Πόσο καθαρός είναι ο αέρας που αναπνέουμε; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή 25/2 με την «Καθημερινή»

Πόσο καθαρός είναι ο αέρας που αναπνέουμε; Στο περιοδικό «Κ» αυτή την Κυριακή 25/2 με την «Καθημερινή»

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε ότι σας κερνάμε ένα κοκτέιλ με ωραία όψη και συστατικά που είναι εν πολλοίς άοσμα, άγευστα και άχρωμα, με μέγεθος μικρότερο από μια ανθρώπινη τρίχα. Επειδή θα εισχωρήσουν με άνεση στα άδυτα του οργανισμού σας, θα έχουν σοβαρό και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην υγεία σας. Και επειδή η προέλευσή τους είναι κατά κύριο λόγο ανθρωπογενής – τα ρυπογόνα μας οχήματα και οι βλαβερές καύσεις για τη θέρμανσή μας -, έχουμε άφθονο στόκ να σας προμηθεύσουμε. Αυτά είναι τα αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία σκοτώνουν κάθε χρόνο μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην Ευρώπη και γι’ αυτό έχουν χαρακτηριστεί ως «σιωπηλοί δολοφόνοι».

Το νέφος των 80s και οι εξωφρενικά υψηλές τιμές του μονοξειδίου του άνθρακα από τον σταθμό της Πατησίων έδωσαν τη σκυτάλη στην αιθαλομίχλη της οικονομικής κρίσης, καθώς η τελευταία οδήγησε πολλούς ανθρώπους σε πιο φθηνές μορφές θέρμανσης. Κάθε χρόνο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποδίδει στην ατμοσφαιρική ρύπανση επτά εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση ποιότητας ατμόσφαιρας του 2023, που εκδίδεται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην Ελλάδα δεν παρατηρούνται συστηματικά ανησυχητικές συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικών ρύπων. Μόνο που τα προβλήματά μας έχουν κατά βάση εποχικό χαρακτήρα, πχ. το καλοκαίρι που αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο του όζοντος.

Ο αέρας δεν παύει να είναι στην επικαιρότητα και να επηρεάζει τις ζωές μας. Καθετί που καίγεται έχει επιβλαβείς συνέπειες στην ατμόσφαιρα. Ωστόσο, επειδή είναι ανθρωπογενής, ίσως η λύση στο θέμα αυτό να είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT