Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»: «Η εποχή των βασιλέων» – 1ος τόμος «Όθων», «Ταξίδια», «Κ»

Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»: «Η εποχή των βασιλέων» – 1ος τόμος «Όθων», «Ταξίδια», «Κ»

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εποχή των βασιλέων», μια νέα σειρά πρωτότυπων βιβλίων της Καθημερινής, μισό αιώνα μετά την κατάργηση της βασιλείας στην Ελλάδα.

Μια σύγχρονη, νηφάλια κι επιστημονική παρουσίαση του θεσμού, των προσώπων και των πεπραγμένων του Στέμματος. Πρώτος τόμος, «Όθων».

Μαζί νέο τεύχος «Ταξίδια», με 10 μοναδικές εξορμήσεις στην ελληνική φύση για τα πιο απολαυστικά σαββατοκύριακα του φθινοπώρου και 9 ονειρεμένες αποδράσεις στις 5 ηπείρους.

Και στο περιοδικό «Κ» αυτής της Κυριακής, η ηθοποιός Τζίλιαν Άντερσον συγκέντρωσε ανώνυμες μαρτυρίες γυναικών για τις πιο κρυφές φαντασιώσεις τους και έτσι προέκυψε το βιβλίο «θέλω», το οποίο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της γυναικείας επιθυμίας, αλλά και αρκετές άβολες συζητήσεις. Ακόμα, οι αφίξεις της σεζόν με φρέσκο street food, γοητευτικές μπάρες, τάσεις και προτάσεις για νέα στέκια, tips για να πάρουμε τη ζωή μας αλλιώς και πώς έγιναν τόσο πολυάσχολα ακόμα και τα βρέφη;

Κάθε Κυριακή η «Καθημερινή» έχει κάτι για όλους! 

«Η εποχή των βασιλέων» – Ο 1ος τόμος «Όθων» την Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»

Μια σειρά πρωτότυπων βιβλίων που φωτίζουν τον θεσμό και τα πρόσωπα χωρίς ταμπού.

Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»: «Η εποχή των βασιλέων» – 1ος τόμος «Όθων», «Ταξίδια», «Κ»-1

Πενήντα χρόνια μετά την οριστική επίλυση του Πολιτειακού, η «Καθημερινή» με τη νέα εκδοτική σειρά της επιχειρεί να διερευνήσει τον θεσμό της βασιλείας στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, θεωρώντας ότι οι σημερινές συνθήκες και η χρονική απόσταση επιτρέπουν τη νηφάλια αποτίμηση τόσο του θεσμού όσο και των προσώπων.

Οι τόμοι της σειράς έχουν στόχο να συζητηθούν με όρους σύγχρονους και αυστηρά επιστημονικούς όρους αυτό που συνέβη και οι λόγοι για τους οποίους συνέβη. Στο πλαίσιο αυτό, το Στέμμα αντιμετωπίζεται ως ένας από τους πολλούς δρώντες του ελληνικού πολιτεύματος. Μια τέτοια οπτική μπορεί να συμβάλει σε μια συγκροτημένη, ολοκληρωμένη ιστορική κουλτούρα στην Ελλάδα του 2024.

Κάθε τόμος καλύπτει πολλές και διαφορετικές πτυχές του βίου και της εποχής ενός βασιλέα: Από την παιδική ηλικία, την πορεία του προς τον θρόνο και την προσωπική του ζωή μέχρι την πολιτική που εφάρμοσε, τις κρίσιμες αποφάσεις που πήρε, τις καινοτομίες που εισήγαγε, τις διαμάχες στις οποίες ενεπλάκη, το αποτύπωμα που άφησε σε διάφορα πεδία. Επιπλέον, φιλοξενεί κείμενα που προσεγγίζουν τα ζητήματα ενίοτε με διαφορετική -ή και αντιπαραθετική- οπτική. Τα κείμενα υπογράφουν έγκριτοι πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, ερευνητές και εν γένει μελετητές του θεσμού.

Ο πρώτος τόμος αφορά τον Όθωνα και το νεοσύστατο νεοελληνικό κράτος. Στις σελίδες του μπορεί κανείς να βρει κείμενα για το πώς έβλεπαν οι επαναστατημένοι Έλληνες τον θεσμό της βασιλείας, το παρασκήνιο της επιλογής του νεαρού Βαυαρού πρίγκιπα και τα παιδικά του χρόνια. Για την άφιξή του σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει, για τα χρόνια της Αντιβασιλείας και τη δίκη του Κολοκοτρώνη. Για την Αμαλία, τον στρατό και τη ληστεία την εποχή εκείνη. Για το πώς φτάσαμε στο πρώτο Σύνταγμα, την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου και το νομικό πλαίσιο του κράτους. Και ακόμη για το πώς διαμορφωνόταν η καθημερινή ζωή στην οθωνική Αθήνα και στην αυλή του Όθωνα Και, φυσικά, πώς φτάσαμε στην έξωσή του και τι συνέβη μετά.

Ο 1ος τόμος «Όθων» της  νέας εκδοτικής σειράς «Η εποχή των βασιλέων» κυκλοφορεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

Στο νέο τεύχος «Ταξίδια»: Ώρα για φθινοπωρινές αποδράσεις! Την Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»: «Η εποχή των βασιλέων» – 1ος τόμος «Όθων», «Ταξίδια», «Κ»-2

Τσαγκαράδα και Άγιος Λαυρέντιος, Στενή, Καστάνιτσα και Δημητσάνα, Άνω Πορόια, Άνω Χώρα, Αρναία, Κουκούλι και Μελισσουργοί.  Δέκα αγαπημένα χωριά-προορισμοί γίνονται η αφορμή για τις επόμενες αποδράσεις μας, μας αναζωογονούν, μας ξεκουράζουν, φορτίζουν τις μπαταρίες μας. Απολαμβάνουμε την ελληνική φύση σε βουνά, λίμνες και ποτάμια, ακολουθούμε όμορφα δασικά μονοπάτια, ζούμε την περιπέτεια, χορταίνουμε εικόνες, γεύσεις και εμπειρίες. Από τον βορρά ως το νότο, η φθινοπωρινή Ελλάδα μάς υποδέχεται και μας αποκαλύπτεται. Όλα όσα αξίζει να έχετε κατά νου για να οργανώσετε την εκδρομή σας και να ευχαριστηθείτε κάθε λεπτό, σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα. 

Σε αυτό το τεύχος, τα «Ταξίδια» φέρνουν όμως και τον κόσμο λίγο πιο κοντά. Εννιά μοναδικά οδοιπορικά στις πέντε ηπείρους —κάποια πιο εύκολα, άλλα περισσότερο απαιτητικά, όλα γοητευτικά και ιδιαίτερα— μας συστήνουν μέρη μακρινά και πόλεις εθιστικές, γεμάτες ζωή. Από την Αιθιοπία των περήφανων φυλών, στην Καμπότζη των αντιθέσεων και από την Ταϊλάνδη των χαλαρών ρυθμών, στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ για ένα συναρπαστικό road trip στα ίχνη των καλλιτεχνών που καθόρισαν τη σύγχρονη μουσική ιστορία. Κι ακόμα, γυρίζουμε την ανατολική Αυστραλία με ένα βαν, ταξιδεύουμε οικογενειακώς σε Βαρσοβία και Κρακοβία, μαθαίνουμε γιατί η Βαλένθια είναι η πιο κουλ πόλη της Ισπανίας και επιστρέφουμε στο Μπουένος Άιρες που πάντα μας σαγηνεύει με τις υπαίθριες milongas και τη μεθυστική ατμόσφαιρά του. 

Τα «Ταξίδια» κυκλοφορούν την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή». 

Η Τζίλιαν Άντερσον και οι φαντασιώσεις των γυναικών – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»

Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»: «Η εποχή των βασιλέων» – 1ος τόμος «Όθων», «Ταξίδια», «Κ»-3

Η ηθοποιός Τζίλιαν Άντερσον συγκέντρωσε ανώνυμες μαρτυρίες γυναικών για τις πιο κρυφές φαντασιώσεις τους και έτσι προέκυψε το βιβλίο «θέλω», το οποίο ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της γυναικείας επιθυμίας, αλλά και αρκετές άβολες συζητήσεις. 

Ο καινοτόμος Ελληνοαμερικανός Πίτερ Διαμαντής, ο άνθρωπος πίσω από το X-PRIZE και το Fountain Life, μια από τις πιο επιδραστικές φωνές του σύγχρονου κόσμου, έρχεται στην Αθήνα για να περιγράψει το όραμά του για την μακροζωία και μας δίνει μερικά tips για να πάρουμε τη ζωή μας αλλιώς.

Πώς έγιναν πολυάσχολα ακόμα και τα βρέφη; Κάνουν γιόγκα, κολύμπι και μαθήματα μουσικοκινητικής. Χρειάζεται; Η πόλη είναι πλέον γεμάτη προτάσεις για τη βρεφανάπτυξη και οι γονείς φαίνονται έτοιμοι να τις δοκιμάσουν.

Ο Σύρος παραολυμπιονίκης Ιμπραήμ Αλ Χουσεΐν, μέλος της Παραολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων, μόνιμος κάτοικος Αθηνών, μας μίλησε για τη ζωή του, χωρίς να θέλει, όπως λέει, να σκέφτεται τα παλιά.

Οι αφίξεις της σεζόν: φρέσκο street food, γοητευτικές μπάρες, γνωστοί σεφ σε καινούριες περιπέτειες, τάσεις και προτάσεις για νέα στέκια.

Αφιέρωμα Real Estate: Μια καινούρια πόλη χτίζεται δίπλα στη Θεσσαλονίκη / Άδεια σπίτια στην Αθήνα: πρόβλημα και (λίγη) γοητεία / Το επόμενο σπίτι μας: ενοικίαση, αγορά ή κατασκευή; / Ανακαινήσεις: πώς το παλιό γίνεται καινούριο.

Μη χάσετε το νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT