Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»: «Καραγκιόζης», «Peanuts Calendar 2024», «Κ»

Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»: «Καραγκιόζης», «Peanuts Calendar 2024», «Κ»

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούσατε, ακούσατε! Αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή «Καραγκιόζης: μια φιγούρα από το χθες στο σήμερα». Ένα φρέσκο, πλούσιο βιβλίο για τον αγαπημένο Καραγκιόζη που αξίζει να μπει σε κάθε σπίτι! Η ιστορία του θεάτρου σκιών, από τις ρίζες του ως τη νέα γενιά τού σήμερα, με 30 υπογραφές και πάνω από 200 σπάνιες εικόνες. Μαζί, το Ημερολόγιο Peanuts 2024. Ο Σνούπυ και η παρέα του, μας κρατούν συντροφιά όλο το ’24 με μια ξεχωριστή ιστορία κάθε μήνα. Και στο περιοδικό «Κ» όλα είναι χρόνος. Ένα τεύχος για τη μεταβλητή που ορίζει τη ζωή μας.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους! Κυκλοφορεί σήμερα.

Ο Καραγκιόζης από το χθες στο σήμερα: Η διαχρονική γοητεία μιας φιγούρας – Σήμερα με την «Καθημερινή»

Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»: «Καραγκιόζης», «Peanuts Calendar 2024», «Κ»-1

Τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ευγένιου Σπαθάρη υπήρξαν αφορμή για την ειδική έκδοση που κυκλοφορεί μαζί με την «Καθημερινή» της Κυριακής και είναι αφιερωμένη στον Καραγκιόζη. 30 συγγραφείς (ερευνητές, πανεπιστημιακοί, καραγκιοζοπαίχτες κ.ά.) και 300 σπάνιες εικόνες συνθέτουν ένα πρωτότυπο βιβλίο για μια αγαπημένη φιγούρα, μια τέχνη κι ένα είδος ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων που ξεκινούν από τα βάθη του χρόνου αλλά έχουν παρόν και μέλλον.

Η εισαγωγή της έκδοσης φιλοξενεί απόψεις για τον καραγκιόζη που διατύπωσαν ο Τσαρούχης, ο Σκαρίμπας, ο Εγγονόπουλος, ο Χατζιδάκις, ο Θεοτοκάς και ο Σικελιανός, καθώς και σχόλιο του ακαδημαϊκού Χρ. Χαραλαμπάκη για τη χρήση της λέξης καραγκιόζης στις εκφράσεις του συρμού.

Στην ενότητα που είναι αφιερωμένη στον Σπαθάρη, γράφουν για τη ζωή του, τη σχέση με τον πατέρα του Σωτήρη, επίσης ονομαστό καραγκιοζοπαίχτη, και την πληθωρική παρουσία του η σύζυγος και η κόρη του, μαθητές και συνεργάτες του (Γ. Νταγιάκος, Γ. Παυριανός, Δ. Λέκκας, Κ. Σπυριούνης, Τ. Κώνστας, Τ. Βαμβακίδης).

Ποια, όμως, είναι η ιστορική διαδρομή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη ειδικότερα, τα μυστικά της τέχνης και όσα γίνονται πίσω από τον μπερντέ, και ποιες οι επιδράσεις του; Στην ενότητα αυτή η Ιω. Παπαγεωργίου μάς ξεναγεί στη γέννηση του θεάτρου σκιών στην Ινδία και την Άπω Ανατολή κι ο Β. Πούχνερ στην πορεία του στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Η Κατ. Μυστακίδου πραγματεύεται τη σχέση του τουρκικού καραγκιόζ με τον ελληνικό καραγκιόζη, ενώ ο Γ. Κιουρτσάκης περιγράφει τα πρώτα βήματα του ελληνικού θεάτρου σκιών στην Πάτρα και τη μεταμόρφωση-ελληνοποίησή του. Η μουσική στον καραγκιόζη (Λ. Λιάβας), η εξέλιξη του ρεπερτορίου (Μ. Χατζάκης, Ιω. Παπαγεωργίου, Χρ. Μπουλώτης), οι έρωτες στις διάφορες παραστάσεις του (Γ. Χατζής), η επίδραση του καραγκιόζη στη μουσική (Β. Κριτζάς) και τη νεοελληνική ζωγραφική (Μ. Στεφανίδης), τα λαϊκά έντυπα με ιστορίες του Καραγκιόζη (Λ. Ταρλαντέζος) και οι παραστάσεις καραγκιόζη στις εκτός συνόρων ελληνικές κοινότητες (Α. Χοτζάκογλου) συμπληρώνουν την ενότητα.

Η Μ. Καψαμπέλη παρουσιάζει τις μεγάλες μορφές Ελλήνων καραγκιοζοπαιχτών, με συνοπτικά κείμενα τα οποία συνοδεύονται από σπάνιες φιγούρες τους. Οι συνεντεύξεις του Θανάση Σπυρόπουλου στη Μ. Καψαμπέλη και του Σωτήρη Χαρίδημο στον Β. Μηνακάκη συμπληρώνουν το θέμα.

Έχει, όμως, παρόν και μέλλον ο καραγκιόζης; Τέσσερις νέοι καραγκιοζοπαίχτες (Άθως Δανέλλης, Ηλίας Καρελλάς, Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής, Κώστας Σπυρόπουλος) κατέθεσαν την άποψή τους επ’ αυτού συζητώντας με την Σπ. Σπανέα και απαντώντας θετικά.

Η έκδοση δεν αποτελεί απλώς ένα νοσταλγικό, γοητευτικό ανάγνωσμα, από/και για ρομαντικούς του είδους. Είναι παράλληλα ένα λεύκωμα που χαρακτηρίζεται από μια φρέσκια οπτική και εμπλουτίζεται από πλουσιότατο εικονογραφικό υλικό (φιγούρες, ρεκλάμες, φυλλάδια, φωτογραφίες, πίνακες κ.ά.) το οποίο προσέφεραν μουσεία, συλλέκτες, καραγκιοζοπαίχτες, συγγραφείς και ιδρύματα).

Καραγκιόζης, μια φιγούρα από το χθες στο σήμερα, κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή»

Ημερολόγιο Peanuts 2024: Μια χρονιά συντροφιά με την καλύτερη παρέα! Σήμερα με την «Καθημερινή»

Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»: «Καραγκιόζης», «Peanuts Calendar 2024», «Κ»-2

Μπορεί ένα ημερολόγιο να σου φτιάχνει τη διάθεση όλη τη χρονιά; Αν είναι Peanuts, σίγουρα!

Ο χρόνος περνάει διαφορετικά συντροφιά με τον Σνούπι και την παρέα του και με όλους τους ήρωες που μας χάρισε ο αξέχαστος Τσαρλς Σουλτς. 

Δώδεκα ξεχωριστές ιστορίες, μία για κάθε μήνα του χρόνου. Από το πώς πετιέται ένας χαρταετός μέχρι το πώς φτιάχνεται ένα κάστρο στην άμμο. Κάθε μία τους, και μια υπενθύμιση ότι ο χρόνος περνάει καλύτερα ανάμεσα σε φίλους. 

Αναζητήστε το συλλεκτικό ημερολόγιο Peanuts 2024, σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Ένα τεύχος για τον Χρόνο – Στο περιοδικό «Κ» σήμερα με την «Καθημερινή»

Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»: «Καραγκιόζης», «Peanuts Calendar 2024», «Κ»-3

Ο Ιταλός Κάρλο Ροβέλι, ο διάσημος ποιητής της Φυσικής, ο «νέος Χόκινγκ» και περίφημος εκλαϊκευτής της επιστήμης, μιλάει αποκλειστικά στο «Κ».

Η 20χρονη σπρίντερ Πολυνίκη Εμμανουηλίδου κάθε τόσο σπάει καινούργια ρεκόρ στον ελληνικό στίβο και περιγράφει τη μάχη της με το χρονόμετρο, την αδρεναλίνη της ταχύτητας, αλλά και τη διαχείριση του προσωπικού της χρόνου.

Τι συμβαίνει όταν οι ποπ σταρ παύουν να είναι νέες, δροσερές και σέξι; Πού τις οδηγεί η κοινή γνώμη και η μουσική βιομηχανία; Και ποιον ενδιαφέρουν σήμερα τα καινούργια τραγούδια της Μαντόνα;

Screen time. Ο όρος διαδίδεται ταχύτητα ως ένα σύνθημα προβληματισμού για τις ώρες που περνάμε μπροστά στην οθόνη. Είναι πολλές. Αλλά είναι, τελικά, τόσο κακό;

Γιατί δεν έχουμε χρόνο; Τι φταίει; Ο ψηφιακός μας εαυτός που όλο κάτι ζητάει; Η κίνηση; Οι ώρες στο γραφείο; Πού πήγε ο χρόνος μας και πώς προσπαθούμε να τον κερδίσουμε πίσω;

Η επιστήμη και η τεχνολογία δίνουν την ευκαιρία σε σύγχρονους θαυμαστές του Μαθουσάλα να ονειρεύονται και να επιδιώκουν ζωή χωρίς τέλος.

Το πρακτορείο Μάγκνουμ επέλεξε για μας κάποιες εικόνες από το αρχείο του όπου αποτυπώνεται η πολύ ιδιαίτερη σχέση της φωτογραφίας με τον χρόνο.

Ο Αμερικανός φωτογράφος Στίβεν Γουίλκς μάς εξηγεί πώς κατάφερε να κερδίσει τον χρόνο δημιουργώντας εικόνες με «διάρκεια».

Ο Μάνος Στεφανίδης, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανατρέχει σε έργα τέχνης που προσπάθησαν να αποτυπώσουν τον χρόνο.

Trivia: Μια φυλή που δεν μετράει τον χρόνο, το πρώτο ρολόι, τα 9.58 δευτερόλεπτα του Μπολτ, ο Doctor Who, η διάρκεια των ονείρων, ιστορικές πληροφορίες και παραλειπόμενα, επιστημονικές παρατηρήσεις και σημειώσεις από την ποπ κουλτούρα. 

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT