Εσείς πόση ώρα περνάτε στον δρόμο; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Εσείς πόση ώρα περνάτε στον δρόμο; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι μπορείς να κάνεις αν αφιερώσεις τρεις ώρες την ημέρα σε κάτι; Να φτάσεις στο επίπεδο Α2 στα γαλλικά μέσα σε τρεις μήνες. Να μάθεις πλέξιμο μέσα σε μία εβδομάδα. Να παίζεις φανταστικό σαξόφωνο σε έναν χρόνο. Αυτές τις τρεις ώρες, όμως, πολλοί Αθηναίοι τις περνούν κάθε μέρα στον δρόμο προς και από τις δουλειές τους. Τις προάλλες, μια νεαρή εκπαιδευτικός έγραφε στο X (πρώην Τwitter): «Παιδιά, για πείτε πόση ώρα κάνατε σήμερα για να πάτε στη δουλειά σας; Εγώ από Φάληρο για Παλλήνη έκανα 1 ώρα και 40 λεπτά». «Μα καλά, μένεις στο Φάληρο και δουλεύεις στην Παλλήνη;» αναρωτήθηκε ένας άλλος χρήστης. «Αφού εκεί διορίστηκα, τι να κάνω; Σκέφτομαι μήπως κοιμάμαι στο σχολείο πλέον», απάντησε εκείνη. Ένας τρίτος χρήστης σχολίασε περήφανος ότι μετακόμισε επιτέλους κοντά στο γραφείο του: «Κέρδισα 2 + ώρες την ημέρα». 

Περήφανος με το δίκιο του. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Moovit για το 2022, ο μέσος Αθηναίος που πηγαίνει στη δουλειά του με τη συγκοινωνία κάνει 47 λεπτά από το σπίτι του έως το γραφείο, ενώ περίπου 14 λεπτά κατά μέσο όρο περιμένει στη στάση του λεωφορείου ή του μετρό – αυτό είναι περίπου 4½ ώρες τον μήνα. Οι περισσότεροι (47,22%) χρειάζεται να αλλάξουν δύο φορές μέσο (για παράδειγμα, λεωφορείο και μετά μετρό), ενώ στην ερώτηση «Τι θα σας έκανε να χρησιμοποιείτε τη δημόσια συγκοινωνία πιο συχνά;» οι περισσότεροι απάντησαν «συντομότερες διαδρομές με λιγότερο συνωστισμό», ενώ δημοφιλείς απαντήσεις ήταν και τα «ακριβή και αξιόπιστα χρονοδιαγράμματα», καθώς και η «μεγαλύτερη συχνότητα δρομολογίων». Και όσοι χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο, βέβαια, δεν είναι σε καλύτερη (χρονικά) μοίρα, όπως θα διαπιστώσει κανείς οποιοδήποτε πρωινό σε κάποια από τις κεντρικές αρτηρίες της πόλης. Έχουν και παραπάνω έξοδα, για να μη συζητήσουμε πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον.


Το «Κ» ρώτησε δεκατρείς Αθηναίους πώς πηγαίνουν στη δουλειά τους, πόσο χρόνο σπαταλούν και πώς απασχολούνται τις ώρες που περνούν στις καθημερινές τους διαδρομές.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Νοεμβρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT