Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Οδηγός Καριέρας 2024», «Κ»

Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Οδηγός Καριέρας 2024», «Κ»

6' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο τεύχος «Σελίδες Ιστορίας» με μεγάλο αφιέρωμα στις ανακτορικές ίντριγκες και μηχανορραφίες. Ποιος ήταν ο βασιλιάς που άλλαξε την επίσημη θρησκεία της Αγγλίας και γιατί; Ήταν ο Ρασπούτιν ένα πρόσωπο-καταλύτης στην τσαρική Ρωσία;

Ακόμα, γιατί οι Άγγλοι ναυτικοί ονομάστηκαν «λεμονάδες», οι γκέισες και η τέχνη τους, όταν ο Άιρτον Σένα πέρασε στην αιωνιότητα και άλλες ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία.

Μαζί, στους 4Τροχούς Ιουνίου, ταξιδεύουμε στην Ευρώπη για να δούμε από κοντά τα ηλεκτρικά μοντέλα των επόμενων μηνών, οδηγούμε στην Αυστρία το

εντυπωσιακά οικονομικό best seller της Citroën και συγκρίνουμε στην Ελλάδα τρία πολυτελή σπορ SUV.

Ακόμα, «Οδηγός Καριέρας 2024» και wellbeing στον εργασιακό χώρο. Πόσο οι ελληνικές εταιρείες φροντίζουν την ευεξία των εργαζομένων, αλλά και ευκαιρίες για πρακτική άσκηση και Graduate Trainee Προγράμματα για νέους. 

Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, ο Λένι Κράβιτζ απαντάει στην κλήση μας για μια σύντομη κουβέντα, συνέντευξη με τον Έι Τζέι Φιν, μπεστελερίστα συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων, πάμε εκδρομή στην ορεινή Αρκαδία και πως η σχεδίαση κοσμημάτων από χόμπι γίνεται επάγγελμα.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Σελίδες Ιστορίας: Ανακτορικές ίντριγκες και μηχανορραφίες – Την Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Οδηγός Καριέρας 2024», «Κ»-1

Εκτός από πολέμους, πολιτικά γεγονότα, διπλωματικές κινήσεις και εξεγέρσεις, η Ιστορία έχει και αθέατες -ή σχεδόν αθέατες- πλευρές. Εκτός από τους γνωστούς πρωταγωνιστές, τη ροή της επηρέασαν και άλλοι που κινούσαν τα νήματα από το παρασκήνιο. Συχνά μάλιστα, οι αθέατες διεργασίες και οι παρασκηνιακοί χειρισμοί επηρέασαν ή και καθόρισαν μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Το νέο τεύχος «Σελίδες Ιστορίας», την Κυριακή 2 Ιουνίου με την «Καθημερινή», στρέφει εκεί την προσοχή του: στις ίντριγκες και τις μηχανορραφίες που εξυφάνθηκαν ή συνέβησαν σε ανάκτορα και αυλές βασιλείων κι αυτοκρατοριών, με πρωταγωνιστές βασιλείς, αυτοκράτορες και σουλτάνους, μητέρες, συζύγους και ερωμένες, αυλικούς και θρησκευτικούς ταγούς, εξ απορρήτων συμβούλους και αξιωματούχους. Εστιάζει σε διαμάχες διαδοχής και συγκρούσεις εξουσίας, δολοφονίες και δολοπλοκίες, γάμους ηγεμόνων από συμφέρον, περίεργους θανάτους και «ατυχήματα», σε εστεμμένους/ες που στράφηκαν εναντίον των παιδιών τους και σε όσα άλλα «σκοτεινά» συνέβησαν στον κατά τα άλλα λαμπερό κόσμο των παλατιών και των βασιλικών αυλών.

Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών που παρουσιάζονται (Αρσινόη B’, Ιούλιος Καίσαρ, Βασίλειος Α΄, Χιουρέμ και Κιοσέμ, πρίγκιπας Σάντο, Ερρίκος Η’, Ρασπούτιν) και οι τόποι στους οποίους διαδραματίζονται οι ιστορίες τους, αποκαλύπτουν πως το φαινόμενο αφορά όλα τα μήκη και πλάτη της γης και όλες τις εποχές της Ιστορίας.

Αφορμή για άλλα θέματα του τεύχους έδωσαν επίσης ο Μάιος και ο Ιούνιος που συνδέονται με -πολύ διαφορετικές μεταξύ τους- επετείους. Για τη συζήτηση που αφορά το Συνέδριο του Λιβάνου και την πορεία από αυτό έως τα Δεκεμβριανά, για την παρουσίαση του πίνακα του Νικόλαου Γύζη που σχετίζεται με τα 200 χρόνια από την Καταστροφή των Ψαρών, για τη σκιαγράφηση της πορείας της ευρωπαϊκής ιδέας από τον οραματισμό στην πράξη και για την ιχνηλάτηση γνωστών και άγνωστων πλευρών της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη το 1944· και παράλληλα, για τα κείμενα που αφορμώνται από τη συμπλήρωση 55 ετών από την εξέγερση του Στόουνγουολ και 30 ετών από τον θάνατο του Άιρτον Σένα, κορυφαίου οδηγού της Φόρμουλα 1.

Ακόμα, Στην η ιστορία του Δήλιου προβλήματος, τα νεότερα στην έρευνα για τη δολοφονία του Καποδίστρια, οι αεροπορικές τραγωδίες ποδοσφαιρικών ομάδων, ο μύθος της συζύγου του Ηρακλή Δηιάνειρας, αλλά και γιατί οι Άγγλοι ναυτικοί ονομάστηκαν «λεμονάδες»;

Τέλος, τρία κείμενα, μας ταξιδεύουν σε άλλους πολιτισμούς: το πρώτο αναφέρεται στις γκέισες, το επόμενο παρουσιάζει τη διαδρομή της εντσιλάδα από την εποχή των Αζτέκων έως σήμερα και το τρίτο μάς ταξιδεύει στον κόσμο των «περιστρεφόμενων δερβίσηδων» και του Πέρση ποιητή Τζελαλαντίν Ρουμί. 

Αυτές και άλλες ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία, την Κυριακή 2 Ιουνίου με την «Καθημερινή»

Στους «4 Τροχούς» Ιουνίου, η τεχνολογία «σέβεται» τις παραδόσεις – Την Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Οδηγός Καριέρας 2024», «Κ»-2

Στους 4Τροχούς Ιουνίου, ταξιδεύουμε σε όλη την Ευρώπη για να δούμε από κοντά τα αυτοκίνητα που αναμένονται στην ελληνική αγορά μέσα στους επόμενους μήνες και βγάζουμε τα πρώτα συμπεράσματα: η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών δε σημαίνει απαραίτητα και κατάργηση των δεσμών με το παρελθόν. Τουλάχιστον αυτό επιβεβαιώνουν οι παραδοσιακοί κατασκευαστές, οι οποίοι ακόμα και στις πιο σύγχρονες προτάσεις τους έχουν φροντίσει να παντρέψουν παραδοσιακά στοιχεία εταιρικής ταυτότητας με τις πλέον σύγχρονες εποχικές τάσεις.

Την πιο τρανή απόδειξη αποτελεί η πρώτη οδηγική επαφή με το νέο Citroen C3. Tαξιδέψαμε στο κέντρο της Ευρώπης, στην Αυστρία, για να γνωρίσουμε τo νέο γαλλικό μοντέλο κατηγορίας Β, που σχεδιάστηκε στην Ευρώπη, με γνώμονα κυρίως τα «θέλω» του Ευρωπαίου οδηγού. Στην τέταρτη γενιά του το C3 κάνει ό,τι και οι προηγούμενες τρεις, και ακόμα καλύτερα. Έχει άφθονους χώρους, κατά πάσα πιθανότητα είναι πιο άνετο από έναν καναπέ, είναι εύχρηστο, ευέλικτο και πρακτικό. Είναι και ηλεκτρικό, όπως επίσης και συμβατικής τεχνολογίας. Είναι και σχεδόν τρομακτικά φθηνό, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός «5,6», όσα και τα εκατομμύρια C3 που έχουν παραχθεί από το 2002 έως σήμερα, σύντομα θα αυξηθεί κατά πολύ. H απλότητα που ως γνήσιο Citroen θέλει να πρεσβεύει το C3 αποτυπώνεται τόσο εκτός, με τις λιτές και τετραγωνισμένες επιφάνειες, όσο και στο εσωτερικό, όπου χωρίς… φανφάρες τέσσερις ή και πέντε ενήλικες θα μεταφερθούν πραγματικά πολύ άνετα. Το νέο C3 «κάνει» πολλά πράγματα για πρώτη φορά, και μεταξύ άλλων είναι και το πρώτο Citroen που πάνω του φέρει το νέο λογότυπο της μάρκας, το οποίο παραπέμπει ευθέως στο σήμα με το οποίο εμφανίστηκε η Citroen στον κόσμο της αυτοκίνησης πριν από πάνω από έναν αιώνα.

Την ίδια ώρα, ταξιδεύουμε στην Ισπανία για μια πρώτη επαφή με τη νέα εκδοχή του απόλυτου ηλεκτρικού go-kart της Mini, όπως είναι το Cooper, το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε μια σύγχρονη και αγαπημένη εκδοχή -αν και σημαντικά μεγαλύτερη- του μοντέλου που έφερε επανάσταση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία πριν από 65 χρόνια. Σίγουρα, πίσω σ’ εκείνα τα χρόνια, ο δημιουργός του θρυλικού πλέον μοντέλου, Sir Alec Isigonis, δεν οραματιζόταν πως μια μέρα κάτω από το δάπεδό του θα κρυβόταν μια τεράστια μπαταρία.

Πίσω στην Ελλάδα, αφήνουμε για λίγο στην άκρη τον καταιγισμό ηλεκτροκίνητων μοντέλων και βάζουμε στο στόχαστρο τρία από τα ολοένα και μειούμενα σπορτίφ premium SUV. Αφορμή γι’ αυτήν την αντιπαράθεση στάθηκε η νεοφερμένη BMW X2 που καλείται να αντιμετωπίσει τη φέρελπι Alfa Romeo Tonale και το καταξιωμένο Cupra Formentor, με φόντο τις αυτόματες εκδόσεις μικρών τούρμπο κινητήρων. 

Οι «4 Τροχοί» Ιουνίου κυκλοφορούν την Κυριακή 2 Ιουνίου με την «Καθημερινή».

Οδηγός Καριέρας 2024: Το wellbeing στον εργασιακό χώρο – Την Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Οδηγός Καριέρας 2024», «Κ»-3

Το kariera.gr υπογράφει έναν ακόμα πολύτιμο Οδηγό Καριέρας, αφιερωμένο αυτή τη φορά στην πολυπόθητη ευημερία που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στην αγορά εργασίας. Είναι εφικτή η ευημερία όταν εργαζόμαστε; Είμαστε ευτυχισμένοι επαγγελματικά; Έχουμε βρει τις ισορροπίες μας ανάμεσα στην προσωπική και την εργασιακή μας ζωή; Οι εταιρείες σήμερα πόσο σοβαρά παίρνουν το wellbeing;

Τις απόψεις τους παραθέτουν εργαζόμενοι, άνθρωποι των επιχειρήσεων, σύμβουλοι ευεξίας, ειδικοί ψυχικής υγείας, αλλά και εκπρόσωποι κορυφαίων εταιρειών που κάνουν θαρραλέα βήματα στο κομμάτι της εργασιακής ευημερίας. Στον ίδιο Οδηγό θα βρείτε προτάσεις για Πρακτική Άσκηση και Προγράμματα Απασχόλησης για νέους αποφοίτους, καθώς και 44 εργοδότες που εφαρμόζουν έμπρακτα πρωτοβουλίες για το wellbeing των ανθρώπων τους.

Ο ετήσιος «Οδηγός Καριέρας» κυκλοφορεί την Κυριακή 2 Ιουνίου με την «Καθημερινή».

Λένι Κράβιτζ: «Η ροκ θα ανθίσει» – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»: «Σελίδες Ιστορίας», «4 Τροχοί», «Οδηγός Καριέρας 2024», «Κ»-4

Ο Λένι Κράβιτζ απαντάει στην κλήση του «Κ» για μια σύντομη κουβέντα λίγο μετά την κυκλοφορία του καινούργιου του δίσκου και λίγο πριν από τον ερχομό του στην Αθήνα.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες της Ευρώπης μοιράζονται προσωπικές ιστορίες από σκοτεινούς καιρούς και, εν όψει των Ευρωεκλογών, μας θυμίζουν γιατί δεν πρέπει ποτέ να θεωρούμε τη δημοκρατία και την ελευθερία ως κάτι δεδομένο.

Συνέντευξη με τον Έι Τζέι Φιν, μπεστελερίστα συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων, αλλά και αμφιλεγόμενο πρόσωπο για τα αγγλόφωνα μίντια, αφού έχει κατηγορηθεί μια σειρά ψεμάτων που αφορούν την προσωπική του ζωή.

Εκδρομή στην ορεινή Αρκαδία και βόλτα στα μονοπάτια που ενώνουν τα χωριά, παρέα με τους ανθρώπους που τα άνοιξαν και τα φροντίζουν, δίνοντας μια άλλη διάσταση στο βουνό τους.

Σχεδιάζοντας κοσμήματα: πώς ένα δημοφιλές χόμπι γίνεται επάγγελμα. Τρεις νεαρές γυναίκες μας περιγράφουν την πορεία τους στην απαιτητική αγορά της Αθήνας.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 2 Ιουνίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT