Φιλέλληνες, επόμενη γενιά – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»

Φιλέλληνες, επόμενη γενιά – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 14/7 με την «Καθημερινή»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά και μισή το πρωί, μπροστά από το Καλλιμάρμαρο. Eπτά σπουδαστές και σπουδάστριες του College Year in Athens (CYA) προχωρούν νυσταγμένοι προς το μαύρο βαν που τους μεταφέρει σε έναν αρχαιολογικό χώρο στη Βούλα. Φαίνεται στα βλέμματα και στα βήματά τους πως δεν θα τους πείραζε να κοιμούνταν άλλη μία ώρα ή δύο. Το βαν διασχίζει τη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Κανένας τους δεν έχει πιει καφέ, αλλά συζητούν με θέρμη για το προηγούμενο βράδυ τους. Κάποιοι από την ομάδα είχαν παρακολουθήσει όπερα στο Ηρώδειο και μετέφεραν την εμπειρία τους με μια σειρά αποθεωτικών επιθέτων, αν εξαιρέσουμε την άβολη στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της παράστασης. Η θεματική της συζήτησης εκτροχιάζεται. Είναι παιδιά 19, 20, 21 ετών. Πειράζουν ο ένας τον άλλο, γελούν. Θα διατηρήσουν την ίδια ενέργεια και την ώρα της εκσκαφής.

Το 1962, η Ισμήνη Φυλακτοπούλου ίδρυσε το εκπαιδευτικό ίδρυμα του CYA και δέχτηκε τους πρώτους πέντε φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων που ήρθαν στην Ελλάδα για έναν χρόνο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα study abroad. Η λογική του είναι παρόμοια με τα ευρωπαϊκά προγράμματα κινητικότητας Erasmus+. «Οι φοιτητές έρχονται για ένα διάστημα στην Ελλάδα, λαμβάνουν διδακτικές μονάδες, αποκτούν εμπειρία και εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους», εξηγεί ο διευθυντής σπουδών του CYA, Άγγελος Παπαδόπουλος. «Για τους Αμερικανούς, είναι σημαντικό το να δείξεις πως έχεις ανοιχτεί πέρα από τα σύνορα της χώρας σου».

Οι επτά σπουδαστές κατεβαίνουν από το βαν, το οποίο σταθμεύει έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της θέσης «Άγ. Νικόλαος Πάλλων» στη Βούλα. Το καλοκαιρινό πρόγραμμα στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή αφορά την αρχαιολογία και αποτελείται από ένα μηνιαίο field school, το οποίο συνδυάζει αρχαιολογική ανασκαφή, μαθήματα με θεωρητικές γνώσεις που εμπλουτίζουν την παραπάνω εμπειρία και εργαστηριακή εργασία γύρω από την ανάλυση των δεδομένων μετά την ανασκαφή.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 14 Ιουλίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT