Τι ψάχνουν οι επιστήμονες στο μυαλό μας; Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 15/9 με την «Καθημερινή»

Τι ψάχνουν οι επιστήμονες στο μυαλό μας; Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 15/9 με την «Καθημερινή»

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο εγκέφαλος είναι το τελευταίο οχυρό της ιατρικής επιστήμης», έλεγε προ μηνών η Τζοάνα Χέλμουτ, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Ένα όργανο που οι επιστήμονες επιθυμούν διακαώς να χαρτογραφήσουν, να κατανοήσουν, να επηρεάσουν. Ερχόμαστε πλέον όλο και συχνότερα σε επαφή με πληροφορίες για χάπια, φορητές και μη συσκευές ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων, αλλά και δημοσιεύματα για εργαστήρια που παίρνουν παχυλές επιχορηγήσεις από την αμερικανική κυβέρνηση, για ύποπτες τεχνολογίες από την Κίνα και, εσχάτως, για εμφυτεύματα εγκεφάλου, των οποίων ο μεγαλύτερος χρηματοδότης (και θιασώτης) είναι ο Ίλον Μασκ. 

Πριν από πέντε χρόνια, ο Μασκ περιέγραφε ένα ρομπότ σαν ραπτομηχανή, το οποίο θα «έραβε» εμφυτεύματα μέσα σε ανθρώπινους εγκεφάλους, για να τους συνδέσει με έναν απομακρυσμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή – τα εμφυτεύματα θα ήταν νήματα εξοπλισμένα με ηλεκτρόδια, που θα μετέδιδαν σε ένα τσιπ πληροφορίες, οι οποίες στη συνέχεια θα αποστέλλονταν σε μια συσκευή «τύπου bluetooth», φορεμένη πίσω από το αυτί. Η Neuralink, η εταιρεία που είχε ιδρύσει ο ίδιος το 2016 ακριβώς γι’ αυτόν τον σκοπό, δηλαδή την ανάπτυξη brain-computer interfaces (BCIs – στα ελληνικά: διεπαφή εγκεφάλου-υπολογιστή), προσπαθούσε να φτιάξει νήματα εύκαμπτα, με διάμετρο μικρότερη από ανθρώπινη τρίχα. 

Για τον Μασκ, η τεχνολογία της Neuralink είναι ένας τρόπος να μη «μείνουμε πίσω», καθώς η τεχνητή νοημοσύνη θα κατακτά τον κόσμο και την ανθρωπότητα. Αντί να την αφήσουμε να μας κατατροπώσει, θα πρέπει ουσιαστικά να «συγχωνευτούμε» μαζί της. Εξάλλου, το επίσημο μότο στην ιστοσελίδα της εταιρείας είναι: «Σήμερα δημιουργούμε μια γενικευμένη διεπαφή εγκεφάλου για να αποκαταστήσουμε την αυτονομία όσων έχουν ιατρικές ανάγκες που δεν έχουν ικανοποιηθεί, αύριο ξεκλειδώνουμε τις ανθρώπινες δυνατότητες». Σημαίνει αυτό ότι ένας σημερινός μεσήλικας θα ζήσει την εποχή cyborg υβριδίων μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών; Μάλλον όχι.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT