Περιπλανήσεις στο παρελθόν με γαλλικά GTi, σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Περιπλανήσεις στο παρελθόν με γαλλικά GTi, σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ταξίδι στο παρελθόν, με αυτοκίνητα της κλάσης GTi, πίσω από το τιμόνι του «μεγάλου» Peugeot 205 1.9 και του Renault Clio 1.8 16V. Απολαμβάνουμε δύο άψογα συντηρημένα καθαρόαιμα GTi της γαλλικής σχολής σε παλιές, κλασικές ειδικές διαδρομές της Αττικής. Το κόκκινο GTi με την ένδειξη «1.9» το κοιτάζεις, υποκλίνεσαι και παραδίνεσαι. Περήφανο πάνω στους τροχούς των 15 ιντσών, ενώ επιτέλους ένα άνετο κατώφλι σε οδηγεί στο προσεγμένο εσωτερικό του. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από την πρώτη μας φορά με GΤi, και οι μνήμες έρχονται στην επιφάνεια καθώς περιστρέφουμε το διακόπτη της μίζας. Πραγματικά είναι αξεπέραστος ο ήχος του 8βάλβιδου κινητήριου συνόλου. Μένει να συνηθίσεις τον αρκετά βαρύ συμπλέκτη. Από εκεί και πέρα ξεδιπλώνεται μια απολαυστική εμπειρία, χάρη στο ελαφρύ αμάξωμα και στο ακριβές αλλά και γρήγορο τιμόνι.

Στην άλλη πλευρά του λόφου, πίσω από το τιμόνι του Clio, τα πάντα φαίνονται τόσο ίδια. Αντίστοιχες οι γεύσεις, οριακά με πιο σύγχρονο, πιο ταξιδιάρικο τρόπο. Απαιτητικό σύνολο και, αφού χαρακτηρίζεις άνετη την ανάρτηση, για τη συνέχεια διατηρείς σε υψηλές στροφές τον κινητήρα, αξιοποιώντας και τον ακριβέστατο επιλογέα, που εν προκειμένω έχει δουλεμένες σχέσεις μετάδοσης.

Με το Clio 1.8 16V, ειδικά στις γρήγορες καμπές, θα είσαι ταχύτερος σε κάθε περίπτωση, αλλά απαιτείται προσοχή στο λάθος. Με την μπλε φορεσιά σε χρώμα Alpine, κομψό και αθώο όταν μετακινείσαι, όπως και όταν ταξιδεύεις -και μάλιστα με άνεση-, μεταμορφώνεται όταν αποφασίσεις να οπλίσεις και να το οδηγήσεις όπως του ταιριάζει. Τα πατήματά σου πρέπει να είναι τα σωστά, οπότε για να πας πραγματικά γρήγορα με το Clio απαιτείται και εξαιρετική γνώση του δρόμου. Με το Peugeot μπορείς και αυτοσχεδιάζεις.

*Διαβάστε περισσότερα για τα γαλλικά καθαρόαιμα χάτσμπακ στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού 4ΤΡΟΧΟΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT