«Η εποχή των βασιλέων – Κωνσταντίνος Α’» την Κυριακή 6/10 με την «Καθημερινή»

«Η εποχή των βασιλέων – Κωνσταντίνος Α’» την Κυριακή 6/10 με την «Καθημερινή»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννήθηκε το 1868 στο Τατόι, βαπτίστηκε με νερό από τον Ιορδάνη κι από την αρχή του βίου του συνδέθηκε με τη Μεγάλη Ιδέα και τον θρύλο του Μαρμαρωμένου Βασιλιά – πολύ περισσότερο μετά από τους θριάμβους του ελληνικού στρατού, του οποίου ήταν αρχιστράτηγος, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο. Μάλιστα, όταν ορκίστηκε βασιλιάς (8 Μαρτίου 1913), τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του πατέρα του, Γεωργίου Α΄, πολλοί έσπευσαν να τον αποκαλέσουν «Κωνσταντίνο ΙΒ΄» (συνεχιστή, δηλαδή, του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου).

Πώς μεγάλωσε ο Κωνσταντίνος Α΄ και ποια ήταν η παιδεία που έλαβε; Ποιος ήταν ο ρόλος του στον «ατυχή» Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897 και στο Κίνημα στου Γουδή, και πώς από αυτά φτάσαμε στους θριάμβους των Βαλκανικών Πολέμων;

Πώς οδηγηθήκαμε στον Εθνικό Διχασμό και ποια τα επιχειρήματα για τη συμμετοχή ή μη της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό της Αντάντ; Ήταν όντως Γερμανόφιλος ο Κωνσταντίνος; Τι τον συνέδεε με τον Ιωάννη Μεταξά, ποια ήταν η σχέση του και τον Ελευθέριο Βενιζέλο από το 1910 και μετά και πώς οδηγηθήκαμε στην απόβαση των γαλλοβρετανικών στρατευμάτων στη Θεσσαλονίκη, στα «Νοεμβριανά», στον ναυτικό αποκλεισμό του Πειραιά και στην αποπομπή του Κωνσταντίνου;

Πώς πορεύτηκε όταν επέστρεψε στον θρόνο στα τέλη του 1920, ως αρχιστράτηγος για λίγους μήνες στη Μικρασιατική Εκστρατεία και, στα συνέχεια, από τη Μικρασιατική Καταστροφή έως τη δεύτερη εξορία και τον θάνατό του;

Κι ακόμη, πώς ήταν ο Κωνσταντίνος Α’ ως άνθρωπος, με την οικογένειά του και στη φλογερή ερωτική του σχέση με την Πάολα;

Αυτά και πολλά άλλα θέματα σε σχέση με τη διαδρομή του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’ και την ιστορία της Ελλάδας σε μία από τις πλέον ταραγμένες περιόδους της φωτίζει -μάλιστα, από πολλές πλευρές και με διαφορετικές ενίοτε οπτικές- ο τρίτος τόμος της σειράς «Η εποχή των βασιλέων», ο οποίος κυκλοφορεί την Κυριακή, 6 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

Τα κείμενα του τόμου υπογράφουν οι Ν. Αλιβιζάτος, Κ. Σταματόπουλος, Ν. Παπαδάκης-Παπαδής, Σπ. Πλουμίδης, Μ. Πετράκη, Ν. Κανελλόπουλος, Ζ. Φωτάκης, Αλ. Στεφανοπούλου, Ν. Παπακωνσταντίνου, Ι. Παπαφλωράτος, Ι. Δασκαρόλης, Α. Κακούρη, Γ. Μουρέλος, Π. Τζανετάκος.   

Ο επόμενος τόμος της  νέας εκδοτικής σειράς «Η εποχή των βασιλέων – Κωνσταντίνος Α’» κυκλοφορεί την Κυριακή 6 Οκτωβρίου με την «Καθημερινή».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT