Κυριακή 18/2 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Πάτρα», βιβλίο «Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία» Α’ τόμος, «Κ»

Κυριακή 18/2 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Πάτρα», βιβλίο «Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία» Α’ τόμος, «Κ»

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο 6ος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» ταξιδεύει στην Πάτρα του Καρναβαλιού, της Μπελ Επόκ και του Αγίου Ανδρέα. Συναντούμε τους ανθρώπους της, φωτίζουμε γνώριμες και αθέατες πτυχές και καταγράφουμε όλα όσα συμβαίνουν σήμερα σε μια συλλεκτική έκδοση. Μαζί ο Α΄ τόμος του βιβλίου «Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία», ένα αποκαλυπτικό αφήγημα από τον βραβευμένο ιστορικό Σάιμον Σίμπαγκ Μοντεφιόρε για την ιστορία μίας πόλης οικουμενικής, πρωτεύουσας δύο λαών και πεδίου αλλεπάλληλων συγκρούσεων. Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, η γενιά Άλφα μεγαλώνει. Είναι παιδιά των μιλένιαλ, που έπιασαν κινητό πριν μάθουν να μιλάνε, που μεγάλωσαν στην καραντίνα. Είναι η γενιά που έρχεται. Ακόμα τέσσερις νέοι άνθρωποι μας αφηγούνται πώς άφησαν τον υψηλό μισθό και το επαγγελματικό κύρος για περισσότερες στιγμές ευτυχίας και ηρεμίας.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Πάτρα. Ο έκτος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» – Αυτή την Κυριακή 18/2 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 18/2 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Πάτρα», βιβλίο «Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία» Α’ τόμος, «Κ»-1

Δώδεκα δημοσιογράφοι, οκτώ φωτογράφοι, 45 ημέρες δημοσιογραφικών αποστολών, περισσότερες από 200 συνεντεύξεις, σπάνια αρχεία και πηγές, εκατοντάδες ώρες απομαγνητοφωνήσεων, 40.000 λέξεις στο χαρτί, μια πλούσια συγκομιδή από 3.200 φωτογραφικά στιγμιότυπα, μια τελική επιλογή από 226 εικόνες. 

«Οι Τόποι μας» ταξιδεύουν στην Πάτρα, συναντούν τους ανθρώπους της. Φωτίζουν γνώριμες και αθέατες πτυχές της ζωής και της δημιουργικότητας στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδας, καταγράφουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται για ένα φωτεινό μέλλον.   

Από το Καρναβάλι, τη μουσική και την πλούσια θεατρική κίνηση της πόλης, στον Καραγκιόζη, τον Άγιο Ανδρέα και τη σπουδαία κληρονομιά της πατρινής τυπογραφίας. Κι από τη φοιτητική ζωντάνια που της δίνει παλμό, στις αναπτυξιακές προοπτικές και σε ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας και έρευνας, το οποίο έχει να επιδείξει πολλές και εντυπωσιακές ιστορίες. 

Όλα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Πάτρα, σε μια συλλεκτική έκδοση 300 σελίδων.

Πάτρα. Ο έκτος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή». 

Η ιστορία της Ιερουσαλήμ: Ένα αποκαλυπτικό αφήγημα. Το έργο του Μοντεφιόρε, αυτή την Κυριακή 18/2 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 18/2 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Πάτρα», βιβλίο «Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία» Α’ τόμος, «Κ»-2

«Η θέα της Ιερουσαλήμ είναι η ιστορία του κόσμου· είναι κάτι περισσότερο· είναι η ιστορία του ουρανού και της γης», είχε δηλώσει πριν πολλά χρόνια ο Μπέντζαμιν Ντισραέλι. Κι o Αλ-Μουκαντάσι συμπλήρωνε: «Η Ιερουσαλήμ είναι η πιο ένδοξη πόλη. Ωστόσο η Ιερουσαλήμ έχει μερικά μειονεκτήματα. Έτσι, αναφέρεται ότι “η Ιερουσαλήμ είναι ένα χρυσό κύπελλο γεμάτο με σκορπιούς”». Οι πρόσφατες εξελίξεις μοιάζουν να τον επιβεβαιώνουν.

Αυτή την Κυριακή μη χάσετε τον Α΄ Τόμο του βιβλίου «Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία» με την καθηλωτική αφήγηση του βραβευμένου Βρετανού ιστορικού και συγγραφέα, Σάιμον Σίμπαγκ Μοντεφιόρε, ο οποίος μας ξεναγεί στην ιστορία αυτής της τόσο ξεχωριστής πόλης -μιας πόλης οικουμενικής, που είναι πρωτεύουσα δύο λαών και βωμός τριών πίστεων- με το υπέροχο και γλαφυρά γραμμένο βιβλίο του.

Αντλώντας από καινούργια αρχεία αλλά και από τη μελέτη μιας ολόκληρης ζωής, ο Μοντεφιόρε αναπτύσσει τη βιογραφία αυτής της πόλης, τη φυσιογνωμία της οποίας αλλάζουν συνέχεια οι πόλεμοι, οι έρωτες και οι αποκαλύψεις για άντρες και γυναίκες -βασιλιάδες, αυτοκράτειρες, προφήτες, ποιητές, αγίους, κατακτητές και πόρνες- που δημιούργησαν, κατέστρεψαν, διαμόρφωσαν και κατέγραψαν την ιστορία της.

«Η προσέγγισή μου δεν θα αρέσει σε όλους», γράφει ο Μοντεφιόρε στην εισαγωγή του βιβλίου. «Στο κάτω κάτω, αυτό είναι και το νόημα της Ιερουσαλήμ. Αλλά όσο έγραφα το βιβλίο πάντα θυμόμουν τη συμβουλή του Λόιντ Τζορτζ στον διοικητή της Ιερουσαλήμ, τον Στορς, που δεχόταν άγριες επικρίσεις τόσο από τους Εβραίους όσο κι από τους Άραβες: “Λοιπόν, αν οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές πάψει να παραπονιέται, θα απολυθείς”».

Στον πρώτο τόμο του βιβλίου, που κυκλοφορεί την επόμενη Κυριακή με την «Καθημερινή», καλύπτονται πέντε περίοδοι της ιστορίας της πόλης. Αυτές που αφορούν τον Ιουδαϊσμό, τον παγανισμό, τον χριστιανισμό, το ισλάμ και τις σταυροφορίες. 

Το βιβλίο του Μοντεφιόρε «Ιερουσαλήμ, η βιογραφία» κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή».

Η γενιά Άλφα μεγαλώνει – Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή 18/2 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 18/2 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας – Πάτρα», βιβλίο «Ιερουσαλήμ – Η βιογραφία» Α’ τόμος, «Κ»-3

Γενιά Άλφα: Είναι παιδιά των μιλένιαλ, παιδιά που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα, που έπιασαν κινητό πριν μάθουν να μιλάνε, που μεγάλωσαν στην καραντίνα, που εκπαιδεύονται στο TikTok. Είναι η γενιά που έρχεται.

Ο Γιώργος Γκικαπέππας, δημιουργός της μίνι σειράς που «χαλάει κόσμο» στο Ertflix, μας μίλησε για την αποστολή της τηλεόρασης να θίγει σύγχρονα ζητήματα, για την ελληνική κοινωνία, που είναι πιο συντηρητική από όσο φαίνεται, και για τους ηθοποιούς που είναι η «φαμίλια» του. 

Εργάζονταν σε πολυεθνικές εταιρείες, τώρα τοποθετούν δάπεδα εκδηλώσεων. Ήταν γιατροί και έγιναν αγγειοπλάστες. Τέσσερις νέοι άνθρωποι μας αφηγούνται πώς άφησαν τον υψηλό μισθό και το επαγγελματικό κύρος για περισσότερες στιγμές ευτυχίας και ηρεμίας.

Είκοσι χρόνια μετά την πρώτη παράσταση της ομάδας «κι όμΩς κινείται», οι περφόρμερ της –χορευτές, ακροβάτες, μουσικοί, μεταξύ άλλων– συνεχίζουν να ορίζουν το τι εστί σύγχρονο τσίρκο.

Ο Κωνσταντίνος Χασάπης-Τασσίνης συμμετείχε σε μια πρωτοποριακή ερευνητική αποστολή στη Θάλασσα του Λαμπραντόρ στον Βόρειο Ατλαντικό και μοιράστηκε μαζί μας τις σελίδες του ημερολογίου του.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT