Απόγευμα στη Βουλιαγμένη με τη Νάνα Μούσχουρη – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Απόγευμα στη Βουλιαγμένη με τη Νάνα Μούσχουρη – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη συναντήσαμε στη Βουλιαγμένη, έχοντας φτάσει μόλις από τη Γενεύη όπου διαμένει μόνιμα με τον σύζυγό της, Αντρέ Σαπέλ. Καθίσαμε σ’ ένα τραπέζι με θέα το απέραντο γαλάζιο, στο οποίο πολλές φορές θα στρέψει το βλέμμα της και θα κοιτάξει σιωπηλή κατά τη διάρκεια της κουβέντας μας. Η Νάνα Μούσχουρη είναι ένα φαινόμενο, και τα φαινόμενα μπορείς να τα νιώσεις, αλλά είναι δύσκολο να προσπαθείς να τα περιγράψεις. Ακόμα και σήμερα, στα 89 της, σκορπίζει με το ίδιο πάθος πολύτιμες αφορμές για να τη νιώθουμε. Πάρτε για παράδειγμα το Radio Days. Η συλλεκτική νέα έκδοση που μας παρουσιάζει η ΕΡΤ και η Minos Emi/Universal, ένα σπάνιο διπλό άλμπουμ με 24 τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών σε ανέκδοτες μέχρι τώρα ερμηνείες, που ηχογράφησε η Μούσχουρη με την Ορχήστρα Ελαφράς Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας κατά τη δεκαετία του ’50. Τη ρωτήσαμε αν θυμάται αυτές τις ηχογραφήσεις. «Ορισμένες ναι, πολλές όμως όχι. Γι’ αυτό σας λέω ότι δάκρυσα όταν με άκουσα να τραγουδάω όλα αυτά τα κομμάτια, μικρό κορίτσι. Δεν είναι απίστευτο που τις βρήκαν εκεί στην ΕΡΤ; Θα μπορούσαν να έχουν χαθεί για πάντα. Ξέρετε, απέτυχα δύο φορές στις εξετάσεις για τους νέους ερμηνευτές που θα τραγουδούσαν με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας. Πέτυχα την τρίτη φορά, χάρη στον Κώστα Γιαννίδη, που με συμβούλεψε να ερμηνεύσω ελληνικό τραγούδι».

Στη συνέχεια της συζήτησής μας η κ. Μούσχουρη θυμήθηκε τους ανθρώπους που γνώρισε και συνεργάστηκε, τον Χατζιδάκι και τον Γκάτσο, θυμήθηκε κάποιες ατάκες του Μπομπ Ντίλαν, θυμήθηκε τους γονείς της και τα χρόνια της Κατοχής, τα χρόνια του εξωτερικού – στάθηκε όμως και στο παρόν. Και στο μέλλον. «Τώρα τελευταία έχω αρχίσει να σκέφτομαι το τέλος. Λέω τι θα γίνει ο άνδρας μου, τι θα γίνουν τα παιδιά μου. Απ’ την άλλη λέω, θα πάω να βρω τη μαμά μου, τον μπαμπά μου, τον Μάνο, τους φίλους μου που έχουν φύγει όλοι. Δεν τα σκέφτομαι όμως σε βάθος. Κάποια στιγμή θα ασχοληθώ και με το θέμα του θανάτου. Προς το παρόν, σας είπα, έχω ακόμα πολλά να κάνω». 

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 5 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT