Άλλοι γείτονες κάθε μέρα – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»

Άλλοι γείτονες κάθε μέρα – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 28/7 με την «Καθημερινή»

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικόνα μιας ηλικιωμένης γυναίκας να ανεβάζει αγκομαχώντας τα ψώνια της στον πρώτο όροφο, όσο τουρίστριες κατεβαίνουν χαρούμενες τις ίδιες σκάλες φορώντας παρεό, αποτελεί απόδειξη των δύο κόσμων που ζουν παράλληλα και μόνο πολύ σπάνια τέμνονται μεταξύ τους στο αθηναϊκό καλοκαίρι. Πίσω, όμως, από αυτή την εικόνα με το έντονο κοντράστ κρύβεται μια άβολη οικονομική αλήθεια για τους κατοίκους των αστικών κέντρων: σύμφωνα με έρευνα του ScienceDirect, η οποία πραγματοποιήθηκε εστιάζοντας στην Πορτογαλία, η αύξηση των καταλυμάτων Airbnb σε μια πόλη κατά 1% οδηγεί τα ενοίκια σε αύξηση της τάξης του 3,7%. Στην Αθήνα αυτό συνέβη σταδιακά, μέχρι που γιγαντώθηκε. Τρανό παράδειγμα, το Κουκάκι.

Το Κουκάκι ήταν πάντα μια τακτοποιημένη γειτονιά η οποία, αν και δυο βήματα από την Ακρόπολη, έμενε μακριά από τα φώτα της τουριστικής δημοσιότητας. Μεταμορφώθηκε όμως σε ένα κέντρο της αθηναϊκής διασκέδασης πριν καλά καλά το καταλάβουν οι κάτοικοί του. Η ανάπτυξη ήταν «απότομη», οι καταστάσεις που προέκυψαν πολύ συχνά τραγελαφικές.

Από τη μία, απρόσκλητοι επισκέπτες, όπως οι κατσαρίδες, εμφανίζονται πολύ συχνά στα διπλανά διαμερίσματα λόγω των συχνών ψεκασμών. Από την άλλη, οι τουρίστες αγνοούν τις παραινέσεις για τα επιτρεπόμενα άτομα στο ασανσέρ, προκαλώντας σοβαρές βλάβες που χρειάζονται κλήσεις από πυροσβεστική. Ωστόσο, οι κωμικοτραγικές ιστορίες από τη ζωή σε μια πολυκατοικία «παραδομένη» στη βραχυχρόνια μίσθωση δεν σταματούν εδώ.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 28 Ιουλίου με την «Καθημερινή». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT