Την Κυριακή 4/2 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Κ»

Την Κυριακή 4/2 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Κ»

5' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο τεύχος «Σελίδες Ιστορίας» έφτασε με μεγάλο αφιέρωμα στον Ψυχρό Πόλεμο. Ακόμα, οι Αμαζόνες με μία φεμινιστική ματιά, ο Αλή πασάς, οι Έλληνες και η Επανάσταση, το τσάι ως μία ληστεία αλά βρετανικά, η πανδημία πανώλης στα χρόνια του Ιουστινιανού και πολλές άλλες ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία.

Μαζί οι «4 ΤΡΟΧΟΙ» Φεβρουαρίου. Δοκιμάζουμε τρία κορυφαία υβριδικά SUV, συγκρίνουμε δύο καθαρόαιμα σπορ αυτοκίνητα σε συναρπαστικές διαδρομές της Μακεδονίας και απολαμβάνουμε off road οδήγηση στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, συνομιλούμε με αφορμή τα 20α γενέθλια του Facebook, με τον Αμερικανό καθηγητή Μάικλ Ζίμμερ, τον δημιουργό των «Φακέλων Ζάκερμπεργκ», κάνουμε βόλτα στη γειτονιά της Κυπριάδου παρατηρώντας τι έχει μείνει από το όραμα της αθηναϊκής κηπούπολης και ανακαλύπτουμε νέα στοιχεία για την εξαφάνιση του μυθικού γιγαντοπίθηκου.   

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Σελίδες Ιστορίας: Στα «χαρακώματα» του Ψυχρού Πολέμου – Αυτή την Κυριακή 4/2 με την «Καθημερινή»

Την Κυριακή 4/2 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Κ»-1

Aυτή την Κυριακή με την Καθημερινή, έρχεται το νέο τεύχος «Σελίδες Ιστορίας» με μεγάλο αφιέρωμα στα «χαρακώματα» του Ψυχρού Πολέμου.

Στις 19 Οκτωβρίου 1945, ο Τζορτζ Όργουελ, γνωστός κυρίως για το μυθιστόρημα 1984 (1949) και την αλληγορική Φάρμα των ζώων (1945), χρησιμοποίησε έναν όρο ο οποίος χαρακτήρισε μια περίοδο σχεδόν πέντε δεκαετιών μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου: «ψυχρός πόλεμος». Τη στιγμή εκείνη, είχαν περάσει μόλις δυόμισι μήνες από τη ρίψη των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, κι ενάμισι μήνας από το τέλος του πολέμου.

O Βρετανός συγγραφέας επανήλθε στις 10 Μαρτίου 1946, κάνοντας λόγο για τον «ψυχρό πόλεμο» που είχε ξεκινήσει Σοβιετική Ένωση εναντίον της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Σχεδόν ταυτόχρονα, στις 6 Μαρτίου 1946, ο Ουίνστον Τσώρσιλ εκφωνούσε στο Κολέγιο Ουεστμίνστερ του Φούλτον, μια ιστορική ομιλία, στην οποία έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός «σιδηρού παραπετάσματος» -ένας ακόμη ευρέως χρησιμοποιημένος όρος για την ίδια περίοδο-, το οποίο χωρίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο. Όταν πλέον ο Walter Lippmann έκανε τον όρο «ψυχρός πόλεμος», τίτλο ενός βιβλίου του, ο πλανήτης βρισκόταν ήδη στα «χαρακώματα» αυτού του ιδιότυπου πολέμου.

«Ιδιότυπου» διότι, όπως τεκμηριώνεται και από την αρθρογραφία του φακέλου του 6ου τεύχους των Σελίδων Ιστορίας, αφορούσε πολλά πεδία, απέκτησε αρκετές μορφές και πέρασε από πολλές φάσεις -λιγότερο ή περισσότερο έντονες και συγκρουσιακές-, έως την ημέρα που κατέρρευσε το βασικό του σύμβολο, το Τείχος του Βερολίνου (Νοέμβριος 1989), και διαλύθηκε η ΕΣΣΔ (Δεκέμβριος 1991).

Τα γενικά χαρακτηριστικά της περιόδου αυτής (Ευ. Χατζηβασιλείου), οι απαρχές της (Γ. Στεφανίδης), το Βερολίνο ως πόλη-σύμβολό της (Ν. Παπαναστασίου), η πλέον επικίνδυνη στιγμή της, η Κρίση Πυραύλων στην Κούβα (Θ. Καρβουναράκης), το Μεγάλο Παιχνίδι των κατασκόπων (Ελ. Μπράατ), η ψυχροπολεμική τεχνολογία (Μ. Ανδριωτάκης) και η αποτύπωση της περιόδου αυτής στον κινηματογράφο (Αιμ. Χαρμπής) αποτελούν τα θέματα του φακέλου.

Στις υπόλοιπες στήλες του περιοδικού, παρουσιάζονται με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα τρόπο οι ιστορίες των Αμαζόνων (Ευφ. Καρακάντζα) και της Ποκαχόντας (Andrea Severson),

καθώς και στιγμές της ελληνικής ιστορίας όπως η σχέση του Αλή πασά με την Ελληνική Επανάσταση (Β. Παναγιωτόπουλος), η Ναυμαχία του Ναβαρίνου (Αντ. Τάντουλος), το κίνημα Γαργαλίδη-Λεοναρδόπουλου το 1923 (Ι. Δασκαρόλης),

η πορεία του ναού και των γλυπτών της Αφαίας (Α. Σίμωσι – Σ. Μιχαλοπούλου), ο λόγιος, ιερολοχίτης και πολιτικός Γ. Λασσάνης (Ν. Ζυγούρη) και η επιδημία πανώλης που έπληξε τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία στα χρόνια του Ιουστινιανού (Ανδρ. Δρυμιώτης).

Η ιστορία της όπερας (Alexandra Wilson) αλλά και της μεταφοράς του τσαγιού από την Άπω Ανατολή στη Βρετανία (Π. Τσομπάνης), του κυπριακού Δημοψηφίσματος του 1950 (Π. Παπαπολυβίου) αλλά και της Σαϊεντολογίας (Δ. Ουλής),

η εκτύπωση της Βίβλου από τον Γουτεμβέργιο (Μ. Κατσίγερα), καθώς και ένας διάλογος για την έννοια και τον ρόλο των επαναστάσεων στην πορεία της ανθρωπότητας (Αρ. Χατζής – Π. Παυλίδης) συμπληρώνουν την ύλη του τεύχους.

Σελίδες Ιστορίας. Οι ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία, κυκλοφορούν την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή».

Στους «4Τροχούς» Φεβρουαρίου, τα νέα υβριδικά SUV – Αυτή την Κυριακή 4/2 με την «Καθημερινή»

Την Κυριακή 4/2 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Κ»-2

Στους 4Τροχούς Φεβρουαρίου δοκιμάζουμε δύο νέα υβριδικά SUV από την Ιαπωνία, το νέο Toyota C-HR και το Honda ZR-V, το οποίο και συγκρίνουμε με το καταξιωμένο Nissan Qashqai στην έκδοση e-Power. Πέρα από το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν για το αγοραστικό κοινό, εξίσου συναρπαστική είναι και η τεχνολογία που υιοθετούν τα τρία αυτά μοντέλα, ακολουθώντας όμως το καθένα τελείως διαφορετικές τεχνολογικές λύσεις.

Η αυτοκίνηση βρίσκεται αναμφίβολα σε μια ταχύτατη μετάβαση προς τον εξηλεκτρισμό της. Έτσι, στο ίδιο τεύχος μπορείτε να διαβάσετε τη συγκριτική δοκιμή ανάμεσα στις plug-in υβριδικές Alfa Romeo Tonale και ΒΜW X1 και στα αντίστοιχης τεχνολογίας DS 7 και Mercedes GLA, ενώ σε άλλες σελίδες αναμετρώνται οι αμιγώς ηλεκτρικές μπερλίνες BMW i5 eDrive40 και Mercedes EQE 350+.

Οι petrolhead, πάντως, δεν θα μείνουν παραπονεμένοι. Έτσι, για την οδήγηση της ΒΜW M2 επιλέξαμε μια εξαιρετική διαδρομή στη Μακεδονία, φημισμένη ειδική διαδρομή για τους αγώνες της Β. Ελλάδας. Στον Χολομώντα, λοιπόν, το δρόμο αυτόν που ξεκινάει από την Αρναία και φτάνει μέχρι το Παλαιόκαστρο, πίσω από το τιμόνι της νέας Μ2, αλλά και με σημείο αναφοράς έναν επίσης καθαρόαιμο αντίπαλο, την Porsche Cayman 718 GT4 RS.

Ακόμα ένα αυτοκίνητο που διατηρεί ατόφιες τις αξίες της αυτοκίνησης από ένα πιο περιπετειώδες παρελθόν είναι το νέο Ford Bronco, ένα αυθεντικό 4×4, το οποίο οδηγούμε εκτός δρόμου στις ακτές της Βόρειας Θάλασσας. Πρόκειται για την αναβίωση του εμβληματικού Ford Bronco του 1966, το οποίο αποτελούσε ένα αμάλγαμα δύο διαφορετικών κόσμων, εκείνου των σκληροτράχηλων στρατιωτικών οχημάτων που κατασκεύαζε η Ford, αλλά και του δυναμικού και σπορ χαρακτήρα της Mustang. Στόχος: ένα στιβαρό 4×4 με διασκεδαστική, σπορ συμπεριφορά.

Τέλος, το τεύχος Φεβρουαρίου συμπληρώνει ένα οδοιπορικό με το 6θέσιο ηλεκτρικό Kia EV9, έναν από τους επτά φιναλίστ του φετινού Car Of The Year, με το οποίο ταξιδεύουμε στην Ορεινή Κορινθία.

Οι «4 Τροχοί» Φεβρουαρίου κυκλοφορούν την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή».

20 χρόνια Facebook – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή 4/2 με την «Καθημερινή»

Την Κυριακή 4/2 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Κ»-3

Με αφορμή τα εικοστά γενέθλια του Facebook, συνομιλούμε για την ιστορία, το παρόν και το μέλλον της διάσημης πλατφόρμας με τον δημιουργό των «Φακέλων Ζάκερμπεργκ», τον Αμερικανό καθηγητή Μάικλ Ζίμμερ. 

Έπειτα από επτά χρόνια προετοιμασίας, τον θρίαμβο της βράβευσης στη Θεσσαλονίκη και μια πορεία στα διεθνή φεστιβάλ, το Animal ανεβαίνει στις αίθουσες ακολουθούμενο από ένα ιδιαίτερο hype ‒ η σκηνοθέτιδα Σοφία Εξάρχου μας είπε ότι έχει αγωνία για την προσέλευση, αλλά και ότι είναι οκέι αν σε κάποιον δεν αρέσει.

Στο τέρμα της οδού Πατησίων υπάρχει ένας χαμένος αθηναϊκός παράδεισος, ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, γεμάτος φαρδιά πεζοδρόμια, πρασιές και κήπους. Κάναμε μια βόλτα στη γειτονιά της Κυπριάδου παρατηρώντας τι έχει μείνει από το όραμα της αθηναϊκής κηπούπολης.

Σπάει παγκόσμια ρεκόρ, ονειρεύεται το Παρίσι, κωπηλατεί χωρίς να υπολογίζει την κούραση: Η νεαρή πρωταθλήτρια Μηλένα Κοντού μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του Σχινιά και μας μίλησε για τη ζωή της.

Μια πολυετής έρευνα στη Νοτιοανατολική Ασία έφερε στο φως στοιχεία για την εξαφάνιση του μυθικού γιγαντοπίθηκου: 250.000 χρόνια μετά, η ιστορία του μπορεί κάτι να μας διδάξει.   

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT