Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»: «Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά», «Ολυμπιακοί Αγώνες», «TikTok» «Κ»

Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»: «Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά», «Ολυμπιακοί Αγώνες», «TikTok» «Κ»

6' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μεταπολίτευση 50 χρόνια μετά». To ιστορικό συνέδριο της Καθημερινής, τώρα σε έναν συλλεκτικό τόμο. Οι μεγάλες στιγμές, οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες και οι καίριες παρεμβάσεις. Μιλούν η Α.Ε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος, Παναγιώτης Πικραμμένος και πλειάδα πρώην υπουργών και ακαδημαϊκών.

Μαζί «Ολυμπιακοί Αγώνες: 100 μεγάλες στιγμές». Λίγο πριν από το Παρίσι, θυμόμαστε τα πιο συγκλονιστικά γεγονότα και τους πρωταγωνιστές τους.

Θρίαμβοι, δράματα και εκπλήξεις σε ένα φωτογραφικό λεύκωμα που θα εμπνεύσει και θα συγκινήσει.

Ακόμα, «χακάρουμε» το πιο εθιστικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Στην εποχή του TikTok», μία έκδοση με 90 σελίδες και 20 υπογραφές. Πώς εκπαιδεύουμε τον αλγόριθμο με κάθε μας κίνηση; Τί επίδραση έχει στην οικονομία, στην πολιτική, στη μόδα, στο σινεμά; Γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να το απαγορεύσουν;

Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, αναλύουμε το φαινόμενο Τέιλορ Σουίφτ. Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κ* αναγκάστηκε να τη δει ζωντανά σε έναν από τους σταθμούς του The Eras Tour και ενώ δεν το περίμενε, έζησε μια αδιανόητα ωραία εμπειρία.

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους! 

Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά: Αναζητώντας τα «γιατί των γιατί» – Την Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»: «Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά», «Ολυμπιακοί Αγώνες», «TikTok» «Κ»-1

Το Συνέδριο με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2024 στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, δεν ήταν απλώς μια τριήμερη ιστορική κατάθεση, ούτε μόνο μια συμβολή στη συλλογική αυτογνωσία.  Δεν ήταν ούτε το γεγονός ότι κατέθεσαν τις δικές τους αλήθειες, με επίγνωση της ευθύνης τους, άνθρωποι οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε διαφορετικές περιόδους των τελευταίων πενήντα ετών. Ήταν κυρίως πως όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο ζωντανά ή ηλεκτρονικά έφυγαν με την αίσθηση ότι έγιναν μάρτυρες μιας συμπύκνωσης του χρόνου της Μεταπολίτευσης, των ορόσημων, των διλημμάτων, των γεγονότων και των συγκρούσεων που τη σφράγισαν.

Σε ορισμένες στιγμές η εμπειρία δεν έμοιαζε με συμμετοχή σε πολιτικό και ιστορικό συνέδριο. Μεταξύ των θεατών η ανάκληση αναμνήσεων που ορίζουν τη συλλογική ζωή ήταν συνεχής και καταιγιστική. Οι σκέψεις των συμμετεχόντων για τη Μεταπολίτευση άλλαζαν κι ανασυνδυάζονταν διαρκώς καθώς παρακολουθούσαν με προσοχή και συχνά με απροσδόκητη συναισθηματική φόρτιση τις συχνά εκ βαθέων εξομολογήσεις, τους στοχασμούς και τις αφηγήσεις ανθρώπων που όρισαν το «διαρκές παρόν» των τελευταίων πενήντα ετών – και σφράγισαν τις εξελίξεις στις πιο κρίσιμες ώρες, ιδίως κατά την πρόσφατη εποχή της κρίσης. Αυτή η συνειδητοποίηση παρακίνησε την «Κ» να προσφέρει το απόσταγμα των ημερών αυτών στην έκδοση που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα την Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024.                 

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, το κορυφαίο μουσείο-κιβωτός ζωγραφικών έργων της χώρας έγινε η «ζωντανή πινακοθήκη» για μια σειρά από διακεκριμένες προσωπικότητες που με τον λόγο και το έργο τους, ως πρωθυπουργοί, υπουργοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφοι άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην εποχή μας. Μια εποχή που ξεκίνησε από την τραγωδία της Κύπρου και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και προεκτείνεται στο μέλλον. Με την έκδοση, οι καταθέσεις τους –παρότι υπάρχουν βιντεοσκοπημένες στο κανάλι της «Κ» στο YouTube- θα βρουν θέση στη βιβλιοθήκη των αναγνωστών που απαιτούν διαρκώς βαθύτερες απαντήσεις για τα «γιατί των γιατί» που καθόρισαν τις εξελίξεις από το 1974 ως το 2024.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος έδωσαν το παρόν. Μαζί τους μια πλειάδα πρώην υπουργών και έγκριτων ακαδημαϊκών, επιχείρησαν να εστιάσουν στις χαρακτηριστικές στιγμές και στα επίμονα ερωτήματα της Μεταπολίτευσης προσφέροντας τις δικές τους ερμηνείες, εμπειρίες, εκτιμήσεις και συμπεράσματα για όλα όσα συνθέτουν την ιστορία του τελευταίου μισού αιώνα του ελληνικού κράτους.  

Οι αλήθειες των πρωταγωνιστών αυτών, αν ο αναγνώστης τις προσεγγίσει απροκατάληπτα και τις συνδυάσει κριτικά, μπορούν να αποτελέσουν μία ενιαία σύνθεση, μπορούν να συγκροτήσουν κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμά τους. Κάτι που φτάνει αρκετά κοντά στη βαθύτερη αλήθεια της Μεταπολίτευσης. Αλλά αυτή τη βαθύτερη αλήθεια δεν μπορεί παρά να την ανακαλύψει ο κάθε αναγνώστης μόνος του.

«Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά» κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Ολυμπιακοί Αγώνες: ήρωες, παραλειπόμενα, ιστορίες – Την Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»: «Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά», «Ολυμπιακοί Αγώνες», «TikTok» «Κ»-2

Υπάρχει κινητικότητα στους δρόμους γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο, όπως βλέπουμε στην εικόνα έχει αρχίσει να γεμίζει. Είναι η 25η Μαρτίου του 1896. Η ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων ξεκινάει να γράφεται στην Αθήνα και σταδιακά η διοργάνωση μεγαλώνει και αποκτά μια συγκεκριμένη μορφή. Ξεχωρίσαμε εκατό στιγμές: από εκείνες τις μέρες στα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τη φλόγα που έφτασε στη Γαλλία πριν από λίγο καιρό. Από το Παρίσι του 1900 και τις πρώτες γυναίκες αθλήτριες μέχρι την Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ το 1988. Από τον Τζέσε Όουενς στο Βερολίνο του 1936 μέχρι την επίθεση στο Μόναχο το 1972 μέχρι το μεταπανδημικό ραντεβού στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια. Από τη Βούλα Πατουλίδου στην Κατερίνα Στεφανίδη, από τον Σπύρο Λούη στον Μίλτο Τεντόγλου, από τους ξεχασμένους προπολεμικούς ήρωες στον Καρλ Λιούις και τον Ουσέιν Μπολτ. Εκατό μεγάλες στιγμές, ένα φωτογραφικό λεύκωμα γεμάτο ρεκόρ, συγκίνηση, δράματα, απρόοπτα, θρίαμβος. 

«Ολυμπιακοί Αγώνες», 100 μεγάλες στιγμές κυκλοφορούν την Κυριακή 21 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Στην εποχή του TikTok – Την Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»: «Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά», «Ολυμπιακοί Αγώνες», «TikTok» «Κ»-3

«Το 2018, την χρονιά που εμφανίστηκε το TikTok, έγινε η πιο δημοφιλής δωρεάν εφαρμογή στα app stores, ξεπερνώντας σε λήψεις το Facebook, το Instagram, το Snapchat και το YouTube. Στις ΗΠΑ και μόνον, ξεπέρασε τις 130 εκατομμύρια λήψεις. Δεν ήταν μόνο τα νέα παιδιά που έκαναν σαχλαμάρες, αλλά και άνθρωποι που είχαν την ηλικία των γονιών τους. Το TikTok απελευθέρωσε όσους ένιωθαν εγκλωβισμένοι στην σοβαροφάνεια του Facebook και τους έδωσε την ευκαιρία να κάνουν ανοησίες μπροστά στην κάμερα. Για να μην παγιωθεί αυτή η καταστροφική τροπή, που θα καθιστούσε το Tiktok για πάντα μια «κριντζ εφαρμογή», η μητρική της εταιρεία Byte Dance ξόδεψε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε διαφημίσεις, κυρίως ονλάιν, αλλά και σε φυσικά σημεία. Επιπλέον, προσέλαβε έναν μικρό στρατό υπαλλήλων, ινφλουένσερ, αλλά και ειδικών στο λόμπινγκ για να «κανονικοποιήσουν» την εφαρμογή, και να την κάνουν ελκυστική σε μεγαλύτερο εύρος του κοινού. Όταν πλέον αρχίζουν να μπαίνουν οι πρώτοι διάσημοι, ο δρόμος για την μεγάλη δημοφιλία και τη μαζικότητα έχει ανοίξει. Ωστόσο, η μεγάλη ώθηση που πήρε το TikTok ήταν περισσότερο προϊόν της τύχης. Αυτό που πραγματικά την εκτόξευσε ήταν η πανδημία της Covid19, όταν η ανθρωπότητα βρέθηκε κλεισμένη σε τέσσερις τοίχους να κοιτάζει οθόνες». 

Η μετεωρική άνοδος του TikTok στην κορυφή των πλέον δημοφιλών εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα παγκοσμίως, είναι μια επιχειρηματική ιστορία με πολλούς ελιγμούς, γεωπολιτικές προεκτάσεις, και άφθονες ανατροπές. Πώς έφτασε στην κορυφή και πώς επηρεάζει όλο τον πλανήτη;

Αυτή την Κυριακή, η «Καθημερινή» σάς προσφέρει το «Στην εποχή του TikTok». Είκοσι δημοσιογράφοι αναλύουν σε ενενήντα σελίδες την εφαρμογή-φαινόμενο: 

Γιατί είναι τόσο εθιστική;

Πώς βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας;

Είναι ασφαλής για τα παιδιά;

Πώς έχει επιδράσει στην οικονομία, τη μαγειρική, τα ταξίδια, το σινεμά;

«Στην εποχή του TikTok». Μια πλήρης έκδοση κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Αναλύοντας το φαινόμενο Τέιλορ Σουίφτ – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»: «Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά», «Ολυμπιακοί Αγώνες», «TikTok» «Κ»-4

Η συγγραφέας Αλεξάνδρα Κ* αναγκάστηκε να δει ζωντανά την Τέιλορ Σουίφτ σε έναν από τους ευρωπαϊκούς σταθμούς του The Eras Tour. Και ενώ δεν το περίμενε, έζησε μια αδιανόητα ωραία εμπειρία.

Βόλτα: Ογδόντα λεπτά μακριά από την Αθήνα, η πρωτεύουσα της Εύβοιας «αναγεννιέται» το καλοκαίρι και μετατρέπεται σε έναν σύντομο και οικονομικό προορισμό για τους κατοίκους της μεγάλης πόλης.

Αθήνα, Πεκίνο, Λονδίνο, Ρίο, Τόκιο και τώρα Παρίσι. Ο Έλληνας πρωταθλητής του πινγκ πονγκ Παναγιώτης Γκιώνης, και γηραιότερος της ελληνικής αποστολής ετοιμάζεται για τους έκτους και (μάλλον) τελευταίους του Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δρ Ρουθ, η ζωή της. Επέζησε του Ολοκαυτώματος, εκπαιδεύτηκε ως ελεύθερη σκοπεύτρια, έκανε τρεις γάμους και δύο παιδιά, δίδαξε σε αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά ο κόσμος θα τη θυμάται ως την πιο ανεπιτήδευτη φωνή της σύγχρονης σεξολογίας.

Αφιέρωμα Υγεία: Τι λένε οι ειδικοί για τη χρήση του αντηλιακού; Είναι σωστό να βάζουμε κάθε μέρα; Τι σημαίνει πραγματικά η έλλειψη σιδήρου και πώς αντιμετωπίζεται; Γιατί το περπάτημα βοηθάει στους πόνους της μέσης;

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT