Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας: Λέσβος», «O Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας», «Η Μεγάλη των Παπιών Μυθολογία: το Χρυσόμαλλο Δέρας» Α’ Τόμος, «CEOs», «Κατοικίες: στην πόλη», «Κ»

Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας: Λέσβος», «O Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας», «Η Μεγάλη των Παπιών Μυθολογία: το Χρυσόμαλλο Δέρας» Α’ Τόμος, «CEOs», «Κατοικίες: στην πόλη», «Κ»

8' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι Τόποι μας» ταξιδεύουν στο βόρειο Αιγαίο, στη Λέσβο του Ελύτη, του Θεόφιλου και της Σαπφούς. Η φύση, οι άνθρωποι, η τέχνη, η έμπνευση και η ζωή. Η ψυχή του νησιού σε έναν συλλεκτικό τόμο.

Μαζί «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας: από τον διχασμό στη Μεταπολίτευση». Δύο αποκαλυπτικά ντοκουμέντα για τα άγνωστα παρασκήνια των πρώτων ημερών της Μεταπολίτευσης.

Και από αυτή την Κυριακή, έρχεται «Η μεγάλη των παπιών μυθολογία», με 1ο τόμο «Το Χρυσόμαλλο Δέρας». Θεϊκές ιστορίες και μυθικές περιπέτειες με τους αγαπημένους μας ήρωες της Disney!

Ακόμα, η ειδική ετήσια έκδοση «CEOs – Επιταχύνοντας την ανάπτυξη» με τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του επιχειρείν μέσα από τη ματιά κορυφαίων στελεχών της αγοράς και την πρώτη μεγάλη έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα.

Ακόμα «Κατοικίες στην πόλη». Το τρίτο τεύχος της συλλεκτικής έκδοσης της «Καθημερινής» σε συνεργασία με τον φορέα αρχιτεκτονικής «DOMa», με πλούσιο αφιέρωμα στις τάσεις και το μέλλον της ελληνικής αστικής κατοικίας, μέσα από 14 σύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα.

Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, η Ολυμπιακή Κληρονομιά. Τι μένει τελικά στις πόλεις που φιλοξενούν τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους! 

Λέσβος: Ο όγδοος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» – Την Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας: Λέσβος», «O Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας», «Η Μεγάλη των Παπιών Μυθολογία: το Χρυσόμαλλο Δέρας» Α’ Τόμος, «CEOs», «Κατοικίες: στην πόλη», «Κ»-1

Στην άκρη του βορειοανατολικού Αιγαίου, στην αγκαλιά της Μικράς Ασίας, η Λέσβος είναι ένας τόπος που έχει αντέξει στον χρόνο, διατηρώντας την ταυτότητα και τον χαρακτήρα του όσο λίγοι. Το πορτρέτο του νησιού στο χθες και το σήμερα σκιαγραφεί ο όγδοος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας», που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή με την Καθημερινή. 

Σε ένα τεύχος 250 σελίδων, αποτέλεσμα επιτόπιας δημοσιογραφικής έρευνας, η πατρίδα του Σαπφούς και του Αλκαίου, του Τεριάντ, του Θεόφιλου και του Ελύτη μάς συστήνεται, αποκαλύπτοντας μια Ελλάδα αυθεντική και ανεπιτήδευτη. Το παγκόσμιας αξίας γεωπάρκο και ο ανεκτίμητος φυσικός πλούτος του νησιού, οι νέοι ψαράδες της Καλλονής, που επενδύουν στη θάλασσα με σεβασμό στο εύθραυστο οικοσύστημα, και οι δραστήριοι γυναικείοι συνεταιρισμοί, σημαντικά κύτταρα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Οι χιλιάδες ορνιθοπαρατηρητές από όλο τον κόσμο που κάθε χρόνο έρχονται εδώ για να δουν από κοντά σπάνια είδη πουλιών και η new age κοινότητα των γιόγκι, των διαλογιστών και των εναλλακτικών θεραπευτών, που έχουν κάνει τη Λέσβο προορισμό. Τα παραδοσιακά καφενεία ως εστίες γαστρονομικού πολιτισμού, το ούζο, το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά προϊόντα και οι μοναδικοί μεζέδες. Η Μυτιλήνη, ο Μόλυβος και τα παραγωγικά χωριά της ενδοχώρας, η Αγιάσος του Αναγνωστηρίου και των σπουδαίων πολιτιστικών δράσεων, η Ερεσός της ορατότητας και της αποδοχής, η Λέσβος που εμπνέει και επιμένει σε ένα συλλεκτικό τεύχος. 

Λέσβος. Ο όγδοος τόμος της σειράς «Οι Τόποι μας» κυκλοφορεί την Κυριακή 28 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

Κωνσταντίνος Καραμανλής: Από τον διχασμό στη Μεταπολίτευση – Την Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»

Αυτή την Κυριακή, η «Κ» παρουσιάζει σε μια ειδική έκδοση δύο ξεχωριστά ντοκουμέντα, που φωτίζουν άγνωστα παρασκήνια από τους πρώτους κρίσιμους μήνες της Μεταπολίτευσης. 

Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας: Λέσβος», «O Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας», «Η Μεγάλη των Παπιών Μυθολογία: το Χρυσόμαλλο Δέρας» Α’ Τόμος, «CEOs», «Κατοικίες: στην πόλη», «Κ»-2

To πώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χειρίστηκε τους πρώτους κρίσιμους μήνες μετά την άφιξή του στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 1974, παραμένει ένα εξαιρετικά σημαντικό και θετικό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τα διλήμματα που αντιμετώπισε, οι απειλές και οι πιέσεις που δεχόταν μέσα σε ένα κλίμα άκρατης ριζοσπαστικοποίησης ήταν ασύλληπτα. 

Αυτή την Κυριακή, η «Κ» παρουσιάζει δύο ξεχωριστά ντοκουμέντα, που εξηγούν τη στάση του Καραμανλή και φωτίζουν άγνωστα παρασκήνια από εκείνους τους πρώτους κρίσιμους μήνες της Μεταπολίτευσης. Ο Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του τότε πρωθυπουργού και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του διηγείται, σε μια σπάνια εξομολόγηση, τις εμπειρίες που είχε δίπλα του από την ώρα που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου. 

Είναι ανατριχιαστική η διήγησή του καθώς βρίσκεται στο συνοδευτικό αυτοκίνητο πίσω από τη Μερσεντές που μεταφέρει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο γραφείο του Γκιζίκη, στη σημερινή Βουλή. Από τον ασύρματο ακούει τις βρισιές και τις κατάρες που εκστομίζουν αξιωματικοί της Αστυνομίας εναντίον του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι ένα περιστατικό που δείχνει πόσο ασταθές και επικίνδυνο ήταν το σκηνικό μέσα στο οποίο επέστρεψε από το Παρίσι. 

Ο 94χρονος πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή αποκαλύπτει ακόμη το τι πίστευε ο αδελφός του για τον ρόλο των Αμερικανών, και ιδιαίτερα του Χένρι Κίσινγκερ, στην υπόθεση της Κύπρου το 1974. Αλλά και το πώς βασική του μέριμνα ήταν να αποφύγει έναν νέο μεγάλο διχασμό.

Το δεύτερο ντοκουμέντο που παρουσιάζει η «Κ» είναι μέρος μιας προσωπικής διήγησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, στην οποία εξιστορεί τη ζωή του.

Η ειδική έκδοση «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Από τον διχασμό στη Μεταπολίτευση» θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 28 Ιουλίου με την απλή αλλά και με την πλήρη έκδοση της Καθημερινής.

«Η Μεγάλη Των Παπιών Μυθολογία» της Disney – Αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή», ο 1ος τόμος!

Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας: Λέσβος», «O Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας», «Η Μεγάλη των Παπιών Μυθολογία: το Χρυσόμαλλο Δέρας» Α’ Τόμος, «CEOs», «Κατοικίες: στην πόλη», «Κ»-3

Καλοκαίρι και Disney είναι ένα ακαταμάχητο δίδυμο. Όταν μάλιστα ο συνδυασμός αποκτάει και… μυθολογικές διαστάσεις, τότε είναι προορισμένος να γίνει η ιδανική συντροφιά!

Την Κυριακή με την «Καθημερινή» έρχεται «Η Μεγάλη Των Παπιών Μυθολογία». Μέσα από πέντε μοναδικούς τόμους, η Disney παρουσιάζει την αρχαία ελληνική μυθολογία όπως δεν την έχουμε ξαναδεί. Θεϊκές ιστορίες και μυθικές περιπέτειες, που ζωντανεύουν με πρωταγωνιστές τη Μίνι, τη Νταίζη, τον Γκαστόνε, τον Σκρουτζ και όλους τους άλλους αγαπημένους μας ήρωες!

Στον πρώτο τόμο με τίτλο «Το Χρυσόμαλλο Δέρας», η Διδώ ταξιδεύει από την Τύρο στις ακτές της Αφρικής και το σημείο όπου θα ιδρύσει την Καρχηδόνα, ο Έρωτας φαίνεται να έχει τα… λάθος βέλη, ο Ορφέας και τα ανίψια του διαφωνούν για το πώς πρέπει να χρησιμοποιεί τη λύρα του, ο Ιάσονας φτάνει μέχρι την Κολχίδα αναζητώντας το χρυσόμαλλο δέρας, καθώς και άλλες ιστορίες!

«Η Μεγάλη Των Παπιών Μυθολογία». Την Κυριακή 28/07, ο 1ος τόμος με την «Καθημερινή».

«CEOs: Επιταχύνοντας την ανάπτυξη» – Την Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας: Λέσβος», «O Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας», «Η Μεγάλη των Παπιών Μυθολογία: το Χρυσόμαλλο Δέρας» Α’ Τόμος, «CEOs», «Κατοικίες: στην πόλη», «Κ»-4

Καθώς η χώρα αναζητά μια νέα ώθηση για την επιτάχυνση  της οικονομικής ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις για μία ακόμα φορά καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο υλοποιώντας επενδύσεις για την μεγέθυνση της δραστηριότητας τους, την μετάβαση σε μία λειτουργία με δραστικά περιορισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, για την αύξηση της απασχόλησης και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους. 

Με τον πολιτικό ορίζοντα ξεκάθαρο για την επόμενη τριετία, χωρίς εκλογικές αναμετρήσεις, και τους πόρους του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης να συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη, η ώρα για ένα ακόμα άλμα προς τα εμπρός μοιάζει να έχει φτάσει. Οι CEOs των επιχειρήσεων, παρά τις προκλήσεις και τα προβλήματα που διαπιστώνουν, εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι, όπως προκύπτει από ενδελεχή έρευνα μεγάλου ανεξάρτητου του συμβουλευτικού οίκου που φιλοξενείται αποκλειστικά σε αυτήν την τέταρτη  ετήσια  συλλεκτική  έκδοση της Καθημερινής,  «Κ CEOs».

Προβλήματα όμως παραμένουν τόσο σε πτυχές που άπτονται της λειτουργίας του κράτους όσο και της λειτουργίας της δικαιοσύνης ενώ μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προχωρούν με αργότερους ρυθμούς από αυτούς που θα ήθελε η αγορά.  Παράλληλα αλλεπάλληλες γεωπολιτικές εξελίξεις μεταβάλουν συνέχεια το διεθνές περιβάλλον το οποίο επηρεάζει ολοένα και περισσότερο την λειτουργία των ελληνικών επιχειρήσεων και το επιχειρηματικό κλίμα εν γένει. 

Η Καθημερινή απευθύνθηκε, όπως κάθε χρόνο, στους CEOs σημαντικών ελληνικών επιχειρήσεων  και καταγραφεί στην παρούσα έκδοση τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές τόσο σε μικροοικονομική όσο και μακροοικονομική θεώρηση. Και όπως διαπιστώνεται, εφόσον η προσπάθεια συνεχιστεί τόσο από την πλευρά της Πολιτείας όσο και από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, το μέλλον της χώρας μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο.

Η ετήσια έκδοση «CEOs: Επιταχύνοντας την ανάπτυξη» κυκλοφορεί την Κυριακή 28 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

«ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ στην Πόλη» – Την Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας: Λέσβος», «O Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας», «Η Μεγάλη των Παπιών Μυθολογία: το Χρυσόμαλλο Δέρας» Α’ Τόμος, «CEOs», «Κατοικίες: στην πόλη», «Κ»-5

Μετά τις κατοικίες στη θάλασσα και τα προάστια, το τρίτο τεύχος της συλλεκτικής έκδοσης της «Καθημερινής» σε συνεργασία με τον φορέα αρχιτεκτονικής «DOMa», έχει θέμα την κατοικία στο αστικό περιβάλλον. Πώς αυτή δένει με τις διαφορετικές όψεις του ελληνικού τοπίου, αλλά και πώς οι Έλληνες αρχιτέκτονες σχεδιάζουν, διαμορφώνουν και οραματίζονται τους χώρους που κατοικούμε;

Οι ελληνικές πόλεις χαρακτηρίζονται από αρχιτεκτονική πολυφωνία, με κυρίαρχη τυπολογία αυτήν της μεταπολεμικής πολυκατοικίας. Στο τεύχος «ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ στην Πόλη», δεκατέσσερα έργα αστικής αρχιτεκτονικής παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα από παραδείγματα σύγχρονων ελληνικών κατοικιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό αρχοντικό και δημιουργικές μεταμορφώσεις διαμερισμάτων της αντιπαροχής, μέχρι ένα νεόδμητο συγκρότημα μονάδων μικρο-κατοίκησης.

Κάθε έργο παρουσιάζεται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πρωτότυπα κείμενα, ιχνηλατώντας το πώς η αρχιτεκτονική ανταποκρίνεται σήμερα στις ανάγκες και τις επιθυμίες των κατοίκων των ελληνικών πόλεων. Στην ύλη του τεύχους περιλαμβάνεται επίσης και μία ενότητα ιστορικού χαρακτήρα, η οποία πραγματοποιεί μία αναδρομή στην εξέλιξη της ελληνικής αστικής κατοικίας, θέτοντας και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαμορφώνονται σήμερα οι αρχιτεκτονικές τάσεις που διαμορφώνουν το σύγχρονο αστικό τοπίο.

Το συλλεκτικό τεύχος «ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ στην Πόλη» κυκλοφορεί την Κυριακή 28 Ιουλίου αποκλειστικά με την «Καθημερινή».

Ποια ολυμπιακή κληρονομιά; – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»: «Οι Τόποι μας: Λέσβος», «O Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της Δημοκρατίας», «Η Μεγάλη των Παπιών Μυθολογία: το Χρυσόμαλλο Δέρας» Α’ Τόμος, «CEOs», «Κατοικίες: στην πόλη», «Κ»-6

Κάθε λίγα χρόνια, όταν πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, μια γνώριμη ιστορία ανακυκλώνεται: για τις πόλεις που τους φιλοξενούν αποτελούν έναν επιταχυντή έργων υποδομής και αστικών αναπλάσεων. Τουλάχιστον θεωρητικά, γιατί περιέργως υπάρχουν ελάχιστες αποδείξεις επ’ αυτού και πολλά παραδείγματα υπέρ του αντιθέτου. Η Αθήνα το 2004 δαπάνησε χρήματα σε εγκαταστάσεις για αθλήματα που λίγοι Έλληνες εξασκούν – πολλές είναι σήμερα «φαντάσματα». Οι Αγώνες της ξεσήκωσαν μεν ένα κύμα εθνικής υπερηφάνειας και ευφορίας, αλλά θεωρούνται και ένας από τους παράγοντες συσσώρευσης χρεών που τελικά οδήγησε στην οικονομική κατάρρευση της χώρας, η οποία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη. Το Ρίο διοργάνωσε ένα γιγαντιαίο πάρτι το 2016 και στη συνέχεια αναγκάστηκε να πουλήσει το Ολυμπιακό Χωριό του κοψοχρονιά.

Σε άλλες εποχές –πριν το κόστος διοργάνωσης φτάσει το μέγεθος του ΑΕΠ ορισμένων μεσαίων χωρών και το όνειρο της προώθησης της παγκόσμιας αρμονίας μέσω του αθλητισμού θρυμματιστεί από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων (Μόναχο το 1972), σκανδάλων ντόπινγκ (σε κάθε Αγώνες), μποϊκοτάζ (Μόσχα το 1980, Λος Άντζελες το 1984) και βομβιστικών επιθέσεων (Ατλάντα το 1996)– πόλεις όπως η Ρώμη (1960) και το Τόκιο (1964) αξιοποίησαν τους Ολυμπιακούς ως ευκαιρία για την προβολή των νέων οικονομιών και κοινωνιών τους.

Αλλά ήταν η Βαρκελώνη, το 1992, αυτή που εδραίωσε την αντίληψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να επιταχύνουν την ολική αστική ανανέωση. Η έννοια της «κληρονομιάς» έγινε μια ιδέα που προωθούσαν οι αξιωματούχοι των Ολυμπιακών και οι ομοϊδεάτες τους διοικούντες πόλεων, προκειμένου να πείσουν μια ολοένα και πιο σκεπτική κοινή γνώμη για τα οφέλη της φιλοξενίας των Αγώνων.

Σήμερα, πολλές από τις ολυμπιακές πόλεις ταλανίζονται από πολλά προβλήματα: γηρασμένες υποδομές, μια «εξευγενισμένη» επαγγελματική τάξη που ωθεί προς τα πάνω το κόστος των κατοικιών (και της ζωής γενικότερα) και ολοένα διευρυνόμενους ταξικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς – με άλλα λόγια, τις γνωστές «νόσους» της παγκοσμιοποίησης. Οι Αγώνες διασταυρώνονται με τις κρίσεις των αστικών κέντρων του 21ου αιώνα με διάφορους, συχνά άβολους, τρόπους, με αποτέλεσμα να ψαλιδίζεται αυτή η ολυμπιακή κληρονομιά ή να μην έρχεται ποτέ.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 28 Ιουλίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT