Ο άνθρωπος που μελέτησε τον Ζάκερμπεργκ – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή 4/2 με την «Καθημερινή»

Ο άνθρωπος που μελέτησε τον Ζάκερμπεργκ – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή 4/2 με την «Καθημερινή»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ημερολόγιο έδειχνε 4 Φεβρουαρίου του 2004, όταν ο 20χρονος φοιτητής του Χάρβαρντ Μαρκ Ζάκερμπεργκ πατούσε μέσα από το φοιτητικό του δωμάτιο το κουμπί της κυκλοφορίας του Facebook στον κόσμο. Έκτοτε, η ιστοσελίδα του δεν σταμάτησε να αναπτύσσεται και να αποκτά δημοφιλία, μετατρέποντάς τον σε έναν από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον πλανήτη. Μέσα σε αυτές τις δύο δεκαετίες, ο Ζάκερμπεργκ, και μαζί του το Facebook, είχε την ευκαιρία να επηρεάσει την ανθρωπότητα με πρωτόγνωρους τρόπους. Σε κάποια επίπεδα τα κατάφερε, σε άλλα απέτυχε παταγωδώς.

Ένας άνθρωπος ο οποίος κατάλαβε σε βάθος την κοινωνική και πολιτική σημασία του Facebook, καθώς και των πράξεων του ιδιοκτήτη του, είναι ο Μάικλ Ζίμμερ, ο οποίος το 2010 συγκέντρωσε σε ένα αποθετήριο το σύνολο των δημόσιων επικοινωνιών -πάνω από 1.000 αρχεία- του Μαρκ Ζάκερμπεργκ σχετικά με το Facebook. Ο δρ Ζίμμερ είναι διευθυντής του Κέντρου Δεδομένων, Ηθικής και Κοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Μαρκέτ των ΗΠΑ, και καθηγητής και αντιπρόεδρος του Τμήματος της Επιστήμης των Υπολογιστών. «Το 2010 άρχισα να μελετώ τι έλεγε στις συνεντεύξεις του ο Ζάκερμπεργκ όταν τον ρωτούσαν για την ιδιωτικότητα και παρατήρησα ότι συχνά αναφερόταν σε κάτι διαφορετικό. Μιλούσε για τον έλεγχο που θα έπρεπε να έχουν οι χρήστες, αλλά ποτέ δεν έλεγε τη λέξη “ιδιωτικότητα”», μου επισημαίνει στη διαδικτυακή μας συνομιλία. «Ξεκίνησα να γράφω μια εργασία και συνειδητοποίησα ότι είχα συλλέξει έναν μεγάλο όγκο αναρτήσεων, συνεντεύξεων και κειμένων, τα οποία θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα και σε άλλους ερευνητές και δημοσιογράφους». Κι έτσι προέκυψαν τα Zuckerberg Files (Φάκελοι Ζάκερμπεργκ), ένας διαφωτιστικός οδηγός της εξέλιξης της σκέψης και της δράσης του Μαρκ Ζάκερμπεργκ.   

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT