Στον Γαστρονόμο Ιουλίου: Η αληθινή ζωή των Κυκλάδων – Την Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»

Στον Γαστρονόμο Ιουλίου: Η αληθινή ζωή των Κυκλάδων – Την Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γαστρονόμος Ιουλίου ταξιδεύει στις Κυκλάδες, συναντάει 13 ντόπιες γυναίκες και καταγράφει 95 παραδοσιακές συνταγές αλλά και ιστορίες, αφηγήσεις και μαρτυρίες από την αληθινή ζωή των Κυκλάδων, που επιβιώνει πίσω από τη μαρκίζα του τουρισμού.

Μαγειρεύοντας από συνήθεια αλλά με πολλή αγάπη και μαμαδίστικο νοιάξιμο, οι γυναίκες αυτές συντηρούν μια μαγειρική κληρονομιά αιώνων και κρατάνε ζωντανό τον μύθο της τοπικής κουζίνας τους, ώσπου να βρει τη θέση της στα καλά και τα ταπεινά εστιατόρια των νησιών.

Στη Σύρο, την Τήνο, τη Μύκονο, τη Νάξο, την Ηρακλειά, την Πάρο, τη Σίφνο, τη Φολέγανδρο, την Αμοργό, τη Σαντορίνη, την Ανάφη, καταγράψαμε πανέμορφα μες στη λιτότητά τους φαγητά, ύμνους στην απλότητα, όπως οι ρεγκοτηγανίτες, το φάβα, τα αρανιστά, η ρεβιθάδα, η καρπουζόπιτα. Αλλά και συνταγές-κομψοτεχνήματα, όπως οι τηνιακές γλυκές τυρόπιτες, το κουνέλι τυραύγουλο και η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα. Ξετρυπώσαμε και συνταγές πρωτάκουστες εκτός των συνόρων των νησιών, όπως η σύζουμη μανέστρα με τ’ αυγά, η ζαφοριστή τυρόπιτα, η αθερινόπιτα, το κοφτό, τα λιβιά μακαρόνια.

Μάθαμε οικιακή οικονομία αληθινή και ουσιαστική από τις καλύτερες μαγείρισσες, αλλά και το πώς η βιώσιμη μαγειρική είναι κομμάτι του κυκλαδίτικου DNA. Τα προϊόντα των χοιροσφαγίων, οι μαγειρικές από τη φύρα των σπασμένων μακαρονιών, οι αγριοκάππαρες και τα άλλα αγριόχορτα τουρσί, τα σαβόρε με τα τηγανητά ψαράκια της προηγούμενης ημέρας, είναι μόνο μερικά παραδείγματα της θαυμαστής λιτότητας και της συγκινητικής σεμνότητας της κυκλαδίτικης γαστρονομίας.

Γνωρίσαμε ανθρώπους της γης που μας έδειξαν τα μποστάνια, τους αγκιναρώνες, τις ντοματιές και τα φαβατοχώραφά τους, παραδοσιακούς βοσκούς, κτηνοτρόφους και τυροκόμους, που γυρεύουν να ξεκλέψουν μερικά στρέμματα γης από τη σφοδρή ανοικοδόμηση των νησιών και τον τουρισμό που καταπίνει χωράφια και αμπελώνες. Μας πρόσφεραν ζουμερούς ντοματοκεφτέδες με ντόπια ντοματάκια κατευθείαν από την παραγωγή στην κατανάλωση, τραγανά κατσούνια φρεσκοκομμένα από τον μπαχτσέ και μυρωδάτα πεπονάκια, αλλαντικά δίχως συντηρητικά, ολόφρεσκα τυριά ημέρας, αλλά και παλαιωμένα, καλογινωμένα διαμάντια της ελληνικής τυροκομίας.

Αυτή τη συναρπαστική γαστρονομική και πολιτισμική εμπειρία μοιραζόμαστε με τους αναγνώστες μας στον «Γαστρονόμο» Ιουλίου.

Ο Γαστρονόμος Ιουλίου κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT