Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της δημοκρατίας – Αυτή την Κυριακή 28/7 με την «Κ»

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της δημοκρατίας – Αυτή την Κυριακή 28/7 με την «Κ»

Αυτή την Κυριακή, η «Κ» παρουσιάζει σε μια ειδική έκδοση δύο ξεχωριστά ντοκουμέντα, που φωτίζουν άγνωστα παρασκήνια από τους πρώτους κρίσιμους μήνες της Μεταπολίτευσης.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To πώς ο Κωνσταντίνος Καραμανλής χειρίστηκε τους πρώτους κρίσιμους μήνες μετά την άφιξή του στην Αθήνα, τον Ιούλιο του 1974, παραμένει ένα εξαιρετικά σημαντικό και θετικό κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Τα διλήμματα που αντιμετώπισε, οι απειλές και οι πιέσεις που δεχόταν μέσα σε ένα κλίμα άκρατης ριζοσπαστικοποίησης ήταν ασύλληπτα. 

Αυτή την Κυριακή, η «Κ» παρουσιάζει δύο ξεχωριστά ντοκουμέντα, που εξηγούν τη στάση του Καραμανλή και φωτίζουν άγνωστα παρασκήνια από εκείνους τους πρώτους κρίσιμους μήνες της Μεταπολίτευσης. Ο Αχιλλέας Καραμανλής, αδελφός του τότε πρωθυπουργού και ένας από τους στενότερους συνεργάτες του διηγείται, σε μια σπάνια εξομολόγηση, τις εμπειρίες που είχε δίπλα του από την ώρα που πάτησε το πόδι του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Η Καθημερινή (@kathimerini)

Είναι ανατριχιαστική η διήγησή του καθώς βρίσκεται στο συνοδευτικό αυτοκίνητο πίσω από τη Μερσεντές που μεταφέρει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο γραφείο του Γκιζίκη, στη σημερινή Βουλή. Από τον ασύρματο ακούει τις βρισιές και τις κατάρες που εκστομίζουν αξιωματικοί της Αστυνομίας εναντίον του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Είναι ένα περιστατικό που δείχνει πόσο ασταθές και επικίνδυνο ήταν το σκηνικό μέσα στο οποίο επέστρεψε από το Παρίσι. 

Ο 94χρονος πρώην υπουργός και πρόεδρος του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Γ. Καραμανλή αποκαλύπτει ακόμη το τι πίστευε ο αδελφός του για τον ρόλο των Αμερικανών, και ιδιαίτερα του Χένρι Κίσινγκερ, στην υπόθεση της Κύπρου το 1974. Αλλά και το πώς βασική του μέριμνα ήταν να αποφύγει έναν νέο μεγάλο διχασμό.

Το δεύτερο ντοκουμέντο που παρουσιάζει η «Κ» είναι μέρος μιας προσωπικής διήγησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Παρίσι, στην οποία εξιστορεί τη ζωή του.

Η ειδική έκδοση «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η αποκατάσταση της δημοκρατίας. Από τον διχασμό στη Μεταπολίτευση.» θα κυκλοφορήσει την Κυριακή 28 Ιουλίου με την απλή αλλά και με την πλήρη έκδοση της Καθημερινής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT