Ο Τζεφ Γκούντελ και ο πλανήτης που φλέγεται – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 9/6 με την «Καθημερινή»

Ο Τζεφ Γκούντελ και ο πλανήτης που φλέγεται – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 9/6 με την «Καθημερινή»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πλανήτης μας γίνεται όλο και πιο καυτός. Το 2023 ήταν το πιο ζεστό έτος στην ανθρώπινη ιστορία και κάθε μήνας από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ. Το φαινόμενο της υπερθέρμανσης είναι παγκόσμιο κι έχει συγκεκριμένη αιτία: την κλιματική αλλαγή. Έχω απέναντί μου στην οθόνη του υπολογιστή τον Τζεφ Γκούντελ, ερευνητή δημοσιογράφο του Rolling Stone και του New York Time Magazine, και συγγραφέα ενός από τα πιο καθηλωτικά βιβλία για την κλιματική αλλαγή, το οποίο μόλις κυκλοφόρισε στα ελληνικά: Καύσωνας. Η ζωή σ’ έναν πλανήτη που φλέγεται (εκδ. Ψυχογιός). Η συζήτηση μαζί του ήταν απολαυστική και κάποια στιγμή οδηγήθηκε στην περίπτωση των αρνητών. Να τι μας είπε: « Υπάρχουν διάφορα επίπεδα άρνησης της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν οι αρνητές της επιστήμης, που μοιάζουν μ’ αυτούς που πιστεύουν ότι η Γη είναι επίπεδη ή ότι μας επισκέπτονται εξωγήινοι. Αυτοί οι άνθρωποι είναι απρόσιτοι, αλλά αποτελούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό αυτών που αποκαλούμε αρνητές του κλίματος. Είναι περίπου το 15%. Πολλοί από αυτούς είναι είτε στρεβλά ενημερωμένοι είτε δεν δίνουν σημασία και απλώς παρασύρονται. Αυτού του είδους οι άνθρωποι είναι προσιτοί.

Έπειτα, μια άλλη μεγάλη κατηγορία είναι όσοι έχουν οικονομικό συμφέρον, όσοι αισθάνονται ότι θα χάσουν χρήματα, επειδή έχουν επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Εδώ στο Τέξας συμβαίνει αυτό αρκετά. Πολλοί επίσης ανησυχούν γιατί έχουν επενδύσει σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με τα οχήματα, τα βενζινοκίνητα οχήματα, και αντιστέκονται στη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να νιώθει ότι η συζήτηση αυτή απειλεί τα οικονομικά του συμφέροντα. Πιστεύω ότι κι αυτοί οι άνθρωποι είναι προσιτοί, γιατί η μετάβαση για την οποία μιλάμε δημιουργεί, εκτός των άλλων, και οικονομικές ευκαιρίες. Νέες επιχειρήσεις ξεφυτρώνουν διαρκώς και παντού. Το βλέπω εδώ στο Τέξας, που είναι η πρωτεύουσα της κλιματικής άρνησης στην Αμερική. Η αιολική και η ηλιακή βιομηχανία ανθεί. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πολλαπλασιάζονται.

Στη συνέχεια, υπάρχει και μια τρίτη ομάδα που νομίζω ότι είναι πραγματικά η πιο επικίνδυνη: είναι οι καταστροφολόγοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι πλέον είναι πολύ αργά. Είναι σαν να τα έχουμε ήδη καταστρέψει όλα. Ο κόσμος θα καεί. Εγώ απλώς θα πάω σε μια παραλία και θα ζήσω και θα απολαύσω τη στιγμή. Είναι οι ίδιοι που λένε «δεν θέλω να κάνω παιδιά γιατί δεν θέλω να τα φέρω σ’ αυτόν τον κόσμο». Είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχουμε μόνο δύο χρόνια ακόμα και μετά τα πράγματα είναι καταδικασμένα. Είναι επικίνδυνοι γιατί έτσι είναι αδύνατον να εμπνεύσουμε δράση και αλλαγή. Τα διαγράφουν όλα λέγοντας ότι ο αγώνας έχει χαθεί. «Προσπαθήσαμε, αλλά την πατήσαμε. Θα απολαύσω τον χρόνο που μου έχει απομείνει». Είναι σαν να παίρνεις μια θανατηφόρα διάγνωση καρκίνου ή κάτι τέτοιο. Αλλά δεν είναι αυτή η πραγματικότητά μας».

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 9 Ιουνίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT