Γιατί ο Λάνθιμος διχάζει; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή 21/1 με την «Καθημερινή»

Γιατί ο Λάνθιμος διχάζει; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή 21/1 με την «Καθημερινή»

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέρασαν τρεις εβδομάδες από την επίσημη πρεμιέρα του «Poor Things» και γράφτηκαν λέξεις. Πολλές λέξεις. Διατυπώθηκαν απόψεις που φιλοξενήθηκαν σε εφημερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες, «καρφιτσώθηκαν» σε τοίχους στο Facebook, μοιράστηκαν σε σινεφιλικές κοινότητες. Αλλες ήταν μονολεκτικές, άλλες με δυο-τρεις φράσεις, άλλες «σεντόνια» εκατοντάδων λέξεων: από βαθυστόχαστες αναλύσεις μέχρι συγχαρητήρια παραληρήματα για την επιτυχία ενός Ελληνα στο εξωτερικό και για το Οσκαρ που «κοντοζυγώνει», αλλά και ενστάσεις και μπόλικες κακίες. Ακόμα και εκείνοι που δεν είχαν παρακολουθήσει την ταινία ένιωσαν μια ανάγκη να εκφραστούν. Τραβήχτηκαν φωτογραφίες που γνωστοποίησαν στον ψηφιακό μικρόκοσμο πως «έι, ήμουν κι εγώ εκεί, μόλις είδα την ταινία». Εγιναν καβγάδες. Για τον θρίαμβο της ταινίας ή τον «υπερεκτιμημένο» Λάνθιμο. 

Εγιναν και ψύχραιμες συζητήσεις. Ιδιωτικά, δημόσια, στον δρόμο, στο τηλέφωνο, στις εφαρμογές, στην αναμονή για τον καφέ στην καφετέρια, έξω απ’ τα σινεμά μετά την προβολή. Ας βάλουμε και τα μιμίδια στην εξίσωση. Τι να πρωτοδιαλέξεις; Από μουσικές παρωδίες με τη viral χορογραφία της Εμα Στόουν μέχρι λογοπαίγνια με τον τίτλο της ταινίας. 

Ολοι μιλούν για το «Poor Things». Περισσότερο κι από την προηγούμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, την «Ευνοούμενη». Τα νούμερα του box-office μαρτυρούν πως το «Poor Things» έφτασε τα συνολικά εισιτήρια της «Ευνοούμενης» μέσα σε τρεις εβδομάδες, στοχεύοντας πιο ψηλά. Κινηματογράφοι σημείωσαν sold out, το κοινό διασκεδάζει και ανακαλύπτει (ξανά) τον Ελληνα σκηνοθέτη, και ο καθένας εκφέρει την άποψή του σε κάθε γωνιά του ελληνικού ίντερνετ. Κανείς δεν ξέρει αν αυτό είναι ευλογία ή κατάρα, ούτε και για πόσο ακόμα η ταινία θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος της συζήτησης στη δημόσια σφαίρα. Το σίγουρο είναι ότι όλοι συζητούν για μια ταινία. Και αυτό είναι θετικό σημάδι.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Ιανουαρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT