«Κ Γυναίκες»: Ιστορίες σεξισμού και οι πολλές όψεις της κακοποίησης – Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

«Κ Γυναίκες»: Ιστορίες σεξισμού και οι πολλές όψεις της κακοποίησης – Σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν έχουν αίσθηση σε πόσο μεγάλο κίνδυνο ζουν», «Μπορεί ο άλλος να τις πιάνει απ’ τον λαιμό και εκείνες να μην το αντιλαμβάνονται ως σωματική βία. Λένε “μα δεν με έχει χτυπήσει”, επειδή δεν τις χαστουκίζει». Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Ισότητας των Φύλων, ο αριθμός των γυναικών που προχώρησαν σε καταγγελία για κάποιας μορφής ενδοοικογενειακή βία σκαρφάλωσε στις 10.131 περιπτώσεις το 2022, όταν το 2020 ήταν μόλις 4.264 γυναίκες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, θύτης ήταν ο νυν ή τέως σύντροφος του θύματος. Ενδοικογενειακή βία δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις που φτάνουν να γίνονται πρωτοσέλιδα, αλλά συχνότερα πρόκειται για ένα περίπλοκο σύμπαν μικροσυμπεριφορών που έχουν σαν αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου, τον τρόμο ή την σύγχυση του θύματος. Τα έμπειρα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στην Αθήνα, μας εξηγούν την σημασία της ενδυνάμωσης της γυναίκας προκειμένου να μπορέσει να ελέγξει ξανά τη ζωή της.

Ιατρικός μισογυνισμός: Η αδιαφορία για τον πόνο της γυναίκας και η περιφρόνηση της γυναικείας συμπτωματολογίας από τους (άνδρες) γιατρούς μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για την υγεία των γυναικών.

Ενδομητρίωση, η «άγνωστη» γυναικεία πάθηση. 190 εκατ. γυναίκες σε όλο τον κόσμο βιώνουν ανυπόφορο πόνο, που επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητάς τους και κινδυνεύουν από υπογονιμότητα και κατάθλιψη.

Single mothers, μόνες απέναντι στον κόσμο. Το 9% των οικογενειών στην Ελλάδα είναι μονογονεϊκές και το 94% απαρτίζεται από μαμάδες. Πώς ισορροπούν εργασία, μητρότητα και προσωπική ζωή;

Νέες γυναίκες με ΔΕΠΥ, μόνες, ψάχνουν διάγνωση. Αν και πρόκειται για μία από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η ΔΕΠΥ διαγιγνώσκεται στις γυναίκες γύρω στην ηλικία των 40.

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού αποτελούν ορόσημο για την ισότητα των φύλων στον χώρο του αθλητισμού, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού γυναίκες και άντρες αθλητές μοιράζονται το ίδιο ποσοστό συμμετοχής: 50-50.

Τι είναι το σύνδρομο ή φαινόμενο του απατεώνα; Γιατί οι γυναίκες μπαίνουν στον φαύλο κύκλο της αυτοαμφισβήτησης; Γιατί δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν και να γιορτάσουν τα επιτεύγματά τους; Είναι θέμα φύλου ή κοινωνικών συνθηκών; Αν πιστεύετε ότι δεν αξίζετε την επαγγελματική θέση ή επιτυχία σας, ότι δεν είστε επαρκής ή αρκετά ευφυής και κάποια στιγμή όλοι θα το καταλάβουν αυτό, υποφέρετε από το σύνδρομο ή φαινόμενο του απατεώνα ‒ και δεν φταίτε εσείς γι’ αυτό.

Πόσο σεξιστικό είναι το εργασιακό σας περιβάλλον; Έμφυλα στερεότυπα, μισθολογική ανισότητα, απουσία από τη λήψη αποφάσεων, σεξουαλική παρενόχληση και άλλα σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν.

Γιατί η εστίαση συγκεντρώνει τις περισσότερες καταγγελίες βίας και παρενόχλησης; Τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας σεφ τοποθετούνται για τον macho χώρο της κουζίνας.

Είναι τελικά το Body positivity μια φούσκα; Εκτός από hashtag στα κοινωνικά δίκτυα και διαφημιστικό σλόγκαν, τι έχει αλλάξει πραγματικά στην εικόνα που έχουμε για τα σώματά μας (και των άλλων);

Πώς η φεμινιστική αφύπνιση των γυναικών έχει αλλάξει την καθημερινότητα του dating και γιατί το φλερτ γίνεται πιο πολιτικό από ποτέ.

Οι γυναίκες δεν αλληλοϋποστηρίζονται (και άλλοι μύθοι). Το #ΜeΤoo μάς έκανε να συζητήσουμε για πολλά, όχι όμως και για τον περιλάλητο «γυναικείο ανταγωνισμό».

Γυναίκες δεν είναι μόνο η Αθήνα. Γιατί οι εξελίξεις γύρω από την έμφυλη ισότητα και τη γυναικεία ενδυνάμωση τρέχουν με διαφορετικές ταχύτητες στα μεγάλα αστικά κέντρα και στην επαρχία; 

Η ειδική έκδοση «Κ Γυναίκες» κυκλοφορεί σήμερα με την «Καθημερινή της Κυριακής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT