Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος» Β’ τόμος, «Κ»

Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος» Β’ τόμος, «Κ»

4' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Γαστρονόμο Ιουλίου έρχονται… οι μαγείρισσες των Κυκλάδων! Ταξιδεύουμε σε 11 νησιά και συναντάμε 13 γυναίκες που μαγειρεύουν με επιμονή την κουζίνα του τόπου τους. Καταγράφουμε πολύτιμες συνταγές, ιστορίες και έθιμα που χάνονται και κάνουμε βουτιά στην αληθινή ζωή των Κυκλάδων.

Μαζί, ο Β΄ Τόμος του ανατρεπτικού μυθιστορήματος του Δημήτρη Φύσσα «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος». Αν η Ελλάδα είχε γίνει Κόκκινη το ’45; Αν ο Εμφύλιος είχε τελειώσει διαφορετικά; Μία ιδιοφυής σύλληψη στο σταυροδρόμι της Ιστορίας και της Φαντασίας.

Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, κάναμε μία μεγάλη κουβέντα με τον Φοίβο Δεληβοριά για την καινούργια Ταράτσα, τη σημερινή κοινωνία και τη σοβαροφάνεια, περάσαμε ένα πρωινό σε μια αρχαιολογική ανασκαφή με επτά Αμερικανούς σπουδαστές και επιδοθήκαμε σε «κολύμβηση στο δάσος».

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους!

Στον Γαστρονόμο Ιουλίου: Η αληθινή ζωή των Κυκλάδων – Την Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος» Β’ τόμος, «Κ»-1

Ο Γαστρονόμος Ιουλίου ταξιδεύει στις Κυκλάδες, συναντάει 13 ντόπιες γυναίκες και καταγράφει 95 παραδοσιακές συνταγές αλλά και ιστορίες, αφηγήσεις και μαρτυρίες από την αληθινή ζωή των Κυκλάδων, που επιβιώνει πίσω από τη μαρκίζα του τουρισμού.

Μαγειρεύοντας από συνήθεια αλλά με πολλή αγάπη και μαμαδίστικο νοιάξιμο, οι γυναίκες αυτές συντηρούν μια μαγειρική κληρονομιά αιώνων και κρατάνε ζωντανό τον μύθο της τοπικής κουζίνας τους, ώσπου να βρει τη θέση της στα καλά και τα ταπεινά εστιατόρια των νησιών.

Στη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Ηρακλειά, την Πάρο, τη Σίφνο, τη Φολέγανδρο, την Αμοργό, τη Σαντορίνη, την Ανάφη, καταγράψαμε πανέμορφα μες στη λιτότητά τους φαγητά, ύμνους στην απλότητα, όπως οι ρεγκοτηγανίτες, το φάβα, τα αρανιστά, η ρεβιθάδα, η καρπουζόπιτα. Αλλά και συνταγές-κομψοτεχνήματα, όπως οι τηνιακές γλυκές τυρόπιτες, το κουνέλι τυραύγουλο και η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα. Ξετρυπώσαμε και συνταγές πρωτάκουστες εκτός των συνόρων των νησιών, όπως η σύζουμη μανέστρα με τ’ αυγά, η ζαφοριστή τυρόπιτα, η αθερινόπιτα, το κοφτό, τα λιβιά μακαρόνια.

Μάθαμε οικιακή οικονομία αληθινή και ουσιαστική από τις καλύτερες μαγείρισσες, αλλά και το πώς η βιώσιμη μαγειρική είναι κομμάτι του κυκλαδίτικου DNA. Τα προϊόντα των χοιροσφαγίων, οι μαγειρικές από τη φύρα των σπασμένων μακαρονιών, οι αγριοκάππαρες και τα άλλα αγριόχορτα τουρσί, τα σαβόρε με τα τηγανητά ψαράκια της προηγούμενης ημέρας, είναι μόνο μερικά παραδείγματα της θαυμαστής λιτότητας και της συγκινητικής σεμνότητας της κυκλαδίτικης γαστρονομίας.

Γνωρίσαμε ανθρώπους της γης που μας έδειξαν τα μποστάνια, τους αγκιναρώνες, τις ντοματιές και τα φαβατοχώραφά τους, παραδοσιακούς βοσκούς, κτηνοτρόφους και τυροκόμους, που γυρεύουν να ξεκλέψουν μερικά στρέμματα γης από τη σφοδρή ανοικοδόμηση των νησιών και τον τουρισμό που καταπίνει χωράφια και αμπελώνες. Μας πρόσφεραν ζουμερούς ντοματοκεφτέδες με ντόπια ντοματάκια κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση, τραγανά κατσούνια φρεσκοκομμένα από τον μπαχτσέ και μυρωδάτα πεπονάκια, αλλαντικά δίχως συντηρητικά, ολόφρεσκα τυριά ημέρας, αλλά και παλαιωμένα, καλογινωμένα διαμάντια της ελληνικής τυροκομίας.

Αυτή τη συναρπαστική γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες μας στον «Γαστρονόμο» Ιουλίου.

Ο Γαστρονόμος Ιουλίου κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

«Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος», Β’ Τόμος – Την Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»

Κι αν η Ελλάδα είχε γίνει Κόκκινη;

Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος» Β’ τόμος, «Κ»-2

Αυτή την Κυριακή, μη χάσετε τον Β’ Τόμο του ανατρεπτικού μυθιστορήματος του Δημήτρη Φύσσα «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος».

Τι θα γινόταν αν ο Εμφύλιος είχε τελειώσει διαφορετικά;
Αν η Ελλάδα είχε συνταχθεί με το Ανατολικό Μπλοκ;
Αν η εξέγερση του Πολυτεχνείου στρεφόταν εναντίον ενός σοσιαλιστικού καθεστώτος;

Ο Απόστολος Δοξιάδης χαρακτηρίζει το μυθιστόρημα του Δημήτρη Φύσσα ως ένα έργο εμπνευσμένο, που δεν εξαντλείται στο να αναπτύξει ένα απλό «τι θα γινόταν αν», αλλά καταφέρνει και δίνει στο όραμα μιας εναλλακτικής εξέλιξης της ιστορίας την πνοή της αλήθειας.

O Τάκης Θεοδωρόπουλος γράφει στον πρόλογο της έκδοσης, «Η υπόθεση του μυθιστορήματος είναι απλή. […] Είναι μια υπόθεση που την έχουν κάνει όσοι έζησαν τον Εμφύλιο, τη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ακόμη και τη Μεταπολίτευση. Πόσοι όμως τόλμησαν ή μπόρεσαν να την περιγράψουν με την ενάργεια και την ακρίβεια που την περιγράφει ο Φύσσας στο μυθιστόρημά του; Η υπόθεση προκαλεί ως επί το πλείστον συναισθηματικές αντιδράσεις, ανάλογα με τη θέση που πήρε ο καθένας στον Εμφύλιο, στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ακόμη και στη Μεταπολίτευση. Η “πίκρα” για τους ηττημένους του Εμφυλίου ήταν η κυρίαρχη φαντασίωση της πνευματικής Ελλάδας της Μεταπολίτευσης. Τόσες ταινίες, τόσα μυθιστορήματα, τόσα τραγούδια. Η Πλατεία Λένιν απαντά σ’ αυτή τη φαντασίωση».

Στο σταυροδρόμι της Ιστορίας και της Φαντασίας, το μυθιστόρημα του Δημήτρη Φύσσα στηρίζεται σε μια καθηλωτική πλοκή, η οποία στελεχώνεται από περίπλοκους χαρακτήρες, που αποκαλύπτουν τις αντιφάσεις και τα όνειρά τους σε έναν κόσμο διαφορετικό, αλλά παράλληλα οικείο• σε έναν κόσμο που ξαναγράφει την Ιστορία του.

Ένα μοναδικό μυθιστόρημα, που συναρπάζει αλλά και προβληματίζει, το Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη μας.

Ο Β’ Τόμος του μυθιστορήματος «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος» κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Συζητώντας με τον Φοίβο – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»: «Γαστρονόμος», βιβλίο «Πλατεία Λένιν, πρώην Συντάγματος» Β’ τόμος, «Κ»-3

Μια μεγάλη κουβέντα με τον Φοίβο Δεληβοριά για την καινούργια Ταράτσα και τη σημερινή κοινωνία, για τη μουσική και τη σοβαροφάνεια και τον δημόσιο λόγο, για τις γαλλικές εκλογές, τη ζωή στα 50, για ιστορίες από τα παλιά.

Περάσαμε ένα πρωινό σε μια αρχαιολογική ανασκαφή με επτά Αμερικανούς σπουδαστές του College Year in Athens και παρατηρήσαμε πώς δημιουργείται η επόμενη γενιά των φιλελλήνων που ανακαλύπτει την ιστορία και τον τρόπο ζωής της Ελλάδας.

Μια επίσκεψη στον Κήπο Διομήδους, το μεγαλύτερο βοτανικό πάρκο της Ανατολικής Μεσογείου, όπου τα εκθέματα μιας έκθεσης μας βοήθησαν να επιδοθούμε σε αυτό που οι Ιάπωνες αποκαλούν «shinrin-yoku», δηλαδή «κολύμβηση στο δάσος».

Μπέιζμπολ στην Ελλάδα; Χωρίς γήπεδα και με μόλις έναν παίκτη της εθνικής ομάδας να ζει στη χώρα, το όνειρο της ανάπτυξης του αθλήματος παραμένει παραδόξως ακόμη ζωντανό.

Λίγες μέρες πριν έρθει στην Ελλάδα, ο διάσημος Αμερικανός μουσικός Ντεβέντρα Μπάνχαρτ μάς μιλάει για όσα μετανιώνει, για τον «εθισμό» του στον διαλογισμό, το άγχος κάθε συναυλίας αλλά και τη σχέση του με τις εξελίξεις στην τεχνολογία.

Ποιες είναι οι δεξιότητες που ζητάει σήμερα η αγορά; Μια συζήτηση με τους ανθρώπους της Orientum και άλλες ιστορίες για την εκπαίδευση και τη σταδιοδρομία.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT