Κάρλο Ροβέλι, ένας σελέμπριτι της Φυσικής – Στο περιοδικό «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Κάρλο Ροβέλι, ένας σελέμπριτι της Φυσικής – Στο περιοδικό «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Sunday Times τον έχουν χαρακτηρίσει «νέο Στίβεν Χόκινγκ» και το περιοδικό Foreign Policy τον έχει εντάξει στους 100 πιο επιδραστικούς στοχαστές του κόσμου. Είναι γεγονός ότι, για τα δεδομένα θεωρητικού φυσικού, ο Κάρλο Ροβέλι απολαμβάνει τη φήμη ενός παγκόσμιου σταρ. Βεβαίως, ο διάσημος συγγραφέας και καθηγητής είναι πολύ μακριά από το στερεότυπο του ιδιόρρυθμου επιστήμονα.

Την τελευταία δεκαετία η δουλειά του αναγνωρίζεται ευρέως και οι δημόσιες παρεμβάσεις του πολλαπλασιάζονται. Εμφανίζεται σε ντοκιμαντέρ του Netflix, συμμετέχει σε διαμαρτυρίες για την κατάπαυση του πυρός σε εμπόλεμες ζώνες, αρθρογραφεί σε μεγάλες εφημερίδες, συμμετέχει σε τραγούδια που γίνονται NFT, δίνει συνεντεύξεις και, βεβαίως, γράφει βιβλία.

Το «Κ» άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει μαζί του και να του θέσει την πιο απλή ερώτηση με την πιο περίπλοκη απάντηση. «Τι είναι, λοιπόν, ο χρόνος, κύριε Ροβέλι;». Ο Ιταλός καθηγητής απαντά: «Ο χρόνος είναι πολλά πράγματα, είναι το ρολόι που χτυπάει, είναι μια μεταβλητή στις εξισώσεις μας, είναι οι αναμνήσεις μας, οι ιστορίες, οι προσδοκίες μας. Είναι η πηγή των ελπίδων και των αγωνιών μας. Ολα αυτά είναι περίπλοκα και αλληλένδετα και συχνά λειτουργούν εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι συνήθως υποθέτουμε. Γι’ αυτό κάθισα κι έγραψα ένα ολόκληρο βιβλίο για όλα αυτά», εννοώντας την «Τάξη του Χρόνου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Μια συζήτηση για τις ιδέες, τις κακές προβλέψεις και για τη φύση του ανθρώπου μέσα σε αυτή τη χαοτική έννοια. 

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT