178 γυναίκες μιλούν για την επιθυμία – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»

178 γυναίκες μιλούν για την επιθυμία – Στο περιοδικό «Κ» την Κυριακή 22/9 με την «Καθημερινή»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ηθοποιός και ακτιβίστρια Τζίλιαν Άντερσον, μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα σε γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, συγκέντρωσε πάνω από χίλιες ανώνυμες καταγραφές των πιο μύχιων ερωτικών φαντασιώσεων του καιρού μας. Με τη συμβολή ψυχολόγων, επιμελητριών και –κυρίως– νομικών, επιλέχτηκαν οι 178 εξομολογήσεις που απαρτίζουν σήμερα το νεοκδοθέν «θέλω» (εκδ. Bell). Η πρώτη φορά που αυτή η απλή και σίγουρα εμπορική ιδέα μπήκε σε εφαρμογή, ήταν το 1973 με το «My secret garden: Women’s Sexual Fantasies» της Νάνσι Φράιντεϊ, όπου για πρώτη φορά το ευρύ κοινό μπορούσε να διαβάσει τι φαντασιώνονταν στ’ αλήθεια οι γυναίκες της εποχής. Όχι τι θα ήθελαν οι άνδρες να φαντασιώνονται οι γυναίκες. Το εγχείρημα επανέλαβε επιτυχώς η συγγραφέας το ’75 με το «Forbidden Flowers» και το ’91 με το «Women on Top».

Θα περίμενε κανείς πως τέτοια αναγνώσματα –εύκολα μιας και δεν έχουν λογοτεχνικές αξιώσεις, ανακουφιστικά για τις γυναίκες, «εκπαιδευτικά» για τους άνδρες, διασκεδαστικά ανεξαρτήτως φύλου και κοινωνιολογικώς τρομερά ενδιαφέροντα– θα είχαν τόση ζήτηση, που θα εγκαινίαζαν ένα καινούργιο genre. Προσωπικά θα περίμενα έστω μια ετήσια επιθεώρηση γυναικείων φαντασιώσεων γραμμένων από γυναίκες, τις καλύτερες της χρονιάς, ποσοστιαία ανάλυση και αντίστοιχα βραβεία, αλλά όχι, προφανώς η συζήτηση γύρω απ’ τη γυναικεία επιθυμία είναι επικίνδυνη και το τι αποτελεί πραγματικά ευχαρίστηση για τις ίδιες δεν είναι ευχάριστο για την κοινωνία που τις περιβάλλει (συχνά και για τις ίδιες). Έτσι, η Τζίλιαν Άντερσον, επηρεασμένη από τον ρόλο της στη σειρά «Sex Education», αποφάσισε με αυτή την έκδοση να επικαιροποιήσει το αφήγημα της γυναικείας επιθυμίας. Το αποτέλεσμα είναι πράγματι άβολο, όχι τόσο λόγω του παράτολμου των φαντασιώσεων, όσο για το τι αυτές μαρτυρούν ψυχολογικά και κοινωνιολογικά για τις γυναίκες σήμερα. Είναι επίσης πολύ πιο vanilla (ας το πούμε «σεμνό») από την έκδοση του ’73. Αν το διαβάσετε με σκοπό να εμπλουτίσετε την ερωτική σας ζωή (μιας και υπάρχουν καταχωρίσεις πραγματικά ευφάνταστες), να είστε προετοιμασμένες/οι ότι θα σκοντάφτετε συχνά πάνω σε συνειδητοποιήσεις διόλου ερωτικές. Το «θέλω» προσφέρει περισσότερη τροφή για σκέψη παρά διέγερση.

Διαβάστε περισσότερα στο νέο τεύχος του «Κ» που κυκλοφορεί την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT