Σελίδες Ιστορίας: Ανακτορικές ίντριγκες και μηχανορραφίες – Την Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»

Σελίδες Ιστορίας: Ανακτορικές ίντριγκες και μηχανορραφίες – Την Κυριακή 2/6 με την «Καθημερινή»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από πολέμους, πολιτικά γεγονότα, διπλωματικές κινήσεις και εξεγέρσεις, η Ιστορία έχει και αθέατες -ή σχεδόν αθέατες- πλευρές. Εκτός από τους γνωστούς πρωταγωνιστές, τη ροή της επηρέασαν και άλλοι που κινούσαν τα νήματα από το παρασκήνιο. Συχνά μάλιστα, οι αθέατες διεργασίες και οι παρασκηνιακοί χειρισμοί επηρέασαν ή και καθόρισαν μεγάλα ιστορικά γεγονότα.

Το νέο τεύχος «Σελίδες Ιστορίας», την Κυριακή 2 Ιουνίου με την «Καθημερινή», στρέφει εκεί την προσοχή του: στις ίντριγκες και τις μηχανορραφίες που εξυφάνθηκαν ή συνέβησαν σε ανάκτορα και αυλές βασιλείων κι αυτοκρατοριών, με πρωταγωνιστές βασιλείς, αυτοκράτορες και σουλτάνους, μητέρες, συζύγους και ερωμένες, αυλικούς και θρησκευτικούς ταγούς, εξ απορρήτων συμβούλους και αξιωματούχους. Εστιάζει σε διαμάχες διαδοχής και συγκρούσεις εξουσίας, δολοφονίες και δολοπλοκίες, γάμους ηγεμόνων από συμφέρον, περίεργους θανάτους και «ατυχήματα», σε εστεμμένους/ες που στράφηκαν εναντίον των παιδιών τους και σε όσα άλλα «σκοτεινά» συνέβησαν στον κατά τα άλλα λαμπερό κόσμο των παλατιών και των βασιλικών αυλών.

Οι πρωταγωνιστές των ιστοριών που παρουσιάζονται (Αρσινόη B’, Ιούλιος Καίσαρ, Βασίλειος Α΄, Χιουρέμ και Κιοσέμ, πρίγκιπας Σάντο, Ερρίκος Η’, Ρασπούτιν) και οι τόποι στους οποίους διαδραματίζονται οι ιστορίες τους, αποκαλύπτουν πως το φαινόμενο αφορά όλα τα μήκη και πλάτη της γης και όλες τις εποχές της Ιστορίας.

Αφορμή για άλλα θέματα του τεύχους έδωσαν επίσης ο Μάιος και ο Ιούνιος που συνδέονται με -πολύ διαφορετικές μεταξύ τους- επετείους. Για τη συζήτηση που αφορά το Συνέδριο του Λιβάνου και την πορεία από αυτό έως τα Δεκεμβριανά, για την παρουσίαση του πίνακα του Νικόλαου Γύζη που σχετίζεται με τα 200 χρόνια από την Καταστροφή των Ψαρών, για τη σκιαγράφηση της πορείας της ευρωπαϊκής ιδέας από τον οραματισμό στην πράξη και για την ιχνηλάτηση γνωστών και άγνωστων πλευρών της απαγωγής του Γερμανού στρατηγού Κράιπε στην Κρήτη το 1944· και παράλληλα, για τα κείμενα που αφορμώνται από τη συμπλήρωση 55 ετών από την εξέγερση του Στόουνγουολ και 30 ετών από τον θάνατο του Άιρτον Σένα, κορυφαίου οδηγού της Φόρμουλα 1.

Ακόμα, Στην η ιστορία του Δήλιου προβλήματος, τα νεότερα στην έρευνα για τη δολοφονία του Καποδίστρια, οι αεροπορικές τραγωδίες ποδοσφαιρικών ομάδων, ο μύθος της συζύγου του Ηρακλή Δηιάνειρας, αλλά και γιατί οι Άγγλοι ναυτικοί ονομάστηκαν «λεμονάδες»;

Τέλος, τρία κείμενα, μας ταξιδεύουν σε άλλους πολιτισμούς: το πρώτο αναφέρεται στις γκέισες, το επόμενο παρουσιάζει τη διαδρομή της εντσιλάδα από την εποχή των Αζτέκων έως σήμερα και το τρίτο μάς ταξιδεύει στον κόσμο των «περιστρεφόμενων δερβίσηδων» και του Πέρση ποιητή Τζελαλαντίν Ρουμί. 

Αυτές και άλλες ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία, την Κυριακή 2 Ιουνίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT