«Η εποχή των βασιλέων» – Ο 1ος τόμος «Όθων» την Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»

«Η εποχή των βασιλέων» – Ο 1ος τόμος «Όθων» την Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»

Μια σειρά πρωτότυπων βιβλίων που φωτίζουν τον θεσμό και τα πρόσωπα χωρίς ταμπού.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα χρόνια μετά την οριστική επίλυση του Πολιτειακού, η «Καθημερινή» με τη νέα εκδοτική σειρά της επιχειρεί να διερευνήσει τον θεσμό της βασιλείας στη νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία, θεωρώντας ότι οι σημερινές συνθήκες και η χρονική απόσταση επιτρέπουν τη νηφάλια αποτίμηση τόσο του θεσμού όσο και των προσώπων.

Οι τόμοι της σειράς έχουν στόχο να συζητηθούν με όρους σύγχρονους και αυστηρά επιστημονικούς όρους αυτό που συνέβη και οι λόγοι για τους οποίους συνέβη. Στο πλαίσιο αυτό, το Στέμμα αντιμετωπίζεται ως ένας από τους πολλούς δρώντες του ελληνικού πολιτεύματος. Μια τέτοια οπτική μπορεί να συμβάλει σε μια συγκροτημένη, ολοκληρωμένη ιστορική κουλτούρα στην Ελλάδα του 2024.

Κάθε τόμος καλύπτει πολλές και διαφορετικές πτυχές του βίου και της εποχής ενός βασιλέα: Από την παιδική ηλικία, την πορεία του προς τον θρόνο και την προσωπική του ζωή μέχρι την πολιτική που εφάρμοσε, τις κρίσιμες αποφάσεις που πήρε, τις καινοτομίες που εισήγαγε, τις διαμάχες στις οποίες ενεπλάκη, το αποτύπωμα που άφησε σε διάφορα πεδία. Επιπλέον, φιλοξενεί κείμενα που προσεγγίζουν τα ζητήματα ενίοτε με διαφορετική -ή και αντιπαραθετική- οπτική. Τα κείμενα υπογράφουν έγκριτοι πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, ερευνητές και εν γένει μελετητές του θεσμού.

Ο πρώτος τόμος αφορά τον Όθωνα και το νεοσύστατο νεοελληνικό κράτος. Στις σελίδες του μπορεί κανείς να βρει κείμενα για το πώς έβλεπαν οι επαναστατημένοι Έλληνες τον θεσμό της βασιλείας, το παρασκήνιο της επιλογής του νεαρού Βαυαρού πρίγκιπα και τα παιδικά του χρόνια. Για την άφιξή του σε μια Ελλάδα που προσπαθούσε να ορθοποδήσει, για τα χρόνια της Αντιβασιλείας και τη δίκη του Κολοκοτρώνη. Για την Αμαλία, τον στρατό και τη ληστεία την εποχή εκείνη. Για το πώς φτάσαμε στο πρώτο Σύνταγμα, την ίδρυση του πρώτου πανεπιστημίου και το νομικό πλαίσιο του κράτους. Και ακόμη για το πώς διαμορφωνόταν η καθημερινή ζωή στην οθωνική Αθήνα και στην αυλή του Όθωνα Και, φυσικά, πώς φτάσαμε στην έξωσή του και τι συνέβη μετά.

Ο 1ος τόμος «Όθων» της  νέας εκδοτικής σειράς «Η εποχή των βασιλέων» κυκλοφορεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT