Ο (υβριδικός) πόλεμος που αλλάζει τους πολέμους – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 3/3 με την «Καθημερινή»

Ο (υβριδικός) πόλεμος που αλλάζει τους πολέμους – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 3/3 με την «Καθημερινή»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο πρώτος πόλεμος τεχνητής νοημοσύνης» διαβάζουμε στο εξώφυλλο του περιοδικού Time, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Στη συνέχεια ακολουθεί μια εκτενής ανάλυση για το πώς η πληροφορική και η τεχνητή νοημοσύνη παίζουν βασικό ρόλο στην έκβασή του. Παράλληλα, υπάρχει ο σαφής υπαινιγμός ότι οι τεχνολογίες που δοκιμάζονται σήμερα στην Ουκρανία δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον συγκεκριμένο πόλεμο. Επί της ουσίας, μας προϊδεάζουν για το μέλλον των συρράξεων. Τι εννοούμε όμως όταν λέμε την έκφραση «υβριδικός πόλεμος»; Η εξήγηση μας δόθηκε από τα χείλια μιας καθ’ ύλην αρμόδιας: της Γιάννικα Μέριλο, συμβούλου της ουκρανικής κυβέρνησης σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού.

Το «Κ» συνάντησε την Εσθονή σύμβουλο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Η παρουσία της σε τέτοια θέση ανατρέπει ευχάριστα το στερεότυπο του επαγγελματία στους ανδροκρατούμενους χώρους της πληροφορικής και της άμυνας. Αν και η συνεργασία της με τον πρόεδρο Ζελένσκι ξεκίνησε με αφορμή την ανάπτυξη ενός προγράμματος ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία άλλαξε τα πλάνα τους.

«Οι μεγαλύτερες καινοτομίες προκύπτουν σήμερα σε επίπεδο στρατιωτικής τεχνολογίας. Ο πόλεμος είναι σαφώς ένας από τους παράγοντες πίσω από την εξέλιξη του ΑΙ για την αντιμετώπιση των νέων απειλών που προκύπτουν», αναφέρει για την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης λόγω του πολέμου. «Γνωρίζουμε μέσω τεχνητής νοημοσύνης τι ποσοστό κτιρίων και δρόμων έχουν καταστραφεί, σε τι βαθμό έχουν πληγεί σχολεία, τι ποσοστό της αγροτικής παραγωγής έχει χαθεί».

Ωστόσο, εκτός από την νικηφόρα έκβαση του πολέμου, το ΑΙ θα βοηθήσει την Ουκρανία και σε κοινωνικό επίπεδο, καθώς οι επόμενοι στόχοι της Γιάννικα Μέριλο είναι η δημιουργία μιας εξατομικευμένης επαφής του πολίτη με το δημόσιο για όλες τις επιμέρους υπηρεσίες που λαμβάνει από αυτό, από την υγεία μέχρι την εκπαίδευση. «Για παράδειγμα, ο φροντιστής της ηλικιωμένης μου μητέρας μπορεί να μπει σε μια εφαρμογή και να γνωρίζει τι φάρμακα πρέπει να της δώσει. Ο γιος μου, που δυσκολεύεται στα μαθηματικά, θα λάβει προτάσεις για ασκήσεις που μπορεί να κάνει online ώστε να βελτιώσει τις δεξιότητές του».

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 3 Μαρτίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT