Μια έκδοση για την αθέατη όψη της εποποιίας του ’40 – Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου», γράφει η Μαρίνα Πετράκη στον πρόλογο του βιβλίου με τίτλο 1940 – Ο άγνωστος πόλεμος / Η ελληνική πολεμική προσπάθεια στα μετόπισθεν, «λίγη σημασία είχε για τον Έλληνα η αυθεντικότητα και η πατρότητα του ΟΧΙ· αρκεί που ειπώθηκε». Και συνεχίζει: «Η ελληνική ψυχή, φορτισμένη με αποθέματα θάρρους, λεβεντιάς και αποφασιστικότητας, το έκανε πράξη και κήρυξε τον δικό της “ανελέητο” πόλεμο κατά του εισβολέα. Μαζί με τη στρατιωτική επιστράτευση, την καλύτερα οργανωμένη επιστράτευση στην ελληνική ιστορία, προωθήθηκαν ταχύτατα και οι μηχανισμοί πολιτικής επιστράτευσης και παθητικής αεράμυνας της χώρας, που αφορούσαν την οργάνωση, την κινητοποίηση και την ασφάλεια των μετόπισθεν».

Η μελέτη της Μ. Πετράκη, που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή», επιχειρεί να παρουσιάσει μια άλλη διάσταση του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, μέσα από τον αγώνα και τις μάχες του εσωτερικού μετώπου, και να αποτιμήσει τη συνολική προσφορά των «αμάχων πολεμιστών» (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Φανέλα Στρατιώτου, Λύκειο Ελληνίδων, γυναίκες Πίνδου κ.λπ.) στη δημιουργία του «Έπους» του ’40. Παράλληλα, εξετάζονται η οργάνωση και η πολιτική προπαρασκευή των μετόπισθεν καθώς και η πνευματική επιστράτευση, όπως αυτή εκφράστηκε στην παραγωγή των σκιτσογράφων, στο έργο ζωγράφων και φωτογράφων, στις παρεμβάσεις διανοουμένων, στο θέατρο και το τραγούδι.

Από τη μια, λοιπόν, οι Έλληνες στρατιώτες που πολεμούν στο μέτωπο με αυταπάρνηση σε έναν «υπέρ πάντων» αγώνα. Παράλληλα, η πολεμική ατμόσφαιρα δημιουργεί μια πρωτοφανή άμιλλα, που παρακινεί και συνεπαίρνει, μετατρέποντας όλη την ελληνική επικράτεια σε ένα μεγάλο εργαστήριο ηρώων μαχητών. Όλοι οι οργανισμοί, οι φορείς, η Εκκλησία, οι γέροι, οι γυναίκες και τα παιδιά, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική τους θέση, χωρίς ίχνος επίδειξης και προσπάθειας αναγνώρισης, «ρίχνονται» στον πόλεμο του εσωτερικού μετώπου. Η σκέψη τους, η καρδιά τους, οι παραγωγικές τους ικανότητες, η καθημερινή τους προσφορά είναι αφιερωμένες στο άνθος της φυλής που μάχεται και νικά και πεθαίνει. Ανύπαρκτα σχεδόν τα παραδείγματα λιποψυχίας, αδιαφορίας και απονιάς, καθώς, μπρος στην ξένη επιβουλή, κάθε ζώσα ελληνική συνείδηση ανασκουμπώνεται και εξεγερμένη μπαίνει στη δράση.

Πλάι στον ηρωισμό του μετώπου, ξεδιπλώνεται και ο ηρωισμός των μετόπισθεν.

Το βιβλίο «1940 – Ο άγνωστος πόλεμος» της Μαρίνας Πετράκη κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT