Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: Xένρι Κίσινγκερ, μια έκτακτη έκδοση για τον αμφιλεγόμενο «μάγο της διπλωματίας»

Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή: Xένρι Κίσινγκερ, μια έκτακτη έκδοση για τον αμφιλεγόμενο «μάγο της διπλωματίας»

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγοι διπλωμάτες έχουν δοξαστεί αλλά και μισηθεί με τόση ένταση, όση ο Χένρι Κίσινγκερ. Ο κατά γενική ομολογία ισχυρότερος υπουργός Εξωτερικών της μεταπολεμικής εποχής αποθεώθηκε ως ο απόλυτος ρεαλιστής που επαναπροσδιόρισε τη διπλωματία κατά τα συμφέροντα των ΗΠΑ, αλλά και καταδικάστηκε για την εγκατάλειψη των αμερικανικών αξιών, ιδίως στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όταν πίστευε ότι αυτό υπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα.

Υπήρξε σύμβουλος 12 Αμερικανών προέδρων, πάνω από το ένα τέταρτο όσων έχουν ασκήσει το αξίωμα, από τον Τζον Φ. Κένεντι μέχρι τον Τζο Μπάιντεν. Συνδυάζοντας την ανεπτυγμένη αντίληψη ενός μελετητή της διπλωματικής ιστορίας, τον ζήλο ενός Γερμανοεβραίου πρόσφυγα να καταξιωθεί στη δεύτερη πατρίδα του, μια βαθιά αίσθηση ανασφάλειας και τη χαρακτηριστική βαυαρική προφορά στον προφορικό του λόγο, η οποία συχνά προσέδιδε μια ακατανόητη διάσταση στις δηλώσεις του, επηρέασε σχεδόν κάθε διεθνή σχέση με την οποία ασχολήθηκε, μεταξύ των οποίων και το εθνικής σημασίας, για εμάς, «τρίγωνο» Ελλάδας – Τουρκίας – Κύπρου.

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του, Η Καθημερινή, σε συνεργασία με έγκυρους ιστορικούς και μελετητές του «φαινομένου Κίσινγκερ», επιμελήθηκε μία πρωτότυπη έκδοση που εξιστορεί τον βίο του, αποτιμά τα πεπραγμένα του και φωτίζει άγνωστες πτυχές της πολύπλοκης προσωπικότητάς του. 

«Χένρι Κίσινγκερ – Τα δύο πρόσωπα ενός μάγου της διπλωματίας», την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου με την «Καθημερινή»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT