Κι αν μπορούσαμε να μην αγοράσουμε τίποτα; Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 19/5 με την «Καθημερινή»

Κι αν μπορούσαμε να μην αγοράσουμε τίποτα; Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 19/5 με την «Καθημερινή»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μέσος Έλληνας παράγει 525 κιλά σκουπίδια τον χρόνο (Eurostat, 2019), ο μέσος Αμερικανός 744 (EPA, 2023). Παρατηρώντας την φρικτή κατάσταση των ακτών λόγω των πλαστικών αποβλήτων, η Λιζλ Κλαρκ και η Ρεβέκκα Ροκφέλερ σκαρφίστηκαν το Buy Nothing Project, μια κοινότητα προσφοράς αντικειμένων: δέκα χρόνια μετά, υποστηρίζεται από 10 εκατομμύρια ανθρώπους απ’όλο τον κόσμο. Στην κοινότητα μπορεί κανείς να βρει από παιδικά ρούχα, μπαλαρίνες, γάντια κουζίνας, μέχρι ένα DVD player, ένα στατικό ποδήλατο ή ακόμη κι ένα αυτοκίνητο. 

«Είναι μια οικολογική πρωτοβουλία πολιτών ενάντια στη σπατάλη», εξήγησε η Λιζλ στο «Κ» σε μια κουβέντα που έγινε μεταξύ Αθήνας και Μπέινμπριτζ Άιλαντ, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον όπου ζει με την οικογένειά της. 

«Λόγω της δουλειάς μου ως κινηματογραφίστρια για το National Geographic, περνούσα πολύ χρόνο στην ακτογραμμή. Όταν γνώρισα τη Ρεβέκκα Ροκφέλερ, με την οποία αργότερα ιδρύσαμε μαζί την πλατφόρμα, αρχίσαμε να κάνουμε έναν κατάλογο των πλαστικών που βρίσκαμε στις ακτές, να ψάχνουμε από πού ήρθαν και πού πάνε. Όπως είναι φυσικό, περνούν από τις λεκάνες των σπιτιών μας, τα σιφόνια μας, τα αυτοκίνητά μας, τις πόλεις μας και καταλήγουν στους ωκεανούς». 

Στη συναρπαστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Κ», η Λιζλ εξηγεί έννοιες γύρω από την οικολογία, όπως τα 5R (Refuse – Άρνηση, Reduce – Μείωση, Recycle – Ανακύκλωση, Reuse – Επαναχρησιμοποίηση, Rot – Κομποστοποίηση): «Πριν σκεφτείς να μειώσεις, να ανακυκλώσεις και να επαναχρησιμοποιήσεις, πρέπει να σκεφτείς δύο φορές αν χρειάζεται πραγματικά να αγοράσεις κάτι καινούργιο. Είναι συγκλονιστική η συνειδητοποίηση της δυνατότητας να μην αγοράσεις και αντ’ αυτού να δεις αν κάποιος από την κοινότητα μπορεί να έχει τη μηχανή καφέ, ένα τηγάνι ή ρούχα για το πιτσιρίκι σου». Μας κάνει να τη ρωτήσουμε κάτι τρελό: «Άραγε, θα εκλείψει ποτέ το χρήμα;».

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 19 Μαΐου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT