«Η εποχή των βασιλέων» – Ο 2ος τόμος «Γεώργιος Α’» την Κυριακή 29/9 με την «Καθημερινή»

«Η εποχή των βασιλέων» – Ο 2ος τόμος «Γεώργιος Α’» την Κυριακή 29/9 με την «Καθημερινή»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα χρόνια μετά την οριστική κατάργηση της μοναρχίας, η «Καθημερινή» επιστρέφει στην εποχή της βασιλείας στην Ελλάδα. Έχοντας ήδη παρακολουθήσει την πορεία του Όθωνα στον πρώτο τόμο της σειράς, αυτή την Κυριακή, 29/9, μεταφερόμαστε στον καιρό του Γεωργίου Α΄.

Τα κείμενα του τόμου ξεκινούν από τα νεανικά του χρόνια, σκιαγραφώντας την προσωπικότητά του πριν του δοθεί ο θρόνος, κι εξιστορούν πώς έγινε αυτό αλλά και την άφιξή του στην Ελλάδα.

Αναλύονται σημαντικές πτυχές της βασιλείας του, όπως το Σύνταγμα του 1864 και η αρχή της δεδηλωμένης, η εξωτερική του πολιτική και η συνύπαρξή του με κορυφαίους πολιτικούς της εποχής, όπως ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ταυτοχρόνως μελετώνται κρίσιμες για τη χώρα στιγμές κι εξελίξεις, όπως ο αστικός εκσυγχρονισμός αλλά και η χρεοκοπία το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα, ο «ατυχής» ελληνο-οθωμανικός πόλεμος του 1897, το Kίνημα στου Γουδή το 1900 και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι (1912-1913).

Μέσα από τις σελίδες της έκδοσης παρουσιάζονται, επίσης, ιστορικές στιγμές όπως η θριαμβευτική είσοδος του Γεωργίου Α’ στην απελευθερωμένη Θεσσαλονίκη, αλλά και τραγικές, όπως η απόπειρα δολοφονίας του το 1898 και η δολοφονία του το 1912. Επίσης παρουσιάζονται πτυχές της οικογενειακής του ζωής, η Aυλή του, η προσφορά τη βασίλισσας Όλγας και των πριγκιπισσών, κι ακόμη η δημιουργία του Τατοΐου και οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.

Με κείμενα που υπογράφουν έγκριτοι ειδικοί, όπως ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Θάνος Βερέμης, ο Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Κώστας Σταματόπουλος, η Αριστέα Παπανικολάου-Κρίστενσεν, ο Μιχάλης Ζουμπουλάκης, ο Κωνσταντίνος Αιλιανός, η Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, ο Νικόλαος Παπαδάκης-Παπαδής, ο Χρήστος Ζαμπούνης και άλλοι, μεταφερόμαστε στην Ελλάδα του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, την εποχή του βασιλιά Γεωργίου Α΄, που παρέμεινε επί μισόν αιώνα στον θρόνο της Ελλάδας.

Ο 2ος τόμος «Γεώργιος Α’» της  νέας εκδοτικής σειράς «Η εποχή των βασιλέων» κυκλοφορεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT