Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά: Αναζητώντας τα «γιατί των γιατί» – Την Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»

Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά: Αναζητώντας τα «γιατί των γιατί» – Την Κυριακή 21/7 με την «Καθημερινή»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συνέδριο με τίτλο «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου – 2 Μαρτίου 2024 στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, δεν ήταν απλώς μια τριήμερη ιστορική κατάθεση, ούτε μόνο μια συμβολή στη συλλογική αυτογνωσία.  Δεν ήταν ούτε το γεγονός ότι κατέθεσαν τις δικές τους αλήθειες, με επίγνωση της ευθύνης τους, άνθρωποι οι οποίοι πρωταγωνίστησαν σε διαφορετικές περιόδους των τελευταίων πενήντα ετών. Ήταν κυρίως πως όσοι παρακολούθησαν το συνέδριο ζωντανά ή ηλεκτρονικά έφυγαν με την αίσθηση ότι έγιναν μάρτυρες μιας συμπύκνωσης του χρόνου της Μεταπολίτευσης, των ορόσημων, των διλημμάτων, των γεγονότων και των συγκρούσεων που τη σφράγισαν.

Σε ορισμένες στιγμές η εμπειρία δεν έμοιαζε με συμμετοχή σε πολιτικό και ιστορικό συνέδριο. Μεταξύ των θεατών η ανάκληση αναμνήσεων που ορίζουν τη συλλογική ζωή ήταν συνεχής και καταιγιστική. Οι σκέψεις των συμμετεχόντων για τη Μεταπολίτευση άλλαζαν κι ανασυνδυάζονταν διαρκώς καθώς παρακολουθούσαν με προσοχή και συχνά με απροσδόκητη συναισθηματική φόρτιση τις συχνά εκ βαθέων εξομολογήσεις, τους στοχασμούς και τις αφηγήσεις ανθρώπων που όρισαν το «διαρκές παρόν» των τελευταίων πενήντα ετών – και σφράγισαν τις εξελίξεις στις πιο κρίσιμες ώρες, ιδίως κατά την πρόσφατη εποχή της κρίσης. Αυτή η συνειδητοποίηση παρακίνησε την «Κ» να προσφέρει το απόσταγμα των ημερών αυτών στην έκδοση που κυκλοφορεί μαζί με την εφημερίδα την Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024.                 

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, το κορυφαίο μουσείο-κιβωτός ζωγραφικών έργων της χώρας έγινε η «ζωντανή πινακοθήκη» για μια σειρά από διακεκριμένες προσωπικότητες που με τον λόγο και το έργο τους, ως πρωθυπουργοί, υπουργοί, ακαδημαϊκοί, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών και δημοσιογράφοι άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν το αποτύπωμά τους στην εποχή μας. Μια εποχή που ξεκίνησε από την τραγωδία της Κύπρου και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, συνεχίζεται μέχρι σήμερα και προεκτείνεται στο μέλλον. Με την έκδοση, οι καταθέσεις τους –παρότι υπάρχουν βιντεοσκοπημένες στο κανάλι της «Κ» στο YouTube- θα βρουν θέση στη βιβλιοθήκη των αναγνωστών που απαιτούν διαρκώς βαθύτερες απαντήσεις για τα «γιατί των γιατί» που καθόρισαν τις εξελίξεις από το 1974 ως το 2024.

Η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, οι πρώην Πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου, Λουκάς Παπαδήμος και Παναγιώτης Πικραμμένος έδωσαν το παρόν. Μαζί τους μια πλειάδα πρώην υπουργών και έγκριτων ακαδημαϊκών, επιχείρησαν να εστιάσουν στις χαρακτηριστικές στιγμές και στα επίμονα ερωτήματα της Μεταπολίτευσης προσφέροντας τις δικές τους ερμηνείες, εμπειρίες, εκτιμήσεις και συμπεράσματα για όλα όσα συνθέτουν την ιστορία του τελευταίου μισού αιώνα του ελληνικού κράτους.  

Οι αλήθειες των πρωταγωνιστών αυτών, αν ο αναγνώστης τις προσεγγίσει απροκατάληπτα και τις συνδυάσει κριτικά, μπορούν να αποτελέσουν μία ενιαία σύνθεση, μπορούν να συγκροτήσουν κάτι μεγαλύτερο από το άθροισμά τους. Κάτι που φτάνει αρκετά κοντά στη βαθύτερη αλήθεια της Μεταπολίτευσης. Αλλά αυτή τη βαθύτερη αλήθεια δεν μπορεί παρά να την ανακαλύψει ο κάθε αναγνώστης μόνος του.

«Μεταπολίτευση, 50 χρόνια μετά» κυκλοφορεί την Κυριακή 21 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT