Σαν βγεις στον πηγαιμό για Αλεξάνδρεια – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 9/6 με την «Καθημερινή»

Σαν βγεις στον πηγαιμό για Αλεξάνδρεια – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 9/6 με την «Καθημερινή»

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν δημόσιες συγκοινωνίες για το αεροδρόμιο Borg El Arab της Αλεξάνδρειας, μολονότι απέχει από το κέντρο 50 χλμ. Ούτε καν φορτηγάκια, που κατά τα άλλα είναι πολύ διαδεδομένα στην Αίγυπτο. Η πιο βολική μεταφορά για τους τουρίστες είναι οι εφαρμογές κινητών ταξί, κι έτσι αποφεύγει κανείς τα παζάρια. Αλλά αυτή την περίοδο η πόλη δεν έχει τουρίστες.

Η πολυπληθής αποστολή του Ιδρύματος Ωνάση «Cavafy House, Alexandria» -αποστολή δημοσιογραφική και επιστημονική με τη συνοδεία επισήμων- έφτασε στην Αλεξάνδρεια περίπου στις 12 το μεσημέρι. Βγήκαμε από το αεροδρόμιο πάνω από μία ώρα αργότερα, μολονότι ταξιδέψαμε ως VIP.

Η πόλη, δεύτερη μεγαλύτερη της Αιγύπτου, αστυνομοκρατείται. Με στολές ή με πολιτικά -όλες οι γυναίκες υπάλληλοι του αεροδρομίου φορούν μαντίλες- οι αρμόδιοι έλεγξαν προσεκτικά βίζες, διαβατήρια και αποσκευές. Ύστερα, τα mini bus της αποστολής πέρασαν την πύλη του αεροδρομίου και πολλά φυλάκια με οπλισμένους φρουρούς. Ο συνδυασμός της σχετικά μικρής απόστασης που χωρίζει την Αλεξάνδρεια από τη μεθόριο της χώρας και την εμπόλεμη Λωρίδα της Γάζας, μαζί με το ιδιότυπο στρατιωτικό καθεστώς υπό τον στρατηγό Σίσι, εξηγεί την ένταση που οσμίζεσαι αμέσως στον αέρα.

Παρά τη χαοτική πραγματικότητα της Αλεξάνδρειας, μιας φτωχής, πυκνοκατοικημένης πόλης που επιπλέον τη βαραίνει η πολιτική και ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, η συγκεκριμένη αποστολή υπήρξε από τις πιο περιζήτητες. Προφανώς έπαιξαν τον ρόλο τους τα επίσημα θυρανοίξια της αποκατεστημένης κατοικίας του Κ.Π. Καβάφη από το Ίδρυμα Ωνάση σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Όχι όμως μόνον αυτό. Η Αλεξάνδρεια, σαν την Κωνσταντινούπολη ή τη Βηρυτό, ανασκευάζεται διαρκώς στη σκέψη μας, γι’ αυτό είναι έως έναν βαθμό μια πόλη φανταστική. Αναρωτιέμαι τι είχα στον νου μου ότι θα βρω εδώ. Τον μύθο μιας αρχαίας πρωτεύουσας; Το σφρίγος της ελληνικής διασποράς; Την ποίηση του Καβάφη; Κουβαλούσα μαζί μου ως αποσκευή τη μνήμη μιας κοσμοπολίτικης μυθιστορηματικής κοινωνίας. Αυτά τα δύο -μύθος και μνήμη- συνδυάζονται διαφορετικά στη φαντασία κάθε ταξιδιώτη ανάλογα με την εποχή, εκφράζοντας τελικά την αλεξανδρινή ταυτότητα.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 9 Ιουνίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT